[Elektryka inne] Swiatla doswietlajace zakret

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jak w temacie. Cos takiego posiada np Fiat Bravo.

Czy sa gotowe zestawy pozwalajace na podpiecie czegos takiego pod halogeny w moim dresiarskim VW??? Moze to np. dzialac po wlaczeniu kierunkowskazu i gasnac z opoznieniem.

pozdr.

nie ma

Ja nawet w kaszlu miałem normalnie pod kierunki, dioda, dodatkowy wyłącznik, przekaźniki dwa osobne. Kruczek taki że jest to niezgodne bo powinno przy 50km/h się nie załączać. Ale do tego był wyłącznik

rewelacja...i jeszcze mi moze powiesz ze dzialalo poprawnie?

A jaka techniczna przeszkode widzisz, zeby nie dzialalo poprawnie?

A po co to? Jak kierowca dopa to i mu doświetlanie nie pomoże

a gdzie w maluchu jest czujnik kąta skrętu kierownicy?po czym poznac w którym momencie swiatła sie maja wychylic a kiedy nie?

Cytat:
2008-09-23 12:25:19, Poochaty pisze:
a gdzie w maluchu jest czujnik kąta skrętu kierownicy?po czym poznac w którym momencie swiatła sie maja wychylic a kiedy nie?

cos mi sie wydaje ze rozmawiacie o dwoch roznych systemach...
autorowi postu chodzi o "doswietlenie" zakretu poprzez wlaczony 1 halogen przeciwmgielny tak jak to jest teraz w furach wlaczasz migacz i zaswieca sie dany halogen....
tutaj raczej problemu z wyrzezbieniem tego nie ma...

a cos mi sie zdaje ze Poochatemy chodzi o "ruchome" lampy?? tak jak to bylo w starych citroenach w ktorych lampy byly na zakrecie sterowane linkami... w dzisiejszych czasach elekpsitryka
mam racje??:>

Ja tam widzę lepsze rozwiązanie:

a po chuj ten jeden halgen w zakreci? borowikow szukacie po rowach:>?

pavlus szkoda ze nie na usb.

Cytat:
2008-09-23 12:58:20, stasiu pisze:
a po chuj ten jeden halgen w zakreci? borowikow szukacie po rowach:>? pavlus szkoda ze nie na usb.

ale za to na dynamo

trzeba w zakręt bokiem wpadać wtedy jest dobrze doświetlony

Cytat:
2008-09-23 12:58:20, stasiu pisze:
a po chuj ten jeden halgen w zakreci? borowikow szukacie po rowach:>? pavlus szkoda ze nie na usb.

pewnie jakis nowy bajer na lachony tak jak te biale diody led a'la audi

w nowych samochodach masz taki system jak mowisz PG tylko tyle ze on działa przy skręcaniu o jakis okreslony kąt. Czyli jak koła są skręcone o ilestam stopni i prędkosc auta nie przekracza ilestam to wtedy halogen doswietla pobocze. inaczej to nie moze dzialac bo przy niskich kątach skrętu waliłbys ludziom z naprzeciwka po oczach. a nawet jak w maluchu to jest podpięte pod kierunkowskaz to moim zdaniem bzdura bo nawet przy wyprzedzaniu ci się zapala...no chyba ze ktos lubi co kilka sekund przelaczac jakis pstryczek

Cytat:
2008-09-23 13:15:50, Poochaty pisze:
w nowych samochodach masz taki system jak mowisz PG tylko tyle ze on działa przy skręcaniu o jakis okreslony kąt. Czyli jak koła są skręcone o ilestam stopni i prędkosc auta nie przekracza ilestam to wtedy halogen doswietla pobocze. inaczej to nie moze dzialac bo przy niskich kątach skrętu waliłbys ludziom z naprzeciwka po oczach. a nawet jak w maluchu to jest podpięte pod kierunkowskaz to moim zdaniem bzdura bo nawet przy wyprzedzaniu ci się zapala...no chyba ze ktos lubi co kilka sekund przelaczac jakis pstryczek

no niestety dokladnych szczegolow nie znam ale wiem jedno w saabie 95 chuja to daje to cale doswietlanie

Kazdy z Was ma troche racji. I Stanislaw i PG oraz Piotrek42gv

rosck - nie podoba mi sie twoja interpretacja

Prosze moda o wykasowanie postow roscka z mojego tematu.

Nie chce robic jakichs megahiperwpyte tematow z zyroskopami itepe.

Poniewaz niektore auta maja podobnie dzialajacy system oswietlania wnetrza [ gasnie z opoznieniem i plynnie] to zastanawialem sie, czy da sie takie cos podpiac pod halogeny.

Ten pomysł jest gorszy od migających lampek w gałce zmiany biegów
Po co te wymysły i za chwile płacz że policjant zabrał dowodzik

Nic nie zabierze, bo juz zabral

jakis przekaznik + to

albo to

i chwila na kiblu z gazeta co by to dobrze przemyslec zeby dobrze hulalo i tyle.
ja bym to zrobil tak ze po wlaczeniu kierunku ma leciec impuls na przekaznik ktory uruchomi sciemniacz ktory odpali halogena a potem go zgasi...
analogicznie z druga strona...
ale ja sie nie znam wiec jak ktos ma wiecej do czynienia z elekpstryka niech sie wypowie jakby to podlaczyc;]

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2008-09-23 13:46:33 ]

no ale wlasnie cala w tym logika ze wtedy jak wlaczysz kierunkowskaz przy wyprzedzaniu to walisz innym po oczach...chodzi o to zeby system rozroznial czy robisz ostry skręt typu 90 stopni czy zmieniasz pas ruchu...bez kąta skrętu tego nie wiesz...