MotoNews.pl
8 Za mał otwór centrujący felgi - Fiat 125p (218805/0)

Za mał otwór centrujący felgi - Fiat 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Kupiłem felgi ATS Classic oryginalnie dedykowane do Opla. Chce je założyć do Fiata 125p, ale oczywiście otwór centrujący jest za mały. Brakuje niewiele, może z 1mm. I tu moje pytanie, czy lepiej przetaczać felge, która ma w tym miejscu i tak dość cieńkie ścianki (2-3mm), czy lepiej przetoczyć pisty?? Przód rozbierałem i sa to nieduże elementy, wiec to nie problem. Nie wiem jak z tyłem, jak to jest połączone z półosiami i czy to prosty do wyjecia i nie duzy element. Jest jeszcze 3 wyjście, dystanse, ale musiały by miec co najmniej 2cm (moze nawet wiecej), wiec nie wiem czy to nie za duzo.
Prosze o pomoc/wskazówki osoby które robiły takie "przekładki" felg do fiata.

Pozdrawiam
marcin

było kilka razy ale ja Ci odpowiem i usunie się temat

TOCZYĆ FELGI

Nie będzie problemu z grubością ścianki felgi??

nie. kropa.

nie musisz roztaczac otworu po calej dlugoci wystarczy 10-15mm od strony piasty a tam jest duzo miesa

ja dokreciłem na szpilkach i dałem po 3 sztuki dodatkowych dystansów stalowych (takich jak są orginalne w kancie) pare kopniaków pomogło i było OK , przy 200 nie odpadaly

Cytat:
2008-09-03 19:42:29, Blady pisze:
ja dokreciłem na szpilkach i dałem po 3 sztuki dodatkowych dystansów stalowych (takich jak są orginalne w kancie) pare kopniaków pomogło i było OK , przy 200 nie odpadaly

chyba 20

a ja mam felgi stalowe z Cromy otwór centrujący tez jest za mały i takie pytanie czy jest sens roztaczać otwór bo boje sie że felga będzie tarła o resor

U mnie w 128 te oplowski 6" tez siadaja bez roztaczania, ciasno ale dotykaja powierzchni tarczy/bebna.

Postanowiłem toczyć felgi. Ale ile Ile ma 125p a ile stare ople (Ascona D)?? 125p ma chyba tyle co moje Punto czyli 58.1, tak?? A stary opel?? 56.6 tak jak i te nowe??

w momencie gdy chcesz roztoczyc otwor nie powinno cie interesowac jaka on ma srednice skoro jest mniejszy

a df to to samo co w punto

dzięki!!

Ja roztaczałem swoje ATSy Classic 7" na 58,350 i jest zajebiscie :] Z tyłu tylko dołożyłem dystans z 14 mm centrowaniem co orginalnie jakoś mało tego było :] Raz że szerzej a dwa że koło ci sie nie urwie ze szpilek ..centrowanie jakby nie było ważna sprawa

to 58,1 czy 58,350 ma byc?

[ wiadomość edytowana przez: jaqo dnia 2008-09-24 12:12:08 ]

58.1 fabrycznie wiekszosc fiatow, co nie zmienia faktu ze na piaste kanta np, ciasne 58 nie siada, podobno 125 polonez ma 58,5? trzeba zapytac pogromcow mitow chyba

fak fak fak zaraz jade do tokarza. powiem mu 58.35 niech robi

Wydaje mi sie że piasta w przednionapędowych fiatach (lanciach) ma 58mm a w tylno napędowych i FSO 58,5 (ew 58,1 / 58,6)

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

tak dokładnie na tylnim moście 58,6 :] miałem małe zdziwko bo z przodu normalnie 58,1 .

aha czyli dwie fele przetoczyc wiecej, czy jak??

Kiedyś alusy z cromy przejechałem pilnikiem półokrągłym pod piastę FSO. Co chwilę wkładałem piaste w otwór felgi i patrzyłem gdzie odznacza się brud. po 0,25mm na promieniu da sie tak zjechać. Ok 15 min na felgę. Większe powiększanie - to polecam tokarkę/wtaczarkę.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."