MotoNews.pl
10 Jakość LPG i zużycie /100km (219443/0)

Jakość LPG i zużycie /100km

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Nie wiem, czy temat był już może gdzieś wałkowany na forum, przeszukując je nie znalazłem nic podobnego, aczkolwiek kilka godzin mogło nie wystarczyć na poszukiwania.
Po ostatnich moich wojażach po Polsce zauważyłem bardzo ciekawą rzecz. Mam 2 samochody (Nubira 1.6 2000r i Audi 100 2.2KZ 1986r), oba zagazowane. Instalacja Nubiry sterowana komputerem, Audi bez komputera. Jednakowóż w obu samochodach zaobserwowany efekt jest identyczny.
W tę samą trasę wakacyjną jeż od lat 11, oba samochody jeżdzą nią od początku posiadania (odpowiednio 8 i 3 lata). Po drodze tankuję standardowo 2 razy (bak starcza na około 300km) na "znanych" stacjach paliw (BP, LOTOS, SHELL, itp.). Srednie zużycie paliwa na LPG tych stacji wynosi odpowiednio 10l/100km i 14l/100km przy średnich prędkościach 90-130km/h. Takie zużycie osiągam też jeżdząc "w domu". Warunkiem sprawdzającym oczywiście jest tankowanie przynajmniej 2 kolejne razy na tej samej stacji LPG
Po dojechaniu na miejsce tankuję w lokalnej stacyjce LPG po cenach nieco niższych niż na stacjach "znanych".
Jakież było moje zdziwienie, kiedy po przejechaniu 250km podjeżdzam pod stację i okazuje się, że nubira spala 8l LPG (czyli tyle, ile spalała kiedy była nowa). Niedowiarkiem oczywiście jestem, rozmyślam o trasie przejechanej (DK7 Warszawa-Gdańsk) - w jedną stronę pustawo więc szybka jazda, w drugą TIRy więc dużo wyprzedzania). Nadal niedowierzam.
Miesiąc później jadę AUDI, spalanie LPG na trasie około 14l. Tankuje na małej stacyjce, tłukę kilometry, znów tankowanie na tej samej i... Wychodzi 10l/100km. Ręce mi opadły.
Zatankowałem, wracam do domu, czyli kolejne 500km przede mną. Po drodze, po zrobieniu 80km tankuję na "znanej" około 8litrów żeby nie zatrzymywać się już po drodze więcej niż raz (mam w tym momencie LPG zmieszane 3/1 z "małej" stacji z duża. Przy kolejnym tankowaniu otrzymuję spalanie 10/100. Dziś zatankuję w tej samej sieci i zobaczę, ile mi wyjdzie.
Kiedy tak patrzę wstecz na to, gdzie tankowałem i ile wychodziło spalanie, to przypomina mi się jeszcze jednam "mała" stacja z takim właśnie dobrym LPG w zupełnie innej części kraju.
Jeśli macie podobne obserwacje, zarówno o dobrej jak i złej jakości gazu, napiszcie.
Na pewno najgorszy gaz na jaki trafiłem to stacje ORLEN w Warszawie - auto ledwo się rozpędzało.

Ja zauważyłem efekt odwrotny czyli na dużych stacjach mniejsze zużycie a na małych większe.

Ja podobnie mniejsze zużycie notuje na markowych stacjach (shell, BP) Najgorszy gaz zatankowałem na Orlenie (Kraków, Makuszyńskiego) ale z grubsza biorąc większa cena i więcej kilometrów, niższa cena -mniej kilometrów - po przeliczeniu wychodzi koszt 1 kilometra podobnie, tyle że jeżdżąc na tych markowych jakos tak chyba mniej silnik cierpi....
Tyle że należy pamiętać że LPG to mieszanina gazów, w dodatku zmieniająca się sezonowo (inne proporcje "gazu zimowego" od "gazu letniego"). Przy czym w naszych polskich warunkach tak naprawdę to nikt nie wie jakie proporcje paliwo zachowuje dlatego często nawet na markowych stacjach można trafić na paliwo różnej jakości z różnych dostaw. I tak będzie do póki nie doczekamy się szczegółowych i precyzyjnych przepisów to regulujących oraz systemu kontroli jakości LPG z prawdziwego zdarzenia

Ja najwieksza roznice zauwazylem tankujac na slowacji. Nie dosc ze gaz maja znacznie tanszy (w przeliczeniu ponizej 1,80, gdy u nas bylo 2,29), to na butli zrobilem 300km , a na polskim robie jakies 260-270 , tak piszac obrazowo , bez przeliczania na litry/100km.

Wreszcie gdzieś na forum znalazłem małego posta o tym, że w Polsce brakuje butanu i mieszanka LPG na stacjach to w wiekszosci propan, dlatego tez zuzycie wieksze. Z poniższych postów wynika, ze nikt LPG nie bada, ale jak dla mnie to tak samo jakby ktos sprzedawal benzyne 86 oktanow jako 95.
Co do malych stacji - w miastach na pewno bedzie tak jak napisali @andrzej38 i @Yagr. Chyba zaczne tankowac gdzies po wsiach na malych stacjach na ktorych maja tylko LPG. Na wsi nie beda sprzedawac byle czego bo sasiedzi moga zlinczowac.
O wynikach na pewno napisze.

mylisz sie . sasiedzi nie tankują u sąsiada na wsi tylko jada do drugiej wsi a reszta się zgadza.

Cytat:
2008-09-17 01:29:20, Bruno_von_Troba pisze:
Wreszcie gdzieś na forum znalazłem małego posta o tym, że w Polsce brakuje butanu i mieszanka LPG na stacjach to w wiekszosci propan, dlatego tez zuzycie wieksze. Z poniższych postów wynika, ze nikt LPG nie bada, ale jak dla mnie to tak samo jakby ktos sprzedawal benzyne 86 oktanow jako 95. Co do malych stacji - w miastach na pewno bedzie tak jak napisali @andrzej38 i @Yagr. Chyba zaczne tankowac gdzies po wsiach na malych stacjach na ktorych maja tylko LPG. Na wsi nie beda sprzedawac byle czego bo sasiedzi moga zlinczowac. O wynikach na pewno napisze.

Ostatnio jednak zauważyłem ogólnie większe zużycie .Nie wiem czy to wina auta,instalacji czy paliwa lpg? Ciekaw jestem czy nie zaobserwowaliście tego samego?

Zona wlasnie wczoraj zatankowala i wyszło spalanie w Nubirze 1.6 na poziomie 14L/100