| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-10-07 22:57:10 Witam,
mam pytanie - czy można wymienić rozrząd w 1,8 bez demontażu alternatora i napinacza? Ja nie dałem rady - bez demontażu w/w nie mogłem zdjąć osłony paska... Musiałem też odkręcić koło pasowe pompy wspomagania. Przy okazji - da się wymienić rolkę w napinaczu paska alternatora? |
marcin2 gdynia | 2008-10-08 16:22:23 alternator odsuwasz , nie trzeba go całego demontować
|
pawellewinski Warszawa | 2008-10-09 10:12:36 kiedys miałem problem z rolką..... w warsztacie wymienili calosc z napinaczem
cyt: " bo samej rolki sie nie da " |
PSTRUS Warszawa | 2008-10-09 14:03:54
Można wymienić samo łożysko w rolce (rozmiar to chyba 62000) Rozwiercasz trzy nity wyciskasz łożysko i wkładasz nowe |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-10-09 17:16:03 dzięki za wskazówki.
Wymieniłem rozrząd, ale coś nieładnie szumi w pasku. Muszę jeszcze raz tam zajrzeć, więc zastosuję się do rad. Rolka alternatora jest do wymiany - łożysko terkocze i słychać przelatujące kulki... Cały napinacz to prawie 300 pln w sklepie, więc pytam o możliwość wymiany samego łożyska |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-10-09 20:17:02
Może szumi pompa wody pod "obciążeniem". Jeśli prawidłowo napięty został pasek. Miałem podobny przypadek: wymieniłem pasek rozrządu(który był zbyt luźno napięty), prawidłowo został napięty... i zaczęła szumieć pompa wody. Wymieniłem pompę na nową i szum zniknął. |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2008-10-10 08:52:21 A napinacz wymieniłeś?
Możliwe że też szumi pompa. ps. Napewno rozrząd a nie przypadkiem napinacz paska od alternatora? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-10-10 22:40:18 jutro będę walczył.
Pompa i napinacz nowe. odpalałem na zdjętych osłonach i nie szumiało. Po zamontowaniu osłon i poskładaniu auta do kupy zaczęło szumieć. Napinacz alternatora mam w rozsypce, ale po zdjęciu jego paska szum nie ustaje. Pytanie: jak mocno powinien być naprężony pasek rozrządu? Aha jeszcze coś - pasek jakieś 2 mm wystaje z koła pasowego wałka rozrządu. Raczej tak być nie powinno, ale pasek sam się tak układa... Ktoś wie dlaczego? |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-10-10 22:52:14
Jedna ze śrub mocujących osłonę jest z podkładka dystansową, Może zgubiłeś tulejkę dystansowa... i osłona jest za blisko paska. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-10-11 00:27:21
kurde chyba masz rację, znalazłem takie jakby tulejki metalowe oblane gumą lub plastikiem. Czy to o nie chodzi? I ponawiam pytanie - dlaczego pasek nieco wystaje poza koło pasowe? |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-10-12 11:52:19
Oprócz tych o których piszesz jest jeszcze 1 sztuka tulejki dystansowej (długość ok 5mm), podkładana pomiędzy osłonę a kadłub silnika (w prawym dolnym rogu osłony). Pasek może wystawać, jeśli pompa wody "nie siadła" prawidłowo w gnieździe lub jest nie do tego modelu. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-10-13 18:07:58
tulejkę tę dużą zgubiłem, ale wstawiłem coś na jej miejsce. Zrobiłem już 300 km i wszystko chodzi ok. Zastanawia mnie tylko ten wystający poza koło pasek. POmpę kupiłem rouville, więc marka dobra, ale może być że nie pasuje... JEszcze jedno - przy schodzeniu z obrotów pasek wpada w wibracje pomiędzy wałem korbowym a wałkiem rozrządu. Nie są one duże, pasek nie dotyka obudowy, ale drży. Czy można spokojnie tak jeździć, czy w związku z objawami które opisałem (wystający pasek i wibracje) mam sięspodziewać rychłej katastrofy? |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-10-13 20:16:16
Prawdopodobnie źle został napięty pasek. Regulowałeś przekręcając pompę? Otwór w napinaczu pokrył się z otworem w obudowie? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-10-13 20:46:36
obracałem pompę by naciągnąć pasek. W otwór w napinaczu włożyłem kawałek drutu, by go zablokować na czas zakładania paska. Początkowo po złożeniu wibracje paska były tak duże, że naciągnąłem pasek pompą, jednak wydawało mi się, że pasek i tak jest mocno napięty. Napinacz w zasadzie nie pracuje, bo jest na maksa naciągnięty paskiem. Drut oczywiście wyjąłem. Mam naciągnąć pasek jeszcze bardziej? |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2008-10-13 21:53:49
Po nałożeniu paska wyciągasz "drut" i napinasz pompą do momentu aż "drut " wejdzie (otwory pokryją się). A Ty napinałeś z "drutem" włożonym. Dlatego napinacz w zasadzie nie pracuje. |