Jestem nowy :) i pierwsze pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cześć i pozdrawiam jestem tutaj nowym użytkownikiem...

Niedawno nabyłem omegę 2.0-16V z oryginalną instalacją opla(necam 3g).Wszystko było ok,ale niestety po ostatniej wyprawie nad morze jechałem w dużych korkach i non stop chodził climatronic i w pewnym momęcie zaczeło ubywać płynu chłodzącego z zbiorniczka wyrównawczego.Po wieżdzie na kanał okazało się że kiedy włącze climatronic zawór który jest za silnikiem wyżuca płyn na zewnątrz, zawór połaczony jest przewodem z parownika z zaworu są jeszcze dwa wyprowadzenia jeden z węży wchodzi w kanał od strony pasażera natomiast ten drugi podłączony jest gdzieś z tyłu silnika(niewiem dokładnie do czego) na zaworze jest jeszcze jeden cienki przewód który prawdopodobnie działa na jakieś podciśnienie i otwiera dostęp do ktoregoś z przewodów. Chciałem nabyć nowy zawór i wymienić ale niestety w Polsce ciężko o niego,a w dodatku nikt mi niemoże powiedzieć czy to na pewno zawór, ci którzy zakładają gaz niechcą nawet spojżeć w tą instalację,bo to holender i natym się kończy rozmowa.Mam prośbę jeżeli ktoś z was mających omegę z holenderską instalacją wie gdzie lub jak naprawić ją niech napisze coś naten temat. Z góry dziękuję.

Witam!

Jeśli dobrze się domyślam z Twojego opisu to ten zawór wygląda tak:
z jednej strony dwa węże, z drugiej strony jeden wąż, a z góry wchodzi taki cienki wężyk z podciśnieniem, który jest sterowany elektrozaworkiem umieszczonym nad nogami kierowcy.

Tydzień temu też mi się ten zawór popsuł, z tym że woda z chłodnicy poszła do tego wężyka z powietrzem i wrzątek poleciał mi na nogi.

U ciebie woda cieknie na zewnątrz, to podobno normalny obiaw jeśli ten zawór się popsuje.

Zawór kosztował mnie 134,50zł (bez wymiany, sam to zrobiłem) i był dostepny od ręki w serwisie Opla.

Pozdrawiam

Witam ponownie

Ostry czy mógłbyś mi podać namiary na ten salon opla w gdańku.
nara.
Grzegorz

To byl salon "Konocar" GDAŃSK WRZESZCZ ul.Grunwaldzka 303
tel. 552 34 06 fax. 554 83 40 www.konocar-opel.com.pl

W IB Auto w tej samej cenie na ul. Rzeczpospolitej 8 (chyba tel. 556-10-03 był na zamówienie w ciągu 1 dnia.

Witam

Dzięki Ostry za namiary. Pojechałem do serwisu opla w gdańsku osowie (opel haler) i tam już wcześniej zarezerwowany(zawór) na mnie czekał, wymiana jest bardzo prosta zajeło mi to pół godziny, i wszystko gra , aż przyjemnie jeżdzić.
Nara
Grzegorz
ps
nieskożystałem z twoich namiarów bo wcześniej znalazłem adres do opla w osowie.