MotoNews.pl

Naklejki i lakierowanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chlopaki mozna takie cus pod lak klasc? pod klar?

http://www.allegro.pl/item419815158_naklejki_ognie_tribale_na_maske_2x_45cm.html

[ wiadomość edytowana przez: mmmmat dnia 2008-08-27 21:15:24 ]

A nie lepiej prysnąć coś takiego od szablonu i dopiero polożyć klar?
Będzie lepiej wyglądać niż naklejka.

opisz sprawe czemu naklejki nie itp i jak krok po kroku robic

Cytat:
2008-08-28 07:54:41, mmmmat pisze:
opisz sprawe czemu naklejki nie itp i jak krok po kroku robic

1.Naklejki mogą zejśc później doś trudno, a klar będziesz zapewne kładł na mokro...
2.Nie jestem pewien, czy nie będzie odłaziła farba na krawędzi naklejki (ciężko naklejkę odtłuścić, a zawsze może wyleżć trochę kleju no i z naklejki będzie spływał lakier na blachę)
3.Grubość naklejki może powodować wysokość krawędź lakieru...
To tylko teoria, ale zważając na to jak się takie rzeczy maluje profesjonalnie (tasiemka i papier samoprzylepny) to raczej naklejki nie będą najlepszym rozwiązaniem, ale może nie będzie tak źle...
http://img220.imageshack.us/my.php?image=s6000006hn7.jpg

Jeżeli chcesz naklejki na aucie to tylko i wyłącznie na gotowym lakierze - nie zakładaj naklejek pod klar bo odejdzie tak szybko jak nałożyłeś - to po pierwsze, a po drugie - boki naklejek będą wypychać klar co nie najlepiej wygląda
jeżeli chcesz wzór na stałe to najlepszym rozwiązaniem jest namalowanie wzoru i dopiero potem siknięcie klarem - no chyba, że chcesz za jakiś czas zmienić wzór na aucie (ja mam rok mój wzór na aucie i już chce zmienić), to wtedy naklejasz winyle na gotowy lakier - możesz go potem odkleić, wyczyścić resztki kleju i założyć zupełnie coś nowego.
Aha jeżeli chciałbyś kiedykolwiek w przyszłości zmienić wzór naklejki to po zdjęciu starej oprócz usunięcia reszty kleju przyda się polerka lakieru
no i najważniejsze naklejki pracują na słońcu i na mrozie (zimą się ściągają, a latem rozchodzą więc jeżeli nie będzie idealnie nałożona to wszelkie pęcherzyki itp się porozchodzą i nie najlepiej to wygląda)
A tu masz foto jak ja mam zrobione:

W motocyklach przykrywalem naklejki clarem i bylo ok,nic nie odlazilo. A ze bedzie krawedz na lakierze delikatna no to logiczne - z odleglosci 0,5m nie zauwazalne

oczywiście że można pod bezbarwny! niema najmniejszego problemu tylko wiesz, jak Ci się znudząto już nie nie poradzisz to już zostanie będzie tylko można malować, ja bym preferował nakleić PO malowaniu i najwyżej wtedy możesz je odkleić jak stwierdzisz że to nie to.

"Jeżeli chcesz naklejki na aucie to tylko i wyłącznie na gotowym lakierze - nie zakładaj naklejek pod klar bo odejdzie tak szybko jak nałożyłeś - to po pierwsze,"

no jak kupisz polski bezbarwny to może być różnie ale na akrylu niema prawa odpaść z naklejek ! w maździe naklejeczki GLX są pod bezbarwnym od paru lat i nic się nie dzieje !
nie płowieją nie niszczeją nie zdzierająsię .

na bak motocykla pojda te naklejki

i tak sie wlasnie zastanawiam co zrobic najlepiej czy pomalowac i nakleic i za jakis czas moge zerwac jak mi sie znudza tylko kwestia czy na baku po tyg mi to nieodejdzie jak bede wsiadal skora dotykal itp

[ wiadomość edytowana przez: mmmmat dnia 2008-08-29 13:03:23 ]

Cytat:
2008-08-28 23:28:42, mmmmat pisze:
na bak moto pojdzie to ja kw koncu najlepiej jak nakleje to po miechy poobdzieram to skora? czy jak

A po jakiemu to, bo ja nie czaje

na bak motocykla pojda te naklejki

i tak sie wlasnie zastanawiam co zrobic najlepiej czy pomalowac i nakleic i za jakis czas moge zerwac jak mi sie znudza tylko kwestia czy na baku po tyg mi to nieodejdzie jak bede wsiadal skora dotykal itp

Walnij pod clara - po pierwsze - bedzie wygladac oryginalnie i schludnie

to jak to robic dac bak do klepania i potem kazdy lakiernik mi polozy te naklejki czy nie bardzo ?

Ja dalem do polakierowania,nastepnie nakleilem nakleiki a na koncu zanioslem znow do lakiernika ,gdzie calosc przematowal i polozyl clar

a ma lakierowac razem z clarem? i p otem znowu klar czy jak?