MotoNews.pl

Bardzo cieple kable na przeciwko stacyjki i nie tylko

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam klubowiczow mam taki problem wlasie wrocilem z wakacji i zdazylo sie cos takiego zgasly mi swiatla mijania i zalaczyly sie drogowe oki jakis to zrobilem i jechalem na postojowych. zajechalem do elektryka on mi zrobl tak ze zwieram 2 kabelki i mam mijania. zrobilem tak ze odkrecilem i wyciaglem knefel zalanczajacy swiatla .jeden styk jak to rozebralem byl niezle wypalony coflem go i wszytko byo wpozo na 100 kilo. pozniej znowu to samo.zwarcie moze???? ale kable ktore sa na przeciwko stacyji sa tez cieple i to nie zle. nie wiem co robic kupic nowy zalacznik swiatel ale jak to nie to z kat ta temperaura pa lewej stronie kierownicy? PROSZE o pomoc narazie tak jezdze nie wiem co mam robic nie chce odawac eletkykowi bo skasuje mnie za nie wiem co pozdrawiam moze ktos tez tak mial.... pa

Proponuję zamontować przekaźniki na światła
Instrukcję znajdziesz w poradach.
No i kup nowy przełącznik świateł.

Co to jest "knefel"?

Cytat:
2008-08-28 00:01:29, grzeskoespero97 pisze:
witam klubowiczow mam taki problem wlasie wrocilem z wakacji i zdazylo sie cos takiego zgasly mi swiatla mijania i zalaczyly sie drogowe oki jakis to zrobilem i jechalem na postojowych. zajechalem do elektryka on mi zrobl tak ze zwieram 2 kabelki i mam mijania. zrobilem tak ze odkrecilem i wyciaglem knefel zalanczajacy swiatla .jeden styk jak to rozebralem byl niezle wypalony coflem go i wszytko byo wpozo na 100 kilo. pozniej znowu to samo.zwarcie moze???? ale kable ktore sa na przeciwko stacyji sa tez cieple i to nie zle. nie wiem co robic kupic nowy zalacznik swiatel ale jak to nie to z kat ta temperaura pa lewej stronie kierownicy? PROSZE o pomoc narazie tak jezdze nie wiem co mam robic nie chce odawac eletkykowi bo skasuje mnie za nie wiem co pozdrawiam moze ktos tez tak mial.... pa

a co z bezpiecznikiem jak masz zwarcie to by go wywaliło, powinien byc 10A jak więcej wstaw 10A będzie wiadomo mnie więcej czy z mijania gaśnie oświetlenie zegarów?? czy jest stop

Cytat:
2008-08-28 08:42:55, kisztan pisze:
Co to jest "knefel"?

przycisk, włącznik, wtyczka

Cytat:
2008-08-28 08:50:27, markon pisze:
przycisk, włącznik, wtyczka

a ja głupi myślałem, że to od kneblowania

Cytat:
2008-08-28 08:48:37, markon pisze:
a co z bezpiecznikiem jak masz zwarcie to by go wywaliło, powinien byc 10A jak więcej wstaw 10A będzie wiadomo mnie więcej czy z mijania gaśnie oświetlenie zegarów?? czy jest stop

bezpecznika nie wywala wypalil sie styk ale czemu tam jest temperatura taka ,nie chce kupowac narazie zalacznika bo pewnie tez mi go wypali. a co z kablami na przeciwko stacyjki wie ktos czemu taki sie grzeja?? moze ktos tez tak mial??

Cytat:
2008-08-28 09:31:12, grzeskoespero97 pisze:
bezpecznika nie wywala wypalil sie styk ale czemu tam jest temperatura taka ,nie chce kupowac narazie zalacznika bo pewnie tez mi go wypali. a co z kablami na przeciwko stacyjki wie ktos czemu taki sie grzeja?? moze ktos tez tak mial??

Bo płynie tamtędy dość duży prąd, a przewody jakie zastosowali małe żółte ludziki są zbyt małego przekroju.
Tak jak pisałem zamontujesz przekaźniki, to przewody przestaną się grzać no i uchronisz nowy "knefel" przed wypaleniem.

Podłączcze się do wypowiedzi przedmówców i pozwolę sobie na pare wstawek:grzejące się kable przy przełączniuku mogą świadczyć o wypalonych stykach przełącznika -na skutek przepływu prądu przez styk -izolator się nagrewa(nagar na styku)W grzejących się kablach w wiązce jest inna bajka-jeśli izolacja kabli jest uszkodzona np:przetarta,zmurszała,była zalana kwasem,zagniecona,koreańska ,druciarska,zawilgocona- to efekt może być właśnie taki.Bezpieczników nie wywali bo upływność może być niewielka.Jakość i przekroje przewodów -miedzi jest tu padaczna i sama od siebie może płatać figla.Wstaw -1! przekażnik z bezpiecznikiem w obwód (w poradach)i problem odwleczony do kiedyśtam hoho i jeszcze troche.

dziekuje wszystkim za podpowiedzi przydaly sie wstawilem przekaznik wedlug znalezionych zdjec i opisow i dziala bez zarzutu knefel sie nie grzeje pozdrawiam (knefel - przelacznik , pstryczek ,wajcha )) pozdrawiam