Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Tragbier TOYOTA DRIVER TOYOTA COROLLA CE100 Sandomierz | 2008-08-30 10:08:34 Witaj !
Jeżeli skręcisz kołami na full i będziesz jechał pomału i będa te stuki lub takie pykanie to dla mnie jest to przegub , podjedz na warsztat ,każdy mechanik to powinien wyłapać pewnie osłona była pęknięta dostało się troche piachu i problem gotowy .Koszty nie wiem jakie pewnie jakieś 150 przegub no i robota też dojdzie.Ale jak to przegub to lepiej wymień.Pozdrawiam. ![]() |
![]() polakus TOYOTA DRIVER e18/mr2 w30 Ruda Śląska | 2008-08-30 12:28:19 jak kolega pisal,trajkocze na zakretach to przegub. da rade i samemu wymienic. |
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-08-30 23:32:03 Dodam że tarcze mam mocno skorodowane poza paskiem styku klocków. Mierzyłem grubości obu tarcz = 21 mm (w miejscu wytartym przez klocek), a grubość okładzin klocków = ok. 10mm. Łożyska kół nie czuć żeby miały luz i były wybite. ![]() ![]() ![]() |
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-08-30 23:32:51 Mam stalowe felgi |
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-08-30 23:39:19 Po zmianie opon na letnie w marcu nic nie ocierało, stukało. Więc może to nie cięzarek wyważający koło? |
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-08-31 00:17:26 Dodam ze podnosiłem samochód i wprawiałem koła w obrót i nic nie ocierało, a obrót koła przed zatrzymaniem wynosił jakieś 1,5 obrotu.
EDIT: Nie pisz proszę tylu postów jeden po drugim. Korzystaj z opcji "edytuj" [ wiadomość edytowana przez: MisiekII dnia 2008-08-31 13:28:38 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-08-31 12:33:12
Musisz niestety poczekac az zjawisko sie nasili ,to moze byc poczatek konca lozyska...kiedys tak mialem raz stukalo raz nie jak podnioslem auto to luz byl wyczuwalny,a jak pokrecilem kolem to juz bylo ok i tak przez 4000 km az potem zaczelo wyc na zakrecie i juz wiedzialem ze to lozysko. Moze tez byc luz na przekladni kierowniczej i odglos sie niesie np listwa zebata ma wytarta tulejke od strony pasazera i lata w obudowie ,objawy ktore opisujesz idealnie pasuja,najedz na kanal ale nie podnos auta zlap za listwe poprzez gumowa charmonijke i sprobuj nia potarmosic gora dol.Jak ma luz wymien tulejke. ----------------- Toyota Lexus diagnostyka i naprawa Rowniez hybrydowe i wersje USA Tester toyoty Intelligent Tester 2 Techstream Kodowanie kluczy takze w przypadku zgubienia Mastera. Naprawa elektroniki. Regeneracja sterownikow Air bag. Wpisywanie nr.Vin w komputer |
Talus TOYOTA DRIVER Carina E / Evo '07 Mielec | 2008-08-31 12:53:49 miałem coś podobnego. u mnie okazało się, że dość spory ciężarek w kole się poluzował i latał po całym obwodzie przy małych prędkościach.
przy większych pewnie nie mógł się już przesuwać i wyczuwałem czasami trzęsienie kierownicy (100km/h i więcej) - choć to pewnie może zależeć od masy ciężarka. nie występowało to zaraz po wymianie opon. [ wiadomość edytowana przez: Talus dnia 2008-08-31 12:58:01 ] |
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-08-31 20:34:37 Sprawdzę te elementy i muszę dodać że od jakiegoś czasu szłyszę takie delikatne zgrzytanie (chrobotanie) w raczej ukł. kierowniczym podczas jazdy po nierównościach, a wiadomo jakie są polskie drogi. Dochodzi on z PRZODU gdzieś tam jakby powyżej lub okolicy pedałów, wiec to może być ta tulejka w przekładni kierowniczej. |
Piotrek_G toyota corolla Stalowa Wola | 2008-09-01 20:57:01 Objawy jakie opisujesz pasują do tych w mojej e11, a u mnie było łożysko, jeździłem z tym odgłosem nawet dość długo i bardzo się nie nasilał, ale w końcu postanowiłem coś z tym zrobić. Największym zaskoczeniem było, że zarzekałem się że słyszę to po lewej stronie a do wymiany było łożysko prawy przód. Dobrze, że dokładnie to z kolegą sprawdziliśmy tzn podlewarował żabką lewy przód i bez zdejmowania koła zapaliłem wrzuciłem 3 rozkręciłem koło do ok 60-70 km/h i zgasiłem silnik i nasłuchiwaliśmy, i potem druga strona, prawe koło przy takich obrotach tak hałasowało, że nie było wątpliwości. Dodam, że przy sprwadzaniu luzu na łożysku i ręcznym pokręcaniiu kołem wszystko było niby ok. Mam gdzieś bieżnię z tego łożyska, które ani nie było suche, czy zatarte jakoś, tylko w pewnym miejscu gdzie kulki toczą ma wybity taki wżer i to on mi tak stukał przez prawie 2 lata ![]() |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-09-02 11:47:24 U Mnie przy takich objawach padło na łożysko podpory półosi, jeśli ją Masz oczywiście |
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-09-02 15:22:49 Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi i proszę o więcej. Na poniedziałek mam wizyte w Q-Serwisie wiec bede mógł im podpowiedzieć gdzie mogą pchać łapy. ![]() ![]() |
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-09-09 21:06:52 Wczoraj byłem w serwisie i okazało się że hamulec ręczny nie zawsze odbijał jak należy i trzeba było go poluzować, zostały wymienione łączniki stabilizatora tył i silentblocki wahacza, bo też już słabo chodziły. I jest cisza! A dodatkowo zażyczyłem rozebranie hamulców przód i tarcze zostały przetoczone z wystających rantów i były masakrystycznie zardzewiałe. Przy okazji wyszło że tuleje w tylnym zawieszeniu w przyszłym roku będą do wymiany jak i amory tył, bo się pocą. A test akumulatora wykazał ze przed zimą trzeba wymienić go, bo ma tylko 28% sprawności rozruchowej.
Pozdrawiam i dzięki za zainteresowaniem tematu. |
Kafi TOYOTA SPEC Mazowieckie | 2008-09-10 06:51:48 Co znaczy że stabilizatory i silentbolcki słao chodziły ??
|
![]() dziki-toy Toyota Corolla E11 Chrzanów | 2008-09-10 16:02:33 Były już zurzyte |