| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sylwesterpl SYMPATYCZNY GOŚĆ kiedys 2107/Volvo 740 Skierniewice/Łowicz | 2008-09-09 10:28:21 Witam.
Po dzisiejszej nocy zainspirowany modyfikacja układu zapłonowego wpadłem na pomysł że zastapie standardowy aparat zapłonowy w moim silniczku takim bez stykowym indukcyjnym z poloneza. Zauważyłem ze główny WAŁEK aparatu z Lady pasuje do obudowy aparatu poloneza pod wzgledem srednicy,a takze elementów znajdujacych sie na nim(jak taki krzyz z koncami wygietymi do góry) Ale wychodzi na to ze jest zadługi, jednak nie trzeba bedzie go skracac,ani go przerabiac. Poszedłem w druga strone i zamierzam wydłuzyc odpowiednio całą obudowe przy pomocy obudowy od standardowego aparatu z 2107. bo jest różnica w otworach w bloku na aparat gdyz w Ladzie jest szerszy, ale za to gdy sie obetnie na odpowiedniej długosci obudowe z Łady to pasuje srednicą do konca apartu Poloneza która trafia do bloku(musze teraz miejsce ciecia wyrównac i skrócić odpowiednio na tokarce aby) Nalezy dorobic odpowiednia tuleje łączącą obydwa elementy i aparat byłby gotowy
Jak narazie w całej tej układance brakuje mi tylko modułu (prawdopodobnie APE 05) i kopułki na aparat. Cewke mam odpowiednią. A teraz 3 fotki: Tutaj już z ładowskim wałkiem
Miejsce Cięcia Ładowskiego aparatu (ok 0,5 cm wyzej na zapas)
Dopasowywanie jednego i drugiego
Jade zaraz do tokarza zeby tulejke dorobic i skrócic to co uciełem, a takze szukac modułu
Czekam na opinie mojego projektu. |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-09-09 16:33:23 A nie lepiej wziąc aparat od Niwy???? Tam w nowszych modelach był zdaje się aparat bezstykowy. Jedynie co trzeba było zrobic to dodac 7 mm dystans bo ośka aparatu od 1700 jest o te parę mm dłuższa od aparatu pochodzącego z 1300. |
rogacek ŁADZIARZ VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2008-09-09 17:01:43 lepiej skrócić wałek . prościej niż wydłużać obudowę |
sylwesterpl SYMPATYCZNY GOŚĆ kiedys 2107/Volvo 740 Skierniewice/Łowicz | 2008-09-09 17:27:06
No własnie nie bede musiał maski ciąć
Chodzi o to ze aparat z poldka jest o wiele krótszy niz ładowski i ma weższa srednice w miejscu gdzie wchodzi w blok(na 3 foto), natomiast wewnętrzny otwór na wałek jest taki sam jak w Ładzie. No i wałek Ładowski jest tez dłuzszy od polenzowskiego dlatego robiłem ciecie i dolna czesc tego z ładowskiego połacze z całoscia poldka przy pomocy 40mm rurki w która te oba konce wejda,tak ze łaczenie które akurat widac na 3 fotce bedzie w srodku niej, co daje mi ze bedzie osiowosc pomiedzy jednym a drugim. Najwazniejsze to równe powierzchnie na łaczeniach. |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2008-09-09 20:57:01 no i aparat poldka jest wielokrotnie tańszy i łatwiejszy do dostania niż ładowski. |
sylwesterpl SYMPATYCZNY GOŚĆ kiedys 2107/Volvo 740 Skierniewice/Łowicz | 2008-09-18 20:31:17 Prace nad aparatem zapłonowym wstrzymałem na drugi dzien jak zaczełem Ale nie zrezygnowałem z modyfikacji układu zapłonowego. Dzis doczekałem sie paczki na którą czekałem od tygodnia. Był w niej moduł UNITRA GL-200, który to już jest zamontowany w Ładnej (i wymieniona cewka na taką o oznaczeniu 4226). Pojezdze troche i zobacze czy cos to da ![]() |