MotoNews.pl

Skracanie miski olejowej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Nadszedł czas na skrócenie miski olejowej. Ma ktoś może jakieś sugestie z tym związane? Typu minimalna pojemność miski itp itd. Za dużo pojemościowo się nie zmieni się pojemność miski. Gdzieś kiedyś usłyszałem, że miska powinna mieć conajmniej taką pojemność co ilość oleju jaki wchodzi do danego silnika. Z góry dzięki.

nie wszyscy wiedzą, ze chodzi o 1.2 z seata

Sorry sorry, dzięki Dar00 za dopisanie

napiszcie do ziarna!!! przeczytaj sobie jeszcze raz uważnie swoje pytanie!! zapewne wszyscy bedą wiedzieć o co ci chodzi i bedziesz miał mnóstwo odp.

ja np. twojej wypowiedzi nie rozumiem.Czego nie wiesz z postu krzycha??

Cytat:
2008-09-27 01:10:41, mateuszc pisze:
ja np. twojej wypowiedzi nie rozumiem.Czego nie wiesz z postu krzycha??

Ja osobiście np tego nie rozumiem
Cytat:
Za dużo pojemościowo się nie zmieni się pojemność miski.

Świat na trzeźwo naprawdę boli ?

Może trochę zamotałem, ale chodziło o to, że skracając miskę z 5litrów pojemności miski, będzie 4,5litra. Co by nie było tak czy inaczej odpowiedzi brak... Chyba będę musiał sam sobie odpowiedzieć.

Pytanie o ile skracasz miske. druga sprawa ze poziom oleju w nowej misce nie powinien byc wyzszy niz w starej bo moze dojsc do tego ze bedzie wal korbowy uderzal o olej w misce. najlepiej przy skracaniu miski na wysokosc dorobic jej kieszenie na boki i wtedy zrekompensujesz mniejsza ilosc oleju w ukladzie bo olej chlodzi silnik i temp oleju zwykle nie ma wiele wspolnego z temperatura cieczy chlodzącej wiec latwo mozna załatwic silnik jezdzac na przegrzanym oleju.