Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Yagr focus Kraków | 2008-09-13 22:36:30 dzięki, croma - tak zrobię! |
![]() Yagr focus Kraków | 2008-09-18 22:13:01 I jeszcze jedno ... czy można jakoś zabezpieczyć blosa przed takim efektem? Oczywiście nie chodzi mi o częstszą zmianę filterka ale o jakiś środek smarujący. Gdzieś na forum było o militec'u czy czymś podobnym... Jest sens tym blosa potraktować czy lepiej jednak pozostawić czyściutki po "praniu' w benzynce? A jeśli już stosować to co, Militec, Xeramic, Motor-Life czy też coś innego? |
![]() zp znowu Puck | 2008-09-19 16:23:13 Zrob tak jak radzi Coma1, i przesmaruj blosa jakimś preparatem penetrującym typu WD 40 chodzi o to zeby smar dostał sie w szczeliny i zakamarki. Samą dysze gazową ( po ktorej przesuwa sie przepustnica) potraktuj jakimś gęstym smarem np. wazeliną techn. itp. Na koncu sprawdz czy przepustnica przesuwa sie lzej jak przed czyszczeniem.
edit Co do padających membran w reduktorze, to pierwszym objawem byłyby trudnosci w wyregulowaniu instalacji, dopiero pozniej problemy podczas jazdy, typu niestabilne wolne obroty, brak mocy, itp. [ wiadomość edytowana przez: zp dnia 2008-09-19 16:28:40 ] |
![]() Yagr focus Kraków | 2008-09-19 20:32:08 zp, dzięki za opinię ale WD 40 średnio sie nadaje do smarowania blosa - owszem, toswietny środek rozkleszczający ale dość szybko odparowywuje i przestaje pełnić swoja smarująca funkcję. Dlatego pytałem o środki typu militec.
A co do membran to masz rację, że bardzo łatwo to wychwycić regulując konwencjonalną instalację II gen ale w w instalacjach z blosem jest to dużo trudniejsze o ile wogóle mozliwe, tu parownik jest niemal na maksa odkręcony a sama regulacją zajmuje sie blos. No chyba że chodzi ci o problemy z wyregulowaniem blosa.... W każdym razie dzięki za zainteresowanie ![]() |
![]() zp znowu Puck | 2008-09-22 19:58:59 WD40 najlepiej nadaje sie, wbrew pozorom do czyszczenia trudno dostępnych miejsc a Militec, to taki bardzo gęsty olej, ktory po jakims czasie spłynie, dlatego wazelina albo inny gęsty smar będzie lepszy, ale posmarujesz nim tylko łatwo dostępne miejsca.
Wez ten parownik najlepiej rozkręc i zobacz od srodka jak wyglądają te membrany. |
![]() Yagr focus Kraków | 2008-09-22 22:38:57 I tak będę musiał przed zimą zrobić serwis parownikowi więc chyba po prostu kupię kompl. naprawczy i od razu profilaktycznie wymienię ![]() zp, z tym WD40 to się nie zrozumieliśmy - tobie chodziło o użycie go do przemycia a ja odebrałem jako środek smarny. Fakt, preparat powinien ładnie wymyć te świństwa z górnej, niewidocznej części slita... Dzięki. |