| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-10-12 10:15:04 Witam. Pewnie pamietacie jak jakis czas temu pisalem ze rozwalilo mi blok i mialem dziure... Ale to juz chistoria, blok zostal zaspawany i wszystko juz jest okej. No ale jest nowy dziwny problem, bo wczoraj udalo mi sie juz zlozyc kompletnie caly silnik popodlanczalem wszystko i jak przyszlo do pierwszego odpalenia auta to nic Rozrusznik kreci silnik tez chodzi ale nie chce zapalic... i niewiem co jest grane albo co jest jeszcze nie tak ? dalczego to niechce zapalic ? czyzby dlatego ze mam nie wyregulowany zaplon ? choc przekecalem aparatem zaplonowym na rozne sposoby i tez nic Ale chyba nawet z pzestawionym zapolonem odpali tylko bedzie dziwnie chodzil prawda ? no i przy odpalaniu wystepuje jeszcze jedno dziwne zjawisko... otoz z gaznika cos dziwnie pryska jakby paliwo i taki dymek tak do gory :/ a gaznik jest wyregulowany bo nic przy nim nie ruszalem. Czy wiecie co jest albo co jeszcze moze byc ? Czemu to auto nie chce zapalic ? ;( Pomozcie. Z gory Dzieki.[ wiadomość edytowana przez: pcmaniaki dnia 2008-10-12 10:16:30 ] |
andrzej_krakow (S) MEGA ŁADZIARZ Złom 2105 aktualnie Warszawa | 2008-10-12 10:31:14 Może włożyłeś aparat zapłonowy na odwrot, tak że zaplon wychodzi Ci na cykl wydechu a nie sprężania - bardzo częsty błąd |
pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-10-12 10:44:28 A jak mozna sprawdzic czy rozrzad jest dobrze zalozny bez rozkrecania silnika ? ;/ a z tym aparatem zaplonowym to chyba sie na odwrot nie da wlozyc bo tam jest taka pompka od podcisnienia i by na odwrot nie weszlo... ;/ |
3zeR_MDS SYMPATYCZNY GOŚĆ Kraków | 2008-10-12 10:47:51 rozrzad ma byc na znaki ustawiony, jak jest przestawiony to tak jak rogacek pisal fazy obrotu wału i wałka nie beda zsynchronizowane |
pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-10-12 10:51:37 no tak wiem ze na znaki z kolem od walku rozrzadu i od walu korbowego. Ale jak teraz przy skreconym silniku sprawdzic ze ten rozrzad jest dobrze albo zle zalozony... ?
[ wiadomość edytowana przez: pcmaniaki dnia 2008-10-12 10:53:22 ] |
pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-10-12 11:11:53 no niby ustawilem wszystko na znaki ale silnik nie odpala. ale chciablym to teraz przy skreconym silniku sprawdzic czy jest ten rozrzad dobrze ustwawiony... |
pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-10-12 13:28:00 Jest on w kosmosie ? Tzn. ? wlozylem go tak normalnie ale w jakim polozeniu on ma byc w ktora strone obrocony to ja niewiem bo niemam zielonego pojecia. Nawet nie umie se sam ustawic zaplonu zazwyczaj robil mi to jakis mechanik... |
Yanosik ŁADZIARZ ![]() Lanos Schneidemühl | 2008-10-12 13:54:01
|
Yanosik ŁADZIARZ ![]() Lanos Schneidemühl | 2008-10-12 17:32:39 Wał musi byc na znaku 5stopni przed GMP, pierwszy cylinder wykonuje suw pracy (oba zawory są zamkniete) i wtedy aparat musi być tak, aby palec był na styku pierwszego cylindra a styki przerywacza zaczynają się otwierac.
Oczywiście uwzgledniając, że rozrząd masz dobrze ustawiony, bo jeśli masz xle, to najpierw ustaw rozrząd, napisałem kilka postów nizej jak. |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-10-13 00:38:44 Jesli rozrzad masz dobrze ustawiony-zostalo wszystko na punkty/znaki ustawione przy skladaniu, jak trzeba, to nie powinno byc z tym problemu.
Najlatwiej sprawdzic to w nastepujacy sposob bez duzego rozkrecania silnika: (kieruje sie glowinie silnikime lancuchowym-co nei ma wiekszego znaczenia) -ustawiasz kolo pasowe walu korbowego na znak 0 stopni, na pokrywie rozrzadu - to polozenie odpowiada rowniez pokryciu sie znakow na kole lancucha i bloku silnika(pod deklem rozrzadu) -Sciagasz pokrywe zaworow, i patrzysz gdzie znajduje sie znak kola lancuchowego gornego- powinien sie pokrywac z znakem obudowy walka rozrzadu(mniej wiecej a to dla tego ze lancuch sie naciaga-i moze sie luzowac jesli krecimy walem w 2ga strone=niezgodna z normalna praca)UWAGA - wal korbowy nie kreci sie w stosunku 1:1 z walem rozrzadu. Jesli jest OK, jesli zawory sa wyregulowane-a TRZEBA to zrobic po zdjeciu glowicy, bo nie jest powiedziane ze glowica siadla na nowej uszczelce tak samo jak na starej, a nie np jest wyzej, przez co cala kolejnosc i chwila otwarcia zaworow sie przestawia. Jesli strzela w gaznik, i pryska on benzyna, i wali ogniem/dymem-to najprawdopodobniej jest zle ustawiony zaplon- najczesciej o 180% - trzeba odkrecic aparat, zdjac wczesniej kopulke, uniesc do gory aparat i obrocic palec o 180%, po czym wstawic, wstepnie dokrecic, i odpalajac- krecic aparatem lewo-prawo do momentu odpalenia. Mysle ze wlasnie z tym masz problem. Rownie dobrze moze to oznaczac zbyt mala ilosc paliwa dostarczana do silnika, przez co mieszanka jest bardziej wybuchowa i zapala sie wtedy gdy nie powinna - to wykluczam bio nic nie grzebales w gazniku. Sprawdz dobrze zaplon, zrob z aparatem obrot o 180 stopni-to nei duzo roboty, a powinno byc ok. Swoja droga, ja jak zlozylem moj silnik "nowy", to najpierw musialem wziasc auto na line, bo nie dalo rady odpalic z rozrusznika, ale to akurat przez inne rzeczy |
pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2008-10-13 10:16:23 dzieki za odpowiedz. w koncu sie dowiedzialem czegos istotnego. |
Adam-Lancelot SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2103 77' Gdańsk | 2008-11-02 16:50:17
Jak sie ma taką komprechę... |