MotoNews.pl

Wymiana oleju a zwiększone spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam koleżanki i kolegów
Jakieś 3 tygodnie temu zmieniłem olej w silniku.
Wcześniej jeździłem na Mobil1 15w40 (opakowanie 5L) a teraz zachciało mnie się zmienić na olej z beczki niby też Mobil1 15w40.
Od jakiś dwóch tygodni zauważyłem że wzrosło mi spalanie, wcześniej w mieście palił mi około 6l a teraz wyszło prawie 9
Czy olej może mieć jakiś wpływ na spalanie
Ess jak w opisie.

pozdr
Piotrek

[ wiadomość edytowana przez: PiotrekA dnia 2008-10-06 20:36:18 ]

hym nie wiem, ale zmiana oleju raczej nie ma wpływu na spalanie.. przynajmniej tak mi się wydaje... może poprostu przy wymianie oleju po drodze coś zepsułeś ...

Zimno się robi, silnik dłużej musi pracować, żeby się zagrzać stąd większe spalanie.

deathrider_85 dobrze pisze temperatury coraz niższe autko dłużej pracuje na ssaniu i stąd może wynikać owe zwiększone spalanie

mmbu żeby mi to było ostatni raz

A tak na poważnie to w tamtym roku tak nie miałem
Czy w dieslu jet coś takiego jak ssanie

Cytat:
2008-10-06 21:27:57, PiotrekA pisze:
mmbu żeby mi to było ostatni raz A tak na poważnie to w tamtym roku tak nie miałem Czy w dieslu jet coś takiego jak ssanie

Tak. Zmienia się kąt wtrysku i silnik dostaje więcej paliwa dopóki nie osiągnie odpowiedniej temperatury. Często ssanie się psuje, ale na ogół oznacza to, że przestaje po prostu działać i w teorii auto mnie wtedy pali.

Po pierwsze to samochod z roznicy temperatury 5 czy 10 stopni nie pali o 3 litry wiecej tym bardziej Diesel.

Po drugie, wymiana kierownicy a wieksza moc silnika???

Cos sknociles przy tej wymianie nawet przypadkiem, popatrz polaczenia przewodow.

Cytat:
2008-10-06 22:09:28, Magik123 pisze:
Po drugie, wymiana kierownicy a wieksza moc silnika???

Wiem że to może być śmieszne ale to tylko jakaś moja teoria.

Olej wymieniałem w serwisie.

Moze zatankowales na kiepskiej (innej) stacji ,albo poprostu kiepskie paliwko - sparawdz jeszcze raz spalanie na innym paliwie.

I sprawdź sobie, czy termostat dobrze działa. Taką różnicę w spalaniu bym obstawiał albo przez paliwo, albo termostat.