Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-09-27 22:52:57 witam. wczoraj podczas jazdy w pewnym momencie cos mi mocno strzelilo. Okazalo sie ze po przyjezdzie dymi mi sie z pod maski. patrze a tam w obrebie rozrusznika wszystko bylo w oleju. poczatkowo myslalem ze to uszczelka pod misa ale pozniej okazalo sie ze mam dziure w bloku wielkosci takiej ze wchodzi palec od reki i od tej dziurki jeszcze pekniecie. a co najgorsze nie wiem dlaczego tak mi sie moglo stac i co mam teraz z tym robic...? Czy lada sie juz nadaje na zlom ? Czy mozna to jakos jeszcze naprawic w miare tanio ? czy mozna to jakos zaspawac zalutowac zakleic ? prosze pomozcie wsadzilem w to auto tyle kasy i serca a teraz nagle peka mi blok silnika i wszystko na nic ;(( Powiedzcie co mam zrobic... ;( ? [ wiadomość edytowana przez: pcmaniaki dnia 2008-09-27 22:54:15 ] |
kuba_gorzad SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 Piotrków Trybunalski | 2008-09-28 01:11:34 a to dziwne, ze Ci pekl:| w dziwny sposob...Lada jest genialnie zabezpieczona przed rozsadzeniem bloku (w lewej burcie silnika jest taki kapsel ktory w razie czego wyrywa z bloku i spada cisnienie w silniku). Nie wiem czemu Ci wysadzilo, moze odme miales zamknieta??:|blok mozna spawac...ale czy warto? na allegro sa teraz silniki za psie pieniadze ![]() |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-09-28 01:36:22 Olej ten silnik. Kup inny - na zlomie dobry kupisz za 3 stowki, przeloz i jezdzij dalej |
![]() pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-09-28 10:57:11 ehh ![]() [ wiadomość edytowana przez: pcmaniaki dnia 2008-09-28 10:58:11 ] |
![]() janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2008-09-28 12:51:42 Ale co pękł i nadal pracował? Ciśneinie oleju nie spadło? Oleju całego ni wypluło? Daj fotke tego jak mozesz |
![]() pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-09-28 13:12:53 hmm jezeli chodzi o cisnienie to niewiem bo nic takiego w ladzie mi nie pokazuje. stalo mi sie to podczas jazdy i zorientowalem sie jak dojechalem na miejsce bo wyplulo olej przez ta dziure i sie dymilo z pod maski ale duzo oleju nie wycieklo na bagnecie pokazuje ze jest jeszcze ponad polowe a jedynie co to teraz po odpaleniu szybko silnik lapie temperature :/ |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-09-28 13:32:15 Dziwna sprawa.Ciekawi mnie przyczyna tego.Jak lapie teraz temperature szybko, to oznaczac moze ze silnik albo nie ma smarowania, albo nie ma chlodzenia. Byc moze blok byl zle odlany i dla tego tak sie stalo. Naprawiac mozna, ale to NIE MA SENSU - kup sprawny silnik i podmien. |
![]() janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2008-09-28 15:12:24 Jak nie masz cisneinia oleju to pali się kontrolka oleju.
A ubyło płynu chłodzącego? Kurcze nie wyobrażam sobie żeby blok tak sam z siebie pękł. Może skrzynia jest niedokręcona? Ale jeśli nawet wywaliło kawałek bloku i płyn chłodniczy zwiał to ja bym spróbował to pospawać ![]() |
![]() pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-09-28 20:29:11 Hmm. ale sprawa sie przedstawia tak ze blok nie pekl w okolicach gdzie sa scianki i plyn chlodzacy tylko tuz nad misa olejowa w obrebie rozrusznika i nic sie nie stalo jezeli chodzi o plyn chlodniczy tylko to ze wywala olej :/ i tez mysle nad spawaniem ale czy to sie oplaca i czy za jakis czas nie stanie sie to samo ? |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-09-28 20:46:11 Powtórze jeszcze raz - nie warto!!!!!! Blok jest zbyt ważna częścią silnika i przy cenie za jaką można kupić cały silnik nie warto babrać się w gównie, zwłaszcza że żeby to pospawać to i tak trzeba wyjąc silnik. Do tego dolicz koszt spawania bo nie każdy Heniu spawacz Ci to pospawa, do tego też trzeba fachowca bo blok pracuje pod wpływem temperatury i nawet jak spaw będzie zrobiony fachowo to od naprężen blok może strzelic obok. Tak że jedyne rozsądne rozwiązanie to kupno innego silnika. |
![]() janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2008-09-28 21:33:35 No ale patrz przekładka silnika w warsztacie to koszty równe połowy wartości łady a tak to zaklejasz dziure i masz spokuj. Skoro silnik pracuje a jedyna niedogodnosć to gubienie oleju to ja bym to jakoś zapaćkał. Tam żadne siły czy cośnienia nie działją wiec może dało by radę. Koszt przekładki z kosztem silnika to ok 600zł minimum ja myśle. A tubka poxiliny ? ![]() |
![]() pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-09-28 22:25:15 a co Wy na to zeby to skleic POXIPOLEM ? to mocna masa klejaca po wyschnieciu robi sie jak metal/beton wytrzymuje temp. do 120 stopni celcjusza wiec moze to by pomoglo ? Co wy na to... ? |
![]() andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ ![]() Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-09-28 22:50:44 OK jeżeli rozważacie tak "fachowe" naprawy pękniętego bloku jak klejenie POXIPOL-em to ja juz może się nie będę dalej wypowiadał. |
![]() rogacek ŁADZIARZ VW Ogórek/vw garbus/ ... wrocek | 2008-09-28 22:59:33 kiedyś kleiliśmy blok silnika w którym korba bokiem wyszła. użyliśmy specjalnego kleju do klejenia tego typu uszkodzeń. ale ten silnik był drogi i nie można go było na szrocie zakupić. silnik potem długo służył
w przypadku silnika ladowskiego taniej wyjdzie kupić na szrocie cały kompletny silnik niz naprawiać pęknięty blok p.s. cena tego kleju była dość wysoka i silnik trzeba było rozebrać. |
profil-usunięty SYMPATYCZNY GOŚĆ | 2008-09-29 00:30:24 A co Ty kolego naprawde nie masz dostepu do garazu z kanalem zeby silnik podmienic???
Jesli masz ochote i chcesz sie potargac po Polsce to z mila checia udostepnie Ci swoj garaz i pomoc przy podmiance. Naprawde nie warto sie bawic w klejenie/spawanie bloku przy obecnych cenach silnikow do Lady ![]() |
![]() pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-09-29 08:10:47 jezeli tak mowicie to dzis zabieram sie za jego wyciagniecie tylko wlasnie czy ja gdzies dostane drugi blok albo silnik... :/ ? |