| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Przemek_21083 Kandydat na Kandaydata Łada Samara 21083 Łodygowice | 2008-09-07 09:54:27 Jakoże nie znalazłem takiego tematu a chciałem się podzielić moim drobnym patencikiem, zakładam ten temat, wiec:
Mam oryginalnie w Ładzie światła szwedzkie (3 przekaźniki pod kierownicą) i światła mijania zapalały mi się zaraz po przekreceniu kluczyka w poz. zapłonu, co nie jest do końca dobrym pomysłem, szczególnie jak ktoś ma słaby akumulator , postanowiłem to trochę przerobić. Teraz światła mijania zapalają się automatyczne dopiero po zapaleniu silnika w momencie, gdy alternator zaczyna ładować. Przy przekręconym kluczyku w poz. zapłono nie świecą, co uważam, że jest lepszym rozwiązaniem, bo oszczędza nasze akumulatory. Teraz jak uzyskałem taki efekt. Odpiąłem przewód sygnałowy przekaźnikapod kierownicą odpowiedzialnego za światłą mijania(który to, to już sami musicie sprawdzić bo w każdej Ładnej jest inaczej) biegnący ze stacyjki, który zapalał światła przy zapłonie. włożylem dodatkowy przekaźnik i podpiąłem poprzednio wyjęty przewód do złącza 87, a ze złącza 80 poprowadziłem przewód w miejsce gdzie był wpięty ww przewód. Złącze 86 należy połączyć z masą. Następnie należy wpiąć się w przewód łączący szczotki z diodami półprzewodnikowymi w alternatorze, i stamtąd przewód poprowadzić do ww przekaźnika, i wpiąć go do złącza 85. Teraz już by działało, ale trzeba jeszcze zabezpieczyć cały układ. Jako że wpinamy się w układ ładowania akumulatora, nie możemy mu zaszkodzić, dlatego ja zastosowałem podwójne zabezpieczenie obwodu. Na przewodzie biegnącym z alternatora założyłem bezpiecznik 2A (wystarczy w zupełności na napięcie dla przekaźnika) i diodę półprzewodnikową ustawioną tak, aby puszczała prąd w stronę układu zapalania swiateł, a nie odwrotnie. Dioda ta ma za zadanie zabezpieczyć obwód ładowania przed uszkodzeniem wynikającym ze zwarcia w instaacji elektrycznej. Jeżeli o niczym nie zapomniałem to po wykonaniu tych czynności, światła mijania zapalą się automatycznie po uruchomieniu silnika. Myślę, ze to dobry pomysł, pozatym lubię mieć pełną automatykę w Ładnej w wolnej chwili narysuję schemat dokładniejszy jak to podpiąć jakby komuś słowo pisane nie wystarczyło, a zaciekawiłby go ten pomysł. [ wiadomość edytowana przez: Przemek_21083 dnia 2008-09-07 10:00:56 ] |
Rafael_Black SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA SAMARA Rzeszów | 2008-09-07 13:33:07 Fajne, fajne o tym nie pomyślałem :]
Będe musiał się zabrać kiedyś za to... Ja swego czasu właśnie przerabiałem zwykłe na "szwedzkie'
Klik |
Przemek_21083 Kandydat na Kandaydata Łada Samara 21083 Łodygowice | 2008-09-07 21:17:54 zapomniałem dodać, że przekaźnik jaki należy dołożyć aby wszystko dobrze działało ma oznaczenie 113.3747. |