MotoNews.pl
6 Gaśnie podczas cofania (22110/267)

Gaśnie podczas cofania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pozdrawiam
Nie dawno do was Przystąpiłem i od razu mam problem:
Zdarza się czasami. że podczas cofania spadają obroty - nawet do zera. Mam wrażenie jakbym pchał wagon kolejowy.
W czym może być problem - Vectra B 1,6 16V z 97 r.

Pozdrawiam

moja rada po pierwsze zwolnij hamulec ręczny, po drugie dodaj wiecej gazu i problem z głowy.

Nie dawno do was Przystąpiłem i od razu mam problem[/I]
Wychodzi na to ,że przez nas
Witamy

mam wrazenie ze nie ma takiego zwiazku mechaniczno - elektryczno - logicznego pomiedzy cofaniem a gasnieciem silnika...

- masz manual czy automat ?
- jak dlugo jezdzisz samochodem ?

powodzenie i nie zrazaj sie do chlopakow - zawsze stroja sobie zarty - zwlaszcza jesli problem zglaszany na formum jest z tych "raczej trudnych do zdiagnozowania"

szerokiej drogi

pozdroofka

słusznie zauważone jacek

Klubowicz Czaki miał kiedyś podobny problem, mianowicie zbyt mocno naciągnął linkę od ręcznego. Gdy śmigał do przodu to było OK ale gdy cofał to objawy były podobne do pchania owego wagonu z węglem-wyglądało to ciekawie-gaz w podłoge,a auto stawało dęba
U Ciebie Darku pewnie niema to miejsca ale historia czakiego jest ciekawa

Witam!!

jest jeszcze jedna możliwość tak dziwnego zachowania - czysto teoretycznie ale sprawdziłbym to
otóż może być tak że któraś ze szczęk się urwała/poluzowała i podczas jazdy do przodu jakośto sobie działa ale podczas cofania może klinować się i hamować po prostu...
tak to sobie wymyśliłem przaed chwilą

pozdrawiam
Bartek

no prosze - po to jest wlasnie fomum - do glowy by mi nie przyszlo ze jednak moga byc zwiazki o ktorych wspomnialem - do przodu jedzie a jak wstecz to sie blokuja szczeki - faktycznie jesli jeden ze sworzni sie urwie to moze byc sytuacja iz szczeka jest blokowana (przekoszona) podczas ruchu wstecz....

powodzenia !!!!

Blokowanie szczeki wykluczam bo jak wcisnę sprzęgło to toczy się bez oporów. Zauważyłem, że dzieje sie tak na zimnym silniku (najczęściej). Skrzynię mam manualną.
Pozdrowienia

[ wiadomość edytowana przez: Darek_Kaminski dnia 2003-08-01 21:17:56 ]

czyli najwidoczniej problem lecz w skrzyni biegów ale w czym konkretnie to nie pomogę
pozdr

Witam,

tez mam vectre B i tez nie lubi ona do tyl jezdzic, zwlaszcza jak kola sa skrecone na max'a i wlaczona jest klima
U mnie problem rozwiazuje dodanie wiecej gazu Ten typ chyba po prostu tak ma, ale nie powiem - po przesiadce z Kadett'a troche mnie zdziwilo to ze auto nie za bardzo chce jezdzic na wstecznym biegu....

Pozdro
Grzegorz

DRODZY PAŃSTWO TEZ JESTEM POSIADACZEM VECIE B I MUSZE WAM POWIEDZIEC ZE PODOBNYCH PROBLEMÓW NIE MAM ALBO ICH NIEZAUWAŻYŁEM. COFAM NA WSTECZNYM NAWET NIE DODAJAC GAZU. OBIECUJE JEDNAK ZE ZWROCE DZIS NA TO SZCZEGOLNA UWAGE I WAM OPISZE JAK TO U MNIE WYGLADA

A mi nie gaśnie nawet jak jade na maxa na wstecznym Nie wiem może czas wybrać sie do mechanika samochodowego To będzie chyba najlepsze rozwiązanie A mam taką samą vectre Albo może za szybko puszczas sprzęgło Albo sprzęgło do wymiany