Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2008-10-05 11:43:10 Wczoraj kupiłej sobie Olej na dolewkę dolałem 100ml, zakręciłem (z tego co pamiętam) dobrze zakrętkę i włożyłem pod siedzenie (zawsze chowałem do schowka w bagażniku).
Pojechałem z rodziną do innego miasta i po jakimś czasie osoba siedząca z tyłu poczuła że ma mokrego buta ![]() zatrzymałem się i zobaczyłem, że korek leży osobno i całe pozostałe 900ml oleju wypłynęło na dywanik oraz wsiąkło w podłogę. Moje pytanie, jak najlepiej usunąć olej z wykładziny podłogowej, dywanik jakoś sobie wypiorę ale wykładziny raczej nie zdejmę, może są jakieś sposoby, żeby to wyczyścić, może pozostałości jakoś wyparują, lub zostanie oleista maź pod wykładziną bo tam szmatą nie dojdę. Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje. Narazie wezmę szczotkę oraz płyn do naczyń, zobaczymy co da się zrobić. |
![]() michals24 DEADSOUL Opel omega B 2,5 TD Rzeszów | 2008-10-06 14:05:59 Ja bym z wykładziny usunął karcherem - oczywiście ile się da,a po 2 możesz zawsze trochę podnieść wykładzinę - popuść ją na progach wtedy dasz radę włożyć rękę pod siedzenie i szmatą wybrać- da się bo kiedyś tak wodę wybierałem jak wjechałem z duża prędkością z otwartym szyberdachem w kałużę o głębokości co najmniej 0,5m ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2008-10-06 15:01:17 sa tez preparaty do odtluszczania np. tarcz hamulcowych firmy TRW (czerwona puszka), która dośc fajnie działa. Tyle ze to jest dobre jak olej jest na jakims metalu, a tu masz olej, ktory wsiakl w wykladzine przez co masz troche przewalone, ale sprobowac zawsze mozna ![]() |
![]() Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2008-10-06 18:45:23 dzieki za rady, po wyjęciu tylnej wycieraczki, zobaczylem ze tylko troche doszło do chodnika, chodnik da się wyjąć spod siedzenia do końca szyn prowadzących siedzenie więc wytarłem co się dało i jest ok. Prawie cały olej wsiąkł w wycieraczkę na szczęście. Dół wycieraczki był gumowy więc wsiąkł w welur i tam się zatrzymał. Początkowo próbowałem ją wyczyścić, olej można było szpachelką wypychać, ale nie ma to sensu, całego i tak bym się nie pozbył. Postanowiłem kupić nowe wycieraczki.
Pozdrawiam |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2008-10-07 20:50:30 Ja miałem tę samą sytuację w czerwcu, cała wycieraczka nasiąkła wylanym olejem z litrowej butelki. To co się dało ściągnąłem skrobaczką do szyb, potem wziąłem pod ciepłą wodę z płynem do garków, 3 razy obmyłem, po tym zabiegu śmierdziała dalej olejem strasznie, ale zostawiłem ją w garażu na tydzień czasu. Po tym czasie nie było ani śladu po wylanym oleju, zapachu też nie było żadnego na wycieraczce, po prostu wszystko odparowało... |
![]() Dimitry OPEL OMEGA 2.5 V6 SŁUBICE | 2008-10-07 22:01:05 wobec tego poczekam jeszcze z tydzien ![]() pozdrawiam |
![]() maciejka80 Opel Vactra B FL Gdańsk | 2008-10-08 16:39:28 Najskuteczniej będzie zostawić robotę profesjonalistą i profesjonalnemu sprzętowi.
W prawie każdej myjni ręcznej mają specjalne urządzenia do prania tapicerki. Taki odkurzacz najpierw "pierze" tapicerę a potem wysysa brud razem wodą. |