MotoNews.pl

Seria stuków przy gwałtownym ruszaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
Ponieważ nie znalazłem podobnego tematu na forum, piszę tutaj.
Od jakiegoś czasu zdarza się tylko podczas gwałtownego ruszania, zamiast pisku palenia gumy, następuje seria szybkich stuknięć i auto zamiast ruszyc z kopyta, tylko zaczyna się toczyć. Problem nie występuje podczas normalnego płynnego startu.
Wyeliminowałem już zawieszenie, przeguby.
Prosze o jakies rady. Jest to Espero 1,8 '96.
Pozdrawiam

Jeśli chcesz spalić gumke a koła podskakują to sprawdz amortyzatory (wymień ) oraz poduchy silnika i skrzyni

Sęk w tym, że nie chodzi o samo palenie gumy, ktore tu nie wystepuje przy gwałtownym ruszaniu z miejsca, a zamiast tego głuche i szybkie "tu tu tu tu tu tu". Byłem dzisiaj na przeglądzie, zawieszenie jest zupełnie w porządku, a gość doradził mi wymianę skrzyni biegów...

To prędzej poduchę pod skrzynią.

Cytat:
2008-10-09 14:11:38, pochlast pisze:
...Od jakiegoś czasu zdarza się tylko podczas gwałtownego ruszania, zamiast pisku palenia gumy, następuje seria szybkich stuknięć i auto zamiast ruszyc z kopyta, tylko zaczyna się toczyć. ... Pozdrawiam

Może sprzęgło Ci ślizga.

Cytat:
2008-10-09 19:56:17, Esperynek pisze:
To prędzej poduchę pod skrzynią.

Potwierdzam....

Przyczyną jest poduszka mocowania silnika - przy skrzyni - wymień ją.

Mechanika też "wymień" na innego ... a temu na do widzenia ...daj w ryj i spytaj czy wie za co

Cytat:
2008-10-10 08:13:16, nawigator5 pisze:
Potwierdzam.... Przyczyną jest poduszka mocowania silnika - przy skrzyni - wymień ją. Mechanika też "wymień" na innego ... a temu na do widzenia ...daj w ryj i spytaj czy wie za co

Hehe. Powiedzcie jeszcze, jakie zadanie spełnia ta poduszka? Czy można we własnym zakresie sprawdzić jej stan?

Cytat:
2008-10-10 09:57:21, pochlast pisze:
Hehe. Powiedzcie jeszcze, jakie zadanie spełnia ta poduszka? Czy można we własnym zakresie sprawdzić jej stan?

Chyba chodzi o to, żeby amortyzowała wibracje i żeby podtrzymywać ją w odpowiedniej pozycji, żeby nie była za nisko itp.

Cytat:
2008-10-10 09:57:21, pochlast pisze:

Jak to jakie....
Mocuje cały zespół napędowy (silnik + skrzynia) do konstrukcji nadwozia. Dwie poduszki mocujące są z przodu ...przy silniku a trzecia jest właśnie z tyłu przy skrzyni.

Jej stan możesz sprawdzić samemu - wchodzisz pod samochód i patrzysz ...co z nią .Jak guma będzie oberwana to zauważysz to od razu. Do jej wymiany potrzebny jest ...rzadki klucz ...chyba 18

Hmmm, ale co ona ma wspolnego z przekazaniem napedu na koła? W momencie szybkiego puszczenia sprzegla koła powinny zaboksować, a tutaj zamiast tego auto zaczyna sie powoli toczyc, slychac te stuki jakby telepało się cos pod maską...

Jak dla mnie to jednak przebub jest rozpierdzielony.

A lewarek Ci rzuca przy takim dodaniu gazu ?

Jak tak, to poduszka

Lewarek? Czyli...?
A przeguby i reszte zawieszenia wczoraj w stacji kontroli mi sprawdzili pod tym kątem i wszystko było w najlepszym porządku... i jak juz pisałem sugerowali awarię w skrzyni no i jej wymianę... Sam nie wiem co mam o tym myslec. W weekend potestujemy z kumplem, obadamy tą poduchę. Głupi już jestem

Cytat:
2008-10-10 13:40:35, DeeJay pisze:
Jak dla mnie to jednak przebub jest rozpierdzielony.

...można to stwierdzić skręcając kierownicą na maxa w lewo lub w prawo i ruszyć. Jak zaczyna terkotać to przegub. Nie ma tutaj znaczenia czy ruszasz ostro czy płynnie.

Zastanawiające jest to co piszesz, że ...podczas próby gwałtownego ruszenia ...samochód tylko sie toczy ?

....To tak jakby sprzęgło się ślizgało

Napisz jeszcze czy w chwili kiedy występuje to stukanie-terkotanie cała "buda" się trzęsie czy nie ?

Nie mocno, ale tak, telepie się...

Uszkodzona poduszka nie jest wykluczona.
Jak ją wymienisz i nadal będzie "telepało" to ...docisk sprzęgła do wymiany.
[żeby nie bawić się dwa razy ...tarcza i łapa też]

I jak ?

Poduszka ?

Kolega pojezdził nim troche i twierdzi, że to raczej nie sprzęgło, prędzej poduszki. Jestem ugadany z innym znajomkiem pojutrze i prześwietlimy każdą poduszeczke...
Szlag mnie trafia, że nic nie jest jasne od poczatku. Niedawno soć mi stukało na wertepach w przednim zawieszeniu. Znajomek stwierdził, ze bez watpienia sworznie wahaczy. Wymieniłem. Dalej stuka. Na szarpakach okzało się, że tylne tuleje wahaczy... Tylko sie wkur****ć i płacic.

[OT] Ja nie wiem, dlaczego ludzie zamiast pojechać do mechanika, bawią się w "znajomków" piekarzy. Przecież espero to naprawdę tani w utrzymaniu samochód, a tu ciągle jakieś pomysły druciarstwa i napraw u pana Henia w stodole. [EOT]

-----------------
czasem tu zaglądam