Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-10-10 08:16:52 a w którym miejscu masz zamontowane dysze wtryskiwaczy? moze za daleko od zaworów? |
hydrol Laski Małe | 2008-10-12 19:55:46 jaką masz temperaturę przełączania z benzyny na gaz? Jakie masz ustawienia przetryskiwania gazem przy przełączaniu z benzyny na gaz ? |
hydrol Laski Małe | 2008-12-10 00:17:54 zenit to fajna instalacja tylko trzeba wykorzystac jest fukcje . Oczywiście włącz przetryskiwanie gazem : polega to na tym że po osiągnięciu temperatury przełączania przez zadany czas pracuja wtryskiwacze gazowe i benzynowe w wyniku czego przewody do kolektora napełnione są gazem i przełączanie jest bez szarpania.
Kolejna rzecz to włącz w zakładce expert korekty od temperatury i ciśnienia - to potrzebne jak silnik nie jest jeszzce do końca dogrzany. Twoje trudności mogą też wynikac że przy zimnym silniku za słąbo ogrzewany jest parownik reduktora i dlatego za mało gazu odparowuje i sie dławi. Mozna zwiększyc przepływ przez parwonik przydławioając opaska zaciskową obieg nagrzewnicy powietrza - to bardzo skuteczne rozwiązanie - tylko nie przesadź bi vbedziesz miał zimno w kabinie. Jeśłi nagrzewnica ma zawór to ja zamykaj zanim samochód sie do końca nie rozgrzeje, niestety większość samochodów nie ma tu juz zaworu i tylko nawiew decyduje czy wieje zimnym czy ciepłym. [ wiadomość edytowana przez: hydrol dnia 2008-12-10 00:19:47 ] |
jedrusdg Dąbrowa Górnicza | 2008-12-10 10:33:17 Spróbóję z tym przetryskiwaniem jeszcze. A jakie parametry tam ustawić żeby z czymś nie przesadzić?? Można prosić o podpowiedz?? ![]() |
![]() croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój | 2008-12-10 12:55:20 no to ta instalacja jest z najwyzszej pólki bo trzeba jakieś dławienia robić i kombinacje z samochodem. dlatego kilka ich zamontowałem i dalewm sobie spokoj. |
hydrol Laski Małe | 2008-12-10 15:53:48
nie wiesz o czym piszesz ![]() Zenit to nie nawyższa półka ale jest co najmniej kilka gorszych. Ma wiele ciekawych funkcji omijanych przez "zawodowców" bo im się czytac nie chce i montuja tak jak montowali blosa. |
hydrol Laski Małe | 2008-12-10 16:03:55
przetryskiwanie załatwi tylko problem szarpania przy przełączaniu z benzyny na gaz , a nie poprawi dynamiki jazdy na gazie przy niedogrzanym silniku. Wstaw wartości zalecane przez instrukcję do softu w wersji 1.10.16 : - poziom przetryskiwania 2 ms - nie włączaj powyżej temp. gazu 10 C - czas działania 10 s Sprawdź też ręką czy przewod wodny wychodzący z parownika nie jest dużo chłodniejszy od zasilającego i porónaj z tym który wraca z nagrzewnicy powietrza , wyrównaj zdławieniem jeśłi są duże różnice |
jedrusdg Dąbrowa Górnicza | 2008-12-10 23:27:58 okej.... tak zrobię. póki co dzięki za podpowiedzi. a jeśli chodzi o górne granice tych parametrów to jakie wartości mogę ustawić w przypadku gdyby poniższe ustawienia nie pomogły? |
hydrol Laski Małe | 2008-12-11 15:53:42
to co podałem w zupełności wystarczy, jak koniecznie chcesz możesz wydłużyć czas przetryskiwania do 2.5 czy 3 ms . Koniecznie włącz korekty od ciśnienia i temperatury gazu - zakładka ekspert kod 0596 . Domyslnie jest wyłączona a gazownicy nie czytają instrukcji ![]() |
gregorync Dobczyce | 2008-12-11 20:41:07 Witam...Ja w swoim punto II 1.2 16V też mam zamontowaną instalację Zenit i niestety również mam z nią problemy. Główny problem jest taki, że gdy silnik się zagrzeje tak, że włącza się wentylator to samochód się zamula - np. przy ruszaniu ze świateł ciągnie super do jakichś 2 tyś. obr. potem w przedziale od 2 do 3.5 tyś. wydaje się jakby moc spadła o połowę (przyspiesza jak CC 0.7) a po przekroczeniu 4 tyś. obr. znowu dostaje kopa. Przy chłodnym silniku tego problemu niema. Czym może to być spowodowane?? Drugi problem jest taki: po przełączeniu na gaz np. po zimnej nocy szarpie przy gwałtownym przyśpieszaniu przez pierwszy kilometr a potem przestaje. Bardzo proszę o jakieś wskazówki... |
hydrol Laski Małe | 2008-12-11 21:47:34 nie licz na jasnowidzenie, problemów cała masa a chcesz żebym zgadywał ? Jaka moc silnika, jakie wtryski , średnica dysz , ciśnienie gazu i typ reduktora. Gdyby jeszcze mapy i czasy wtrysku na gazie i na benie, na biegu jałowym i przy maksymalnym bucie w połączeniu z temperaturami gazu - to można gadać. Bez tego to tylko czary pompgą. ![]() Korekty od ciśnienia i temperatury załączone? jaka wersja softu? |
lutek34 Mercury Villager Krosno | 2008-12-20 10:27:29 Ja w swoim V6 3.0l też mam zainstalowaną instalacje Zenit z wtryskami Valtek w marcu 2007 i jak do tej pory żadnych problemów ani spadków mocy. Byłem raz u gazownika na przeglądzie gdzie wgrał mi nowszy soft i tyle. |
estor poynan | 2009-01-08 12:44:49 cześć czy mógłbyś pomóc w ustawieniu zenitha
mam sekwencje w chrysler 2006 3,8 v6 i moim zdaniem za dużo pali 22 l , właśnie próbuje zrobić mapę podemnie ale nie wiem czy dobrze sie do tego zabieram , niby mam zrobiony model , ale sam nie wiem jak go interpretować. [ wiadomość edytowana przez: estor dnia 2009-01-08 12:45:35 ] |
hydrol Laski Małe | 2009-01-09 16:59:19
dużo to pojęcie względna, masz duży amerykański samochodzik. który nie był produkowany do małego spalania. Mam jeepa 2,5l i pali 15 lpg bo tyle ma plic. Trudno zmusic współczesny samochód do zminiejszenia spalania bo sterownik ecu na to nie pozwoli. Linki z obrazkami sie nie otwierają a chętnie popatrzę ![]() |
estor poynan | 2009-01-11 11:31:25 sugeruje się tym co podają inni użytkownicy tego modelu czyli spalaniem w przedziale 18-19 l. i to już nawet nie chodzi o te 3 l tylko o sam fakt poprawnego ustawienia. z innego źródła dostałem inf że ciśnienie jest za duże , czy regulacja jest poprzez regulacje na reduktorze i patrzeć na odczyty w programie ? czy trzeba zrobić potem auto kalibracje wstępną od początku i czy mogę to robić sam czy jechać do nich żeby zmniejszyli ![]() ![]() ![]() ![]() [ wiadomość edytowana przez: estor dnia 2009-01-11 11:33:03 ] [ wiadomość edytowana przez: estor dnia 2009-01-11 11:36:46 ] |
hydrol Laski Małe | 2009-01-11 12:30:08 model trzeba trchę skorygowac bo środkiem jest za ubogo. Nie możesz zmniejszyć ciśnienia bez zwiększenia średnicy dyszy. Tu sobie ściągnij program i oblicz dyszę programem DD valtek.exe :
http://www.autogas.pl/modules.php?name=DownloadPL&file=index&start=Pliki&target= wynik odpowiada ciśnieniu gazu 1 bar. Czs wtrysku powinien odpowiadać czasowi uzyskanamu na benie przy maksymalnym bucie. Wstaw 15ms i będzie stykało. Resztę doreguluje się ciśnieniem o ile będzie trzeba. Sonda lambda : masz wybraną 1 V a wskazuje 3V. Do dupy. Albo masz walnietą abo żle przyłączoną. Czy jej wskazania oscylują ? Temperatura gazu na biegu jałowym OK, może byc troche wyższa. Załącz w zakłądce expert korekty długości wtrysku od temeratury i ciśnienia gazu bo reduktor masz niestety dośc badziewny jeśłi chodzi o jego moc i stabilnośc ciśnienia ![]() |