MotoNews.pl
7 Od którego rocznika blachy ocynk?? (22038/0)

Od którego rocznika blachy ocynk??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w tytule!
Oczywiscie zdaje sobie sprawe że chodzi o Ome B, jednak pytanie: czy juz od '93??
Dojrzewam do mysli zmiany A na B i chcialbym juz jezdzic bez wykwitów.

pozdrawiam
Edit

96... Moja jest z czerwca i ma ocynk.

DOPIERO??????? Ale mam nadzieje ze wczesniejsze tez mają!!!
Ale bym sie zdenerwowal,gdyby dopiero takie mlode siksy mialy ocynk!!!

pozdrawiam

Edit

Wczesniejsze nie maja...

NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!
NIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!

To niesprawiedliwe!!!!!!!! Na '96 mnie nie stac!!!!!!! buuuu

dzieki i pozdrawiam

A moja ma podwójne zabezpieczenie:

ocynk + szpachla (w niektórych miejscach)

Pzdr.

Prowo przy twoich i Dramara prędkościach z jakimi się poruszacie to nawet bez ocynku was rdza nie dogoni.

Witam
Wcześniejsze roczniki też mają ocynk jednak technologia zabezpieczeń antykorozyjnych w Omedze została poprawiona dopiero w 1996 roku więc większość roczników 94 i 95 zwłaszcza bitych ma już ślady rdzy tu i ówdzie szczególnie nadkola, ranty drzwi itp. Ja swej Bestii zafundowałem Rust Check to podobno hamuje izapobiega zalszej ekspansji rdzy...Mam nadzieję że te 450 zeta nie poszło na marne...

Na czym to polega te zabezpiecznie (rust check)?

Hii

Od czerwca 1996 roku

Pozdrawiam Ryszard distar@poczta.fm

Zabezpieczenie Rust Check polega na wtrysku pod wysokim ciśnieniem środka antykorozyjnego do wszystkich profili zamkniętych jak również spryskanie nim wszystkich innych części samochodu. Środek ten ma zdolności wypierające wodę i pełzające wskutek czego dostaje się do wszystkich szczelin i rys....
Kosz jednak jest dość spory - Omega Caravan to jakieś 400-450 zeta, w Szczecinie robią to w Dąbiu na ul. Przestrzennej

Dzieki za informacje...Odemnie to rzut beretem, bo mieszkam w Dabiu

trudno uwierzyć ale ja mieszkając w Szczecinie robiłem tę operację na wyjeździe w Sosnowcu

Cześć, Vincent czy możesz podać namiar na warsztat w Sosnowcu do konserwacji ??? , ja mieszkam w Bytomiu to mam blisko.Narka

Jutro podam bo adres mam w autku na naklejce. Straszna dziura, trudno trafić i warsztat na pierwszy rzut oka nie wzbudza zaufania (w pierwszej chwili chciałem się wycofać) ale gość ma autoryzację i od 11 czy 12 lat jest ich przedstawicielem. Widziałem też reklamę aryukuł z Motoru z wyszczególnionymi stacjami i on się tam znajduje więc spoko. Miły i dokładny gość jeśli tam dotrzesz pozdrów go ode mnie (Omega ze Szczecina) sporo ze sobą pogadaliśmy więc powinien pamiętać.
Na razie zatem

Chciałbym tutaj zdementować wszelkie mity o ocynku na Omedze B otóż ostatnio pan mechanik z serwisu Opla poinformował mnie o tym fakcie, ja mam omege 99 i rdza już sie nią zdążyła zainteresować. Pod lakierem jest zwykła czarna blacha. A w Omedze C był ocynk, ale o wątpliwej jakości. No cóż, taki to juz urok opla...

nie prawda, ja mam omege 99 i mam ocynk. Mam fotki błotnika z mojej omesi> ten błotnik jest uszkodzony od 11miesięcy, leży na dworze, i nie ma śladu rdzy. Nie wiem jak wkleic tu foty, tak bym pokazał ci to zdjecie
Dodam, że też mam w jednym miejscy mały nalot, ale jak się okazło, element był malowany, co wykazał dopiero test na grubość lakieru
Omega ma ocynk, ale jednostronny

Sorki pomyliłem temat,,,można posta skasować coby nie było zamieszania

[ wiadomość edytowana przez: Biznes dnia 2007-01-14 17:54:21 ]

Cytat:
2007-01-13 22:13:02, JamesBond pisze:
Chciałbym tutaj zdementować wszelkie mity o ocynku na Omedze B otóż ostatnio pan mechanik z serwisu Opla poinformował mnie o tym fakcie, ja mam omege 99 i rdza już sie nią zdążyła zainteresować. Pod lakierem jest zwykła czarna blacha. A w Omedze C był ocynk, ale o wątpliwej jakości. No cóż, taki to juz urok opla...

dodam tylko tyle że opel kupił metode i technike cynkowania od fiata, to prawda!
nic dziwnego że daewoo ma lepsze blachy

Cytat:
2007-01-14 11:52:35, czacha pisze:
nie prawda, ja mam omege 99 i mam ocynk. Mam fotki błotnika z mojej omesi> ten błotnik jest uszkodzony od 11miesięcy, leży na dworze, i nie ma śladu rdzy. Nie wiem jak wkleic tu foty, tak bym pokazał ci to zdjecie Dodam, że też mam w jednym miejscy mały nalot, ale jak się okazło, element był malowany, co wykazał dopiero test na grubość lakieru Omega ma ocynk, ale jednostronny

To ja już zgłupiałem. Rozmawiałem z "fachowcami" z naszych Trójmiejskich dealerów Opla, pytanie ich zaskoczyło - szukali z dobre 10min bo czym otrzymałem info, że albo od 96 albo 98 w omedze B zaczęto jakoś tam zabezpieczać (nie pamiętam dokładnie jak to nazwał), chyba stwierdził, że blachy od tego roku były "galwanizowane" ale ocynku nigdy nie było (i nawet nie wiem czy jest do dzisiaj..). Dupy z Opla i tyle. Audi i Merce jakoś od początku lat 80tych mogły nie rdzewieć..

[ wiadomość edytowana przez: ericsson dnia 2007-01-15 22:15:34 ]