MotoNews.pl

Czarna folia na tył!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chciałbym zakleić czarną folią dwie szyby tylnie jak to fachowo zrobić a może lepiej się samemu za to nie brać ??? jaką folie polecacie?

Ja obklejałem sam i wyszło OK, ale do dziś tylnej szyby nie zrobiłem
Folia zwykła z Allegro, do tego szmatka z mikrofibry aby przed nałożeniem folii dokładnie oczyścić szybę z pyłu, duużo wody z płynem na folię jak i szybę, potem dobra packa (taka z lodówki spisuje się wyśmienicie), szmatka i jedziesz

sie podepne....

a jak jest z trwaloscia takich folii? nieraz widzi sie auta w ktorych taka folia marszczy sie, powstaja duze pecherze powietrza (nie sadze zeby ktos to tak poprostu przykleil) itd itp.

a jesli nawet by sie tak stalo, to jak wyglada sprawa z odklejaniem takiej folii? duzo zabawy (rwie sie/zostaje klej)?

pozdrawiam

moim zdaniem nie warto się w to samemu bawić -chyba że masz już trochę wprawy(kiedyś próbowałem i wyszły okropne bąble)
Ja znalazłem gościa który nacodzień się tym zajmuje jako pracownik firmy a po godzinach fuszkuje .
Za boczne i tylna szybę zapłaciłem z materiałem od niego tylko 120zł.

j robilem sam wszystko tylko ze w np mk4 albo w mk6 jak robiem to najwiekszy problem jest wlasnie z tylna szyba bo jest wygieta w obie strony. mozna probowac grac(jesli ktos chce w jednym kawalku) albo mozna zrobic to paskami foli (ja tak mam, mam chyba na 6 paskow podzielona szybe) profesionalnie albo zrobia ci to na goraco albo zlaczenia foli zrobia na paskach od ogrzewania szyby ze z zewnatzr nie beda widoczne

tak to wyglada ja nie mam na paskach z ogrzewania i nie ma tragedi wyglada ok

klej zostaje jak oderwiesz ale wystarczy benzyna ekstrakcyjna i szmatka. ogolnie ze zrywaniem nie ma tragedi

ja robie zawsze najlepiej wycieraczka z auta jest miekka nie robi rys na foli i jednoczesnie wyciaga wode. ja nigdy nie leje na folie wody tylko na szybe. zainteresowani moge napisac jak sie to robi tylko najlepiej indywidualnie bo trzeba tlumaczyc a nie tylko tak pisac

[ wiadomość edytowana przez: s_damian dnia 2008-10-23 12:36:49 ]

To ja podpowiem cosik, robilem u siebuie boczne, wyszlo wszytko dobrze, z tylną byl problem bo albo sie lamala folia albo ciezko ja bylo przykleic, ale dowiedzialem sie ze robi sie to w prosty sposob.

Wycina sie folię, kladzie sie folie w ten sposob(nie rozklejona) jak do wewnatrz, tyle ze kladzie sie ja na zewnątrz nie odwracajac na mojkrą szybe, i opalarką ogrzewa, az troszke sie powinna skurczyc i nabrac ksztaltu szyby.
Poznij juz pryskamy szybe od srodka i rozklejamy folie i przyciemniamy.
Ja osobiscie jeszcze tego nie robilem, ale mam zamiar.

musze sprobowac ale watpie ze ta najzwyklejsza folia sie podda. kiedys probowalem suszarka ale sprobuje opalarka moze jutro i dam znac. wkoncu opalarka wieksza temp daje

Te tanie folie na Allegro to najczęściej folie do szyb w drzwiach i witrynach sklepowych, co to znaczy?
Folia nie jest termokurczliwa i nie dopasowywuje się do szyby.
Jeśli chodzi o przyciemnianie szyb, to jak dla mnie albo całe auto, ewentualnie sam tył, albo nic .
U siebie miałem beznadziejnie przyciemnione tylne boczne i zerwałem z nich folie. Stwierdziłem, że albo zrobię całe auto w firmie, albo nie robię nic.

Na Allegro zapewne są różne folie, więc nie można stwierdzić czy wszystkie są do bani. Z całą pewnością można jednak stwierdzić że większość, bądź wszystkie. Jeśli ma to być trwałe zainwestuj w porządną folię. Osobiście polecam SunGard. Miałem w kilku samochodach, teraz też mam, jakość i trwałość rewelacja, gwarancja na 7 lat. Wielu znajomych robiło w tym samym miejscu co ja tą samą folią i mogą potwierdzić.

Co do tyłu - boczne wykleisz sam, tylna - życzę szczęścia. Fachowiec zrobi to szybko i w taki sposób, że wiele osób potem się pyta czy to jest przyciemniane piecowo. Samemu tego nie zrobisz tak dokładnie, bez pęcherzy, zmarszczek, linii cięcia folii itp.

Same tylne boczne będą wyglądać beznadziejnie.

Podsumowując: fachowiec + dobra folia.

Koszty? Wszystkie szyby SunGardem (laminatem antyrefleksyjnym, antywłamaniowym, jak to się fachowo nazywa) ok. 450zł - 550zł. Tobie odpadną przednie boczne, czyli myślę do 400zł.

Inne partyzantki bym nie uprawiał.

PS. Forti Auto Tuning - Polecam.

Jak już robić dobrą folią to w zakładzie .
Inaczej kupisz drogą folię, zrobisz to z pęcherzami, albo w ogóle Ci nie wyjdzie i przepłacasz podwójnie!

No a o czym ja piszę

gdzie moge nakleić ta folie macie jakieś namiary w krakowie??? i jaki ewentualnie jest koszt tylko za 2 szyby tylnie może ktos z was robił???

Przeca dałem Ci link To jest koło Wieliczki. Zadzwoń i zapytaj jaki koszt. Gwarantuję satysfakcję u tego gościa

mogli by ci zrobic to w kazdej akgencji reklamowej ktora zajmuje sie naklejaniem foli samoprzylepnej. Ale dokladnie namiarow to ja nie znam niestety nie jestem z krakowa....

A pytanie z mojej strony to czy w essim 3d z tylnych szyb da rade zdjac uszczelke zeby zdrapac stara folie i nakleic nowa?

Klik

Nie kupuj tego szajsu na Allegro, czy w sklepie za 35,- PLN. Tym bardziej jeśli sam to będziesz robił. Szkoda Twojego czasu i nerwów. Jełśi chcesz sam to robić zainwestuj w porzadną folię (ok. 130,- PLN za 1m2) Oracal, czy SunPower coś takiego w nazwie bo nie pamiętam dokładnie ) i będziesz miał pewność, że folia po roku czasu nie straci połowy "przyciemnienia". Jeśli nie masz czasu i pieniędzy (oczywiście chodzi o próby przyciemnienia ) to idź do jakeigos zakładu gdzie okleją ci tylną szybę. Jak sam spróbujesz ja przyciemnić i nie wyjdzie ci ze dwa razy na drogiej folii to będziesz kolejną osobą, która będzie wiedziała za co pieniądze biorą ludziki

Cytat:
2008-10-27 17:54:25, Martinez63 pisze:
mogli by ci zrobic to w kazdej akgencji reklamowej ktora zajmuje sie naklejaniem foli samoprzylepnej. Ale dokladnie namiarow to ja nie znam niestety nie jestem z krakowa.... A pytanie z mojej strony to czy w essim 3d z tylnych szyb da rade zdjac uszczelke zeby zdrapac stara folie i nakleic nowa?

Co do agencji reklamowych to na płaskiej powierzchni nakleją Tobie ale z tylną wątpię żeby sobie poradzili spece od reklam bo niestety ale w tym przypadku sprawa nie jest taka prosta Wiem bo sam kiedyś pracowałem w branży reklamowej to koleszka z pracy męczył się dłuuugi czas ze swoja szybką Bok bez lipy, tylna już wprawy wymaga

[ wiadomość edytowana przez: _KanaR_ dnia 2008-10-31 20:47:47 ]