| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2008-10-04 20:07:49 Przyszedł czas na wyeliminowanie usterki pt. wysokie ładownie.
Padło na regulator napięcia - moje pytanie jest takie, jak sprawdzić rodzaj? W sprzedaży dostępne są 3 oraz 4 pinowe wersje. którą wybrać? No i szarpanie ciąg dalszy... Już mi ładnie jeździł bez żadnych problemów. Dzisiaj w pewnym momencie przy ruszaniu spod świateł zaczął szarpać... Bardzo szybkie puszczenie sprzęgła pozwoliło ruszyć z miejsca. Co to może być? Ostatnio byłem na regulacji instalacji LPG (wydaje mi się, że jeździ lepiej) odłączono również sondę lambda. Co sądzicie o takim środku jak 'motordoktor'? PS. Olej i filtry czekają na wymianę... [ wiadomość edytowana przez: Nortonn dnia 2008-10-04 20:08:32 ] |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2008-10-04 20:32:37
Haha dobry jesteś
Odłączono sondę bo podawała błędne informacje. Będzie założona nowa oraz emulator i nowy zawór gazowy. Całość ma równo pracować na gazie i na benzynie. Co może być powodem szarpania? |
adamesce bylo Espero jest Ope ... Sosnowiec | 2008-10-04 20:33:00
Motodoktor to "zageszczacz" do oleju. Powinien ograniczyc wycieki oraz spalanie oleju. U mnie w poprzednim aucie (Renault Clio 1,9D) wlalem buteleczke i przez 12 tys nie musialem zagladac pod maske. Polecam jesli masz problemy ze spalaniem/wyciekami/niskim cicnieniem oleju. |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2008-10-04 20:39:47 Nortonn - dobrze, że wyczułeś już klimat tego forum i nie walisz focha
Tak na poważnie - jak sonda nie chodzi to nie ma co dywagować nad problermem - to klucz do tematu
Motodoktor ? Wydłużą agonię silnika - do zdrowego nie lej ! |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-10-04 23:27:09
Ale to szarpanie wystąpiło "nagle" czy wcześniej też występowało ? Jak wcześniej też występowało to ...spróbuj cofnąć zapłon. Czasami się zdarza, że ...przed sprzedażą ...niektórzy przyspieszają zapłon, żeby silnik miał większego kopa ...a później w określonych warunkach ...silnik tak właśnie się zachowuje. U mnie tak było (...) |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2008-10-05 21:34:56 nawigator5 szarpanie występuje okresowo... Przez pewien czas jedzie dobrze, a przy kolejnych światłach zaczyna szarpać... Może faktycznie to przez sonde jak mówi DeeJay. Ale ta naprawa dopiero w przyszłym miesiącu - niestety...
Opisana przeze mnie usterka może wsytępować przez źle ustawiony zapłon? |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2008-10-06 07:38:50
Sprawdzenie tego czyli delikatne opóźnienie zapłonu ...to całe 20s roboty. Klucz "13" - popuszczasz śrubę mocującą aparat - przesuwasz cału aparat o ...2 mm w kierunku "do przodu" i finał. Jak Tobie nie pomoże to napewno nie zaszkodzi... |
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2008-10-07 14:08:44
U mnie dokładnie to samo, juz nie mam siły do niego. Zapłon opóźniony, wymieniona cała elektryka -przewody, swiece, kopulki, cewki, nawet zapłon nowy. Pan Sławek sugerowal jeszcze dołożenie masy dodatkowej ale to tez nic nie dało. Podmieniłem co moglem z innego samochodu i tez nic. Dodam ,że u mnie na PB i LPG to samo. Zostało sprzęgło albo gdzies nadszarpniety kabelek w elektryce
PS. czy na PB tez Ci szarpie? |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-10-07 19:10:12
sprawdź linkę gazu, może jest uszkodzona. |
Nortonn Pszczółka / BYŁO Esp ... Łódź | 2008-10-08 19:57:10
Nie miałem okazji przejechać na benyznie więcej niż 2-3km - jeżdże cały czas na gazie. Po wymianie sondy pojeżdżę dłuższy czas na benzynie i wtedy zobaczę. Nie ruszałem jeszcze zapłonu a przez ostatnie dwa dni nie szarpnął ani razu... Nie rozumiem jeszcze tego autka |