Ciagle zaparowana przednia szyba

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam serdecznie,
na wstepie chcialbym zaznaczyc iz szukalem odpowiedniego tematu poprzez opcje "szukaj" i nic co by bylo adekwatne do mojego problemu nie znalazlem.

Problem z moim Essim wyglada tak, ze odkad go mam, czyt. sierpien 2008, to praktycznie ciagle mam zaparowana przednia szybe. Oczywiscie jesli gdzies sie wybieram i poczekam odpowiednio dlugo az auto mi sie w srodku nagrzeje/wywietrzy to para znika. Nie jest to jednak zwykla cieniutka warstwa pary, bo zdejmuje ta wode za kazdym razem gabka i moge ja z niej wycisnac.

Przyklad- pojechalem pod wieczor gdzies tam sobie, wrocilem do domku; rano wstaje i szyba zaparowana. To normalne, oczywscie. Ale nienormalne jest to ze przez kolejne 12,24h ta para ciagle na szybie sie utrzymuje, gdy w miedzyczasie sasiadow auta maja krystalicznie czyste i suchutkie szyby. Przeciez do poludnia szyba powinna normalnie juz wyschnac, nie jest jeszcze nie wiadomo jak wilgotno i zimno na dworze by ta para sie utrzymywala.

Probowalem juz mycia szyb denaturatem, zwyklymi plynami do szyb oraz samochodowymi i ciagle zero efektow. Jest to troche frustrujace. Czy nie wiecie co moze byc powodem tegoz problemu?
Moze problem twki w jakichs filtrach, kanalach nie wiem. Prosze o porady.

Pozdrawiam, Marek.

Siostra w golfie miala to samo poprostu masz wilgoc w aucie musisz wystawic go na slonce dzwi potwieraj i dywaniki tez wyjmij i na przyklad jak go zostawiasz o uchyl troche okna szczelinke doslowie i sprawdz podwozie czy czasem jakies dziury nie ma.

Dokladnie, diagnoza jest tylko jedna, masz mokre dywaniki, albo pod dywanikami, wysusz auto to problem zniknie.
Ewentualnie znajdz przyczyne mokrych dywanikow, moze gdzies uszczelki nie trzymaja i Ci sie woda wlewa do auta na podloge.

Witam
Na bank masz za dużo wody w kabinie a może to powodować np. nieszczelna nagrzewnica lub też dziurawe węże które doprowadzają wodę - byc może miejsce pod akumulatorem już przerdzewiało i tamtędy dostaje sie woda.
Pozdrawiam

Nie chce Cię straszyć, ale pewnie masz dziurę w podszybiu. Ja tak miałem.
Naprawa tego to najczęściej wycinanie szyby i demontaż kokpitu i tania nie jest.

Albo dziura w półce pod akumulatorem. Tak było u mnie.

Dziekuje za mobilizacje i spora ilosc odpowiedzi.
Na pewno moge wykluczyc dziury w podwoziu poniewaz zaraz po zakupie zostaly wspawane nowe progi oraz sprawdzone podwozie, ktore to zostalo tez odpowiednio zakonserwowane juz na zime.
Dywaniki i wnetrze auta jest suche- recze za to. Co do podstawy aku, musialbym go sprawdzic i zobaczyc jak tam blacha wyglada. Szybie tez sie przyjrze. A powiedzcie mi cos jeszcze. Czy to nie jest czasami wina filtru pylkowego? Nie wiem w ogole czy takowy istnieje w moim aucie, ale kolega mi wspominal bym sobie go obejrzal.
Pozdrowka.

przyczyną może być też zbyt szczelne auto i nie ma przewpiewu powietrza.
Można też potraktować szybę preparatem AntiFog...

Pod zderzakiem masz odpowietrzniki, wywal te gumy z nich bo one sa winne i gwarantuje ze bedzie super. Ja juz ok 3 tyg nie mam wogole zaparowanych szyb, po wywaleniu tego, a wczesniej to tragedia co rano byla czy po deszczu.

http://www.forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=8&t=63944
poczytaj sobie

[ wiadomość edytowana przez: Magik123 dnia 2008-10-21 14:47:16 ]

Cytat:
2008-10-21 14:45:28, Magik123 pisze:
Pod zderzakiem masz odpowietrzniki, wywal te gumy z nich bo one sa winne i gwarantuje ze bedzie super. Ja juz ok 3 tyg nie mam wogole zaparowanych szyb, po wywaleniu tego, a wczesniej to tragedia co rano byla czy po deszczu. http://www.forum.fordclubpolska.org/viewtopic.php?f=8&t=63944 poczytaj sobie [ wiadomość edytowana przez: Magik123 dnia 2008-10-21 14:47:16 ]

dodam, że chodzi o tylny zderzak i takie gumiane klapki, które zasłaniają otwory (w bagażniku)

Siemanko,
zajrzałem dzisiaj do mojego autka. Jak już wspomniałem, upewniając sie oczywiście raz jeszcze- dywaniki i podłogę miałem sucha. Pod aku tez zdrowo. Ku mojemu zdziwieniu, wydaje mi sie, ze ubyło mi trochę płynu chłodniczego w zbiorniczku. Z silnikiem problemów nie mam, nie szarpie, odpala z kopyta, także może cosik przez nagrzewnice mi leci. Zdemontuje jeszcze dzisiaj lub jutro te wywietrzniki i zobaczę jak sytuacja będzie wyglądała kolejnego ranka, albo lepiej popołudnia dziękuję.

Jak wilogoć zaczyna się od dołu przedniej szyby, to raczej na pewno jest dziura w podszybiu, albo mógł już klej sparcieć i przepuszcza wilgoć (u mnie orygianlny klej sparciał, pojawiła się wilgoć no i nie obeszło się bez spawarki).
Jak jest wilgoć w samochodzie to parują wszystkie szyby, a najbardziej tylnia.

szukając dzisiaj tych wywietrzników odkryłem pewna bardzo brzydką rzecz w bagażniku mojego autka- wilgoć i zapach pleśni! najwyraźniej ścieka mi gdzieś po słupku tylnym-lewym przez tapicerkę boczna w bagażniku na podłogę woda. Czeka mnie zatem rozbiórka plastików i tapicerki w celu zlokalizowania dziury ;/