O co chodzi...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czemu moja samara na 4 biegu wyciaga 155 a jak wrzucam 5 to zwalnia do 140. Przyspieszylem troszke zaplon, jak radziliscie i troszke pomoglo, ale to nie jest to. Przypominam, ze jest to model 2108 1300 ccm 5 speed, przebieg 115000 km. Czemu to taki muł...???
Pozdrawiam

Cytat:
2003-07-30 12:50:31, TBIL pisze:
Nie wiem czemu moja samara na 4 biegu wyciaga 155 a jak wrzucam 5 to zwalnia do 140.
[...]

W samochodach z mniejszą mocą zawsze Vmax jest podawane na 4-tym biegu. Silnik jest za słaby na takie prędkości z nadbiegiem.
Dorzuć kilkanaście(dziesiąt) koników to pójdzie lepiej na 5-ce.
Reasumując: normalka. Tak ma być.
Pozdro.

Zapomniałem...
Ten anonymous to byłem ja.
Pozdro.

po prostu piatka jest do ekonomicznej jazdy a nie do zylowania.
na piatce b. maleje przyspieszenie, nie ma tez takiej max jak na 4. Sporo tez zalezy od przelozenia skrzyni. czasem piatka ma przelozenie rowne obrotom.....

Drobne pytanko, czy piąty bieg w skrzynce polonezowskiej ma charakter nadbiegu czy jest to normalny bieg. Pytam bo najprawdopodobniej (o ile oczywiście nie trafię na tanią V ładowską) taki przeszczep otrzyma moja 2101.
Andrzej

o ile nine pamiec nie zawodzi, to nadbieg. Mialem caro z 1992 r. i jak nic tak bylo, bo przy 90 km/h mialem tak ze 3000 - 3500 obrotow....
niech moze koledzy z fsoak potwierdza, bo glowy nie dam, ale chyba dobrze mowie..... za wczesniejsze roczniki nie recze, ale nie podejrzewam, zeby cos zmieniali......