1,6 BSE + LPG - trzeba lybrykator (lubryfikator) ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

zdecydowalem sie zagazowac autko

Pan polecil mi landi lub prins, ale do obu zalacil jakis lubryfikator czy jakos tak, ma to niby smarowac zawory, czy ktos z czyms takim sie spotkal ?? daje to cos ?? czy to tylko sciema za ktora chca 300 zl :>

dzieki za info

300 zl. to przesada.

croma widze ze jestes tutaj specjalista

z tego co sie orintowalem to taki sam silnik ma skoda i oni fabrycznie montuja landirenzo i bez lubryfikacji, wiec czy jest wogle sens wkladac do vw ??

Hej pracuje w Oplu i ostatnio GM zalecił aby uważać na 1,6 gniazda i miekka głowica. Ja bym załozył lubryfikacje i koniecznie nie uboga mieszanka. Byli ostatnio u nas goście z Landi zakładac LPG do aut dla klientów i ponoć testy lubryfikacji wyszły zadowalajace i stwierdzili że jednak warto. Obniża temp i smaruje. Ogólnie polecali.

z tego co wiem to gm nie montuje lpg do 1,6 16v twinport, montuja tylko do 1,4

Każdy producent instalacji LPG zaleca używanie lubryfikacji w KAŻDYM aucie w którym jest montowana instalacja gazowa. Niektóre auta jednak wymagają tego szczególnie (Toyota, Ford, etc.). W tych autach 100% skutecznym wyjsciem z sytuacji byłoby zamontowanie systemu sekwencyjnego wtrysku gazu w fazie CIEKŁEJ holenderskiej firmy Vialle LPi. Jednak system ten jest dość drogi jak na nasze warunki. Powszechnie stosuje się zatem systemy lubryfikujące: Flash Lube lub ostatnio Carevalve firmy Prins. Trzeba zdawać sobie sprawę, że to urządzenie oprócz kosztów montażu pociąga za sobą koszty ekspoloatacyjne (dolewanie oleju). Jednak koszty te są na pewno nieporównywalnie mniejsze niż późniejsza ewentualna naprawa.