Regulator napięcia i szarpanie cd.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przyszedł czas na wyeliminowanie usterki pt. wysokie ładownie.
Padło na regulator napięcia - moje pytanie jest takie, jak sprawdzić rodzaj? W sprzedaży dostępne są 3 oraz 4 pinowe wersje. którą wybrać?

No i szarpanie ciąg dalszy...
Już mi ładnie jeździł bez żadnych problemów. Dzisiaj w pewnym momencie przy ruszaniu spod świateł zaczął szarpać... Bardzo szybkie puszczenie sprzęgła pozwoliło ruszyć z miejsca. Co to może być?

Ostatnio byłem na regulacji instalacji LPG (wydaje mi się, że jeździ lepiej) odłączono również sondę lambda.

Co sądzicie o takim środku jak 'motordoktor'?
PS. Olej i filtry czekają na wymianę...

[ wiadomość edytowana przez: Nortonn dnia 2008-10-04 20:08:32 ]

Cytat:
2008-10-04 20:07:49, Nortonn pisze:
Ostatnio byłem na regulacji instalacji LPG (wydaje mi się, że jeździ lepiej) odłączono również sondę lambda.

Trzeba było poprosić o odłączenie też hamulców i świateł.

Cytat:

Co sądzicie o takim środku jak 'motordoktor'?

Nie wiem, nie piłem.

Cytat:
2008-10-04 20:24:37, DeeJay pisze:
Trzeba było poprosić o odłączenie też hamulców i świateł.

Haha dobry jesteś
Odłączono sondę bo podawała błędne informacje. Będzie założona nowa oraz emulator i nowy zawór gazowy. Całość ma równo pracować na gazie i na benzynie.

Co może być powodem szarpania?

Cytat:
Co sądzicie o takim środku jak 'motordoktor'? PS. Olej i filtry czekają na wymianę... [ wiadomość edytowana przez: Nortonn dnia 2008-10-04 20:08:32 ]

Motodoktor to "zageszczacz" do oleju. Powinien ograniczyc wycieki oraz spalanie oleju. U mnie w poprzednim aucie (Renault Clio 1,9D) wlalem buteleczke i przez 12 tys nie musialem zagladac pod maske. Polecam jesli masz problemy ze spalaniem/wyciekami/niskim cicnieniem oleju.

Nortonn - dobrze, że wyczułeś już klimat tego forum i nie walisz focha
Tak na poważnie - jak sonda nie chodzi to nie ma co dywagować nad problermem - to klucz do tematu
Motodoktor ? Wydłużą agonię silnika - do zdrowego nie lej !

Cytat:
.....Dzisiaj w pewnym momencie przy ruszaniu spod świateł zaczął szarpać... Bardzo szybkie puszczenie sprzęgła pozwoliło ruszyć z miejsca. Co to może być?

Ale to szarpanie wystąpiło "nagle" czy wcześniej też występowało ?

Jak wcześniej też występowało to ...spróbuj cofnąć zapłon.

Czasami się zdarza, że ...przed sprzedażą ...niektórzy przyspieszają zapłon, żeby silnik miał większego kopa ...a później w określonych warunkach ...silnik tak właśnie się zachowuje.

U mnie tak było (...)

nawigator5 szarpanie występuje okresowo... Przez pewien czas jedzie dobrze, a przy kolejnych światłach zaczyna szarpać... Może faktycznie to przez sonde jak mówi DeeJay. Ale ta naprawa dopiero w przyszłym miesiącu - niestety...

Opisana przeze mnie usterka może wsytępować przez źle ustawiony zapłon?

Cytat:
2008-10-05 21:34:56, Nortonn pisze:
Opisana przeze mnie usterka może wsytępować przez źle ustawiony zapłon?

Sprawdzenie tego czyli delikatne opóźnienie zapłonu ...to całe 20s roboty.

Klucz "13" - popuszczasz śrubę mocującą aparat - przesuwasz cału aparat o ...2 mm w kierunku "do przodu" i finał.

Jak Tobie nie pomoże to napewno nie zaszkodzi...

Cytat:
2008-10-05 21:34:56, Nortonn pisze:
... szarpanie występuje okresowo... Przez pewien czas jedzie dobrze, a przy kolejnych światłach zaczyna szarpać...

U mnie dokładnie to samo, juz nie mam siły do niego. Zapłon opóźniony, wymieniona cała elektryka -przewody, swiece, kopulki, cewki, nawet zapłon nowy. Pan Sławek sugerowal jeszcze dołożenie masy dodatkowej ale to tez nic nie dało. Podmieniłem co moglem z innego samochodu i tez nic. Dodam ,że u mnie na PB i LPG to samo.
Zostało sprzęgło albo gdzies nadszarpniety kabelek w elektryce

PS. czy na PB tez Ci szarpie?

Cytat:
2008-10-07 14:08:44, adamus0 pisze:
U mnie dokładnie to samo, juz nie mam siły do niego. Zapłon opóźniony, wymieniona cała elektryka -przewody, swiece, kopulki, cewki, nawet zapłon nowy. Pan Sławek sugerowal jeszcze dołożenie masy dodatkowej ale to tez nic nie dało. Podmieniłem co moglem z innego samochodu i tez nic. Dodam ,że u mnie na PB i LPG to samo. Zostało sprzęgło albo gdzies nadszarpniety kabelek w elektryce PS. czy na PB tez Ci szarpie?

sprawdź linkę gazu, może jest uszkodzona.

Cytat:
2008-10-07 14:08:44, adamus0 pisze: czy na PB tez Ci szarpie?

Nie miałem okazji przejechać na benyznie więcej niż 2-3km - jeżdże cały czas na gazie. Po wymianie sondy pojeżdżę dłuższy czas na benzynie i wtedy zobaczę. Nie ruszałem jeszcze zapłonu a przez ostatnie dwa dni nie szarpnął ani razu...
Nie rozumiem jeszcze tego autka