[ot] wireless adsl w domciu - ktos to umie zrobic >>??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiec tak - kupilem cerberusa, i ni z ch.. nieumie zrobic tak zeby lapek smigal wifi;/ dostep ma widza sie i na tym koniec. Moze ktos to jakos łopatologicznie umie wytlumaczyc bo nieskumam tego

Mogę Ci powiedzieć, że ostatnio znajomej konfigurowałem jakiegoś śmiesznego cerberusa genialnej firmy pentagram i jak próbowałem robić autoryzację po Mac-ach i/lub ustawić WPA2 na zabezpieczeniu w dostępie po wifi to niestety nie istniała możliwość podłączenia się do tego sprytnego urządzonka bezprzewodowo ;]

mam to samo urzadzenie. kupilem identyczne bratu zeby w domu tez na lapie jakos smoigal net i u niego dziala bez niczego a u mnie taka sraka ze szok.

może masz zabezpieczenia w win włączone?

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Watpie ze ci to pomoze, ale kilka razyu juz konfigurowalem wifi i zauwazuylem ze Lapek Asus/Acer nie robil mi problemow, z tochiba sie nameczylem, a z 2 hpkami nie udalo mi sie wygrac.

tzn jak wlacze polaczeni sieciowe to lap widzi cerberusa - od rana juz z 4 h polaczenia jest.. i na tym koniec. jutro =chyba sciagne jakiego informaciaka

no i dzisiaj juz po miesiacu prawie lezenia lapa na stole wk.. sie zawiozlem cerberusa do sklepu z netem i koles cos tam pospstrykal wzial 10 pln i ... dziala Takze mit ze na Viscie 64 bitowej i/lub HP wifi niechce dzialac zostaje obalony. Router wifi klasy b/g oczywiscie a nie a

łee kto Ci taki mit opowiedzial?

a rozne fora, paru znajomych co widocznie tez sie naczytali ;/

odswieze.
Jestem IT-debilem a "zarzadzam" siecia dsl u nas w domu Zanczy sie jest na moje nazwisko, robimy zrzutke na oplate i tylko ja mam dostep do konta admina na routerze (kuwa, sie zagmatwalem).

Teraz, chcialbym sprawdzic jakie komputery sa zalogowane. I czy sie da sprawdzic mniejwiecej co robia? Konkretnie chodzi mi o to, czy ktos sciaga cos p2p.
Router to siemens SE 587, siec Tiscali UK (nie wiem czy to ma znaczenie).
A. jeszcze jedno pytanie, na ktore odpowiedz wydaje sie byc oczywista, ale dla mnie nie jest. Czy jesli zmienie haslo do sieci to komputery, ktore sa obecnie podlaczone straca polaczenie i trzeba bedzie od nowa zmienic haslo czy dostana dostep niejako "z urzedu"?

Aha. I co moze byc przyczyna zamulania neta? Lacze 8mbit/s, linia telefoniczna ma przepustowosc 5.5mbit/s (takie informacje dostalem od providera jak sprawdzali przepustowosc linii). I co spowalnia? naczytalem sie, ze p2p czyli wszystkie bitcomety i inne meteory...

wiesz co ja mam tak ze sam sobie wymyslam i takie musi bycv wpisane w drugim kompie, tak jak niekiedy wykrywa mi kilka innych sieci dookola ale nieznam hasla no to wiadomo niewejde

co do tego co kto sciaga to jak mialem neostrade z 2 kumplami to widzialem ile i jak szybko sciagaja, ale plikow niewidzialem jako takich. jest kupa programikow.

chodzi mi o kompy, ktore teraz maja dostep. Jutro zmieniam haslo bo mi sie odwidzialo i chce miec lacze sam. Pozostale kompy dostaja komunikat "sorry stary, dzisiaj nie poogladasz golych dup" czy dostaja dostep.

Tak na logike, to powinno je odlaczyc, prawda? Bo jaki bylby sens zmiany hasla

I jakim programem mozna sprawdzic co kto robi? Nie chodzi mi o szpiegowanie zeby widziec czy ktos oglada gole dupy czy gole fiuty, tylko czy nikt nie sciaga torrentow (mamy umowe zeby sciagac tylko w nocy jak nikt nie surfuje) bo czasami chodzi tak powoli, ze strony laduja sie godzinami.

[ wiadomość edytowana przez: Borys_PG dnia 2009-01-17 18:41:48 ]

Cytat:
2009-01-17 18:39:38, Borys_PG pisze:
chodzi mi o kompy, ktore teraz maja dostep. Jutro zmieniam haslo bo mi sie odwidzialo i chce miec lacze sam. Pozostale kompy dostaja komunikat "sorry stary, dzisiaj nie poogladasz golych dup" czy dostaja dostep. Tak na logike, to powinno je odlaczyc, prawda? Bo jaki bylby sens zmiany hasla I jakim programem mozna sprawdzic co kto robi? Nie chodzi mi o szpiegowanie zeby widziec czy ktos oglada gole dupy czy gole fiuty, tylko czy nikt nie sciaga torrentow (mamy umowe zeby sciagac tylko w nocy jak nikt nie surfuje) bo czasami chodzi tak powoli, ze strony laduja sie godzinami. [ wiadomość edytowana przez: Borys_PG dnia 2009-01-17 18:41:48 ]

ale to zalezy czy zmieniasz haslo dostepu do routera... czy haslo (klucz) np wep... czyli zabezpieczenie wifi zeby teoretycznie nikt nie mogl korzystac z neta z zewnatrz np sasiad nie znajacy klucza itp itd...

mozesz jeszcze wprowadzic zabezpieczenie na mac adres. (kazda karta sieciowa ma inny)
wtedy sasiad jak bedzie chcial net bedzie ci musial przyniesc 3 zgrzewki piwa + co miesiac haracz abys laskawie wpisal jego macadres do routera

edit:
sprawdzcie wszystkie kompy czy wirow nie ma. bo one tez moga ostroooo ciagnac

[ wiadomość edytowana przez: PG dnia 2009-01-17 18:45:59 ]

nie no, chodzi mi o wep bo haslo dostepu do routera mam tylko ja (rowniez teoretycznie ). A o zablokowaniu mac adresow wiem, sam do tego doszedlem Tylko nie moge dojsc do tego, ktore kompy (mac-i) sa obecnie zalogowane i co robia.

[ wiadomość edytowana przez: Borys_PG dnia 2009-01-17 18:48:41 ]

Cytat:
2009-01-17 18:47:28, Borys_PG pisze:
nie no, chodzi mi o wep bo haslo dostepu do routera mam tylko ja (rowniez teoretycznie ). A o zablokowaniu mac adresow wiem, sam do tego doszedlem Tylko nie moge dojsc do tego, ktore kompy (mac-i) sa obecnie zalogowane i co robia. [ wiadomość edytowana przez: Borys_PG dnia 2009-01-17 18:48:41 ]

jak zmienisz wepa to router powinien sie zrestartowac za czym idzie rozlaczenie wszystkich kompow. te ktore bede mialy wpisany stary wep nie polacza sie
sprawdz czy nie ma takiej zakladki jak main albo status tam powinny byc wyswietlone nazwy kompow ich mac-i i przydziolone ip.
nie wiem jak bedzie w twoim przypadku bo nie znam tego routerka

Cytat:
2009-01-17 18:53:45, PG pisze:
jak zmienisz wepa to router powinien sie zrestartowac za czym idzie rozlaczenie wszystkich kompow. te ktore bede mialy wpisany stary wep nie polacza sie

i o to mi chodzilo. Dzieki. To niby oczywiste, wolalem sie jednak upewnic.

Cytat:
2009-01-17 18:53:45, PG pisze:
sprawdz czy nie ma takiej zakladki jak main albo status tam powinny byc wyswietlone nazwy kompow ich mac-i i przydziolone ip.

rzeczywiscie, jest.Wczesniej do tego nie dotarlem. Jest jeszcze zakladka "dsl status", a w niej to co ponizej. Mowi to komos cos?

Driver Version: 1.75
API Version: GS_API_626
Firmware Version: E.25.41.18 A
Dsp Version: 0x000000e1
Status: ON
US Trained Rate: 832 kbps
DS Trained Rate: 6816 kbps
Current US data rate during last 30 sec: 293.721 kbps
Current DS data rate during last 30 sec: 82.56 kbps
Local Line Attenuation: 31.5 dB
Remote Line Attenuation: 19.5 dB
Local SNR Margin: 13.0 dB
Remote SNR Margin: 10.0 dB
Operation Progress: 0x000000ad
State: Showtime
Rx ATTNDR: 9948000
Tx Cell Rate: 1962
Rx Cell Rate: 16075
Overall Failure: 0
PMmode: L2L3Allowed
Local ITUCountry Code: 0x0000b5ff
Auto Start: true
Whip Active: Inactive
Profile: BT
Standard: BisPlusAuto
Utopia Interface: Level1
Rx Auto Bin Adjust: Disable
Tx Attenuation: Bis_0DB
Detect Noise: Disable
Capability: A2/A2+
Coding Gain: auto
Framer Type: Type3ET

te info zawieraja min wersje oprogramowanie routera itp itd...
z jaka predkoscia sie synchronizuje router.
te w dB to szumy na lini nie pamietam jakie powinny byc poprawne biorac pod uwage neosrade u ciebie moze byc inna linia inne wartosci itp itd...
tak czy inaczej jezeli chodzi o predkosc
jezeli jestes pewien ze nie masz zadnych wirusow na kompie odlacz wszystkich i sprawdz u siebie jaki transfer bedziesz mial. jezeli bedzie zblizony do tego co masz na umowie to ok. jezeli nie to mozesz sprobowac skontaktowac sie z infolinia?? jak maja? a jak nie no to z osoba ktora zajmuje sie problemami z twoja siecia. podaj jej te dane ktore tu skopiowales i powinni cos pomodzic.

jezeli transfer u ciebie bedzie ok tzn ze ktorys komp albo jest zawirusowany i ciagnie wszystko co sie da... albo ktos zamula jakim emulem czy innymi p2p. albo jeszcze cos innego ktore teraz mi do glowy nie przychodiz

Cytat:
2009-01-18 01:33:37, PG pisze:
albo ktos zamula jakim emulem czy innymi p2p.

a jak to sprawdzic Szukalem jakichs programow ale nic nie znalazlem bo nawet nie wiem czego szukac, pod jaka nazwa, i co ma to robic Bo net monitoring to mi niewiele daje (sprawdzalem na 3 programach)

Cytat:
2009-01-18 12:14:12, Borys_PG pisze:
a jak to sprawdzic Szukalem jakichs programow ale nic nie znalazlem bo nawet nie wiem czego szukac, pod jaka nazwa, i co ma to robic Bo net monitoring to mi niewiele daje (sprawdzalem na 3 programach)

no niestety w tym nie pomoge bo nigdy nie uzywalem takich programow. mozna by luknac nie wiem moze na forum elektrody ... albo na jakies inne komputerowe.
nie wiem czy czasem program kerio WinRoute Firewall takiej opcji nie mial ale nie jestem pewien.

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=111&Narzedzia+sieciowe

A nie można poprostu poblokować portów albo ich przeskanować?