RSMŚ - Rajd Niemiec - Lada 112 Super 1600 !!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No pierwszy start już za Ładzianką - coprawda narazie tylko jako 0 ale może w końcu się doczekamy

Ja mogę dodać tylko że ta 21124 (bo taki jest jej szyfer liczbowy) Super 1600 startowała już w rajdach o mistrzostwo Rosji, a także w ichnich rajdach "Śnieżna Ladoga", "Śnieżna Karelia", "Karelia", "Białe Noce" i "Noworosyjsk". We wszystkich tych rajdach wygrywała. Też mam nadzieję, że kiedyś doczekamy się jej zwycięstw na rajdach międzynarodowych, a nie tylko w Rosji.
Dodam tylko, że opisem 21124 będzie list do sympatyków działu sportowego łady napisany przez szefa działu sportowego VAZ, Michaiła Tokariewa.

a czy w rajdzie Niemiec została jakoś sklasyfikowana?

Addon

...
As a driver of 2112, was announced - Sven Haaf.
"Whole, am pleased, - said Haaf - Lada has shown, very quite good speed and we managed to cross finish line"
But, not all, be so good, after second day, engine start overheating, as consequence, low speed.
Future of car, unknown, whether they will go by kit-car or not.

P.S. First start of Lada Super 1600 outside, also i hope not last

Miły, a jakie inne samochody w tej Rosji wyprzedziła?
Była Xara WRC?
Trzymamy kciuki, żeby nie był to ostatni start, jak pisze kierowca Sven Haaf

No własnie - zeby nie był to ostanti start(zresztą to nie był start tylko przejazd typu Safety car - skoro miał numer zero wiec i klasyfikowana pnie była) bo bardzo chciałbym ją zobaczyc w polsce. Miała byc w tym roku na Rajdzie Polskim, ale nie było. Pozostale rajdy w naszym kraju juz prawie wszystkie odwołane .Wszystko sie wali, nie ma pieniędzy, sponsorów i nie ma rajdów.Taki tu burdel, ze szkoda mówić.Komu zresztą opłaca sie wystawiać w polsce dobre auta na rajdach skoro rynek motoryzacyjny tez ledwo zipie???A łada przy swojej sprzedaży rzędu kilka(naście) aut rocznie takiego celu nie ma chyba w ogóle. No chyba ze zasponsoruj ja gazprom albo jakiś naftowy rosyjski gigant , który prędzej czy póxniej i tak "połknie " nasze rafinerie...
Pięknie jest - nic tylko klaskać w rączki na kongresach SLD - jak trzydzieści lat temu
Pozdr
Paweł

Kogo wyprzedziła to szef działu sportowego nie napisał.
Co do naftowego giganta, to może być jeszcze Lukoil i inne.
A jeżeli chodzi o ładę, to rzeczywiście wielką szkodą jest to, że łada robi tylko parę sztuk rajdówek rocznie. Ewentualnie tylko jakieś ruski jeżdżą tylko na swoich lokalnych rajdach, a poza rosją nie są chyba sprzedawane. A szkoda, bo na pewno łady WRC (21107/21127) czy łada 21124 Super 1600 czy 21106 w wersji rajdowej miałyby szanse na osiągnięcie czegoś w rajdach.
Pzdr.

Miły lada 2110 WRC nie ma za wiele wspólnego z WRC - jest to poprostu model zbudowany na Oplowskim 2.0 z Kadetta GSI o dość imponującej mocy dochodzacej nawet do 280 KM i nie sądzę aby 112 S1600 miała z nim szanse na rajdach. Zresztą 112 wygrywa w Rosji rajdy ale tylko w swojej klasie. U nich też oprócz Ład jeżdżą Lancery, Imprezy i inne autka z którymi Ładzianka szans nie ma

Czesc,
moi znajomi byli w niedziele na tym rajdzie. Niestety zdjec Ladziance nie zrobili, ale mam kilka innych (wysle ci Konrad emilem)
Jasiu

Sorry Konri, co do nazwy też mi się pomyliło. Bo nawet w nazwie też nie jest WRC jak ja podawałem. Nazwa tych rajdowych ład z grupy "110" z silnikem opla to 21107/21127 Rally. Tak więc nie jest tak, że VAZ podał nazwę niezgodną z przeznaczeniem, bo jak mówiłem te z silnikiem opla nie nazywają się WRC, tylko Rally. Mój błąd.
A w ogóle to mam pytanie, bo w tematyce sportowej to jestem kompletna noga. Wiem że pytanie może być dziecinnie naiwne, ale serio nie wiem. Czym się różnią od siebie te wszystkie WRC, Rally, Super 1600 i inne takie? W ogóle według jakich zasad są podzielone te rodzaje rajdów? Ile jest wszystkich klas?

Ps. Ja tak jak Janusz też mam kilka innych fotek 21124 Super 1600, więc Kondrad też wyślę Ci emilem. Dodam tylko, że te fotki będą zamieszczone na mojej stronie.

Miły!
Przede wszystkim, żeby auto mogło startować w WRC musi być seryjnie produkowana wersja "usportowiona" na podstawie której model uzyska homologację na tego typu rajd.
jakis miesiąc temu pisał o tym bodajże Motor, czy Auto Świat- konkretnie chodziło o Fabię RS/ WRC
Nie wiem, czy AutoVaz produkuje coś takiego?
Pozdr.R
p.s.: jak chcesz to wyślę ci skan tego artykułu- gazetę mam w robocie, a nie pamiętam dokładnie, więc nie będę Ci mieszał.

[ wiadomość edytowana przez: Pun dnia 2003-08-01 13:12:34 ]

Tylko, ze ja mam kilka innych z tego rajdu, a nie Ladzianki.
Jasiu

A... A mnie chodziło o ładziankę i jej zdjęcia wysłałem Kondradowi.
Pun, co do WRC w przypadku łady raczej nie ma takiego modelu. Wiem tylko o ładach w wersji rally czy sport. Mówisz, że musi być robiona seryjnie usportowiona wersja danego modelu. Tylko czym różni się WRC od innych rajdów? Bo powiem Ci, że 21107/21127 też startują w jakichś tam rajdach, ale nie jest to WRC, bo te 21107/21127 to są wersje Rally. I nie wiemniestety czy są robione seryjnie czy też nie.
No i przy okazji pytanie: czym w ogóle różnią się wersje WRC od Sport i Rally itp.?

Ogladaliśmy przed wczoraj z Konradem relacje na TELE 4 z tego własnie rajdu deutschland. Ale niestety - program jest sponsorowany i pokazują tylko auta zswoatowekj czołowki startującej autami WRC . Nawet naszego Kuliga jdącego w N-ce na Mitsubishi i Hołowczyca pokazali tylko przez chwilkę. Łady oczywiście nie pokazali. Ale może na niemieckich kanałach sprtowych typu DSF może się coś pojawić.
Paweł

Tej, Miły nie wiem, nie pamiętam, nie doczytałem.
Poczekaj do czwartku, aż Ci wyślę ten skan, to poczytasz...
pozdr.R