Jak to z tymi ciemnymi szybami jest...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
bylem wlasnie w zakladzie przyciemniajacym szyby i obejrzalem troche folijek ale z tego co mi babka powiedziala to jedyne najblizsze norm sa najjasniejsze z nich (jakies orzechowe 65%) no i teraz pytanie czy macie takie wlasnie jasne czy ciemniejsze czy calkiem czarne i czy jest sens wykladania 600zl na ofoliowanie takim jasnym ? czy lepiej walnac cos ciemnego i modlic sie zeby policja sie nie czepila??

600 troche drogo...

http://www.instszklaicerozkrakow.com.pl/dzial_w_s.html

Na tej stronie jest wykaz zakładów i folii, które można stosować z przodu i z tyłu auta. Mając papiery jesteś całkowicie bezpieczny i policjant nie ma się do czego przyczepić

Markowa folia ma zatrzymywać i zatrzymuje promienie UV. Nie chodzi o to, zeby było ciemno jak w du... Każda markowa folia da dużo radości

moj kolega ma szyby przyciemnione i ma nawet atest ale niestety policja regularnie mu zabiera dowod-szyby w oryginale jak sa np zielone to sa przyciemnione i innej opcji dla przednich bocznych nie ma - nawet jasniejsza folia jest niedopuszczalna

dobra to jakie my mamy te szyby w esperakach ?? zielone wlasnie?? bo mi to ciezko stwierdzic czy to prawda bo nadwozie mam ciemnozielone i moze mi sie wydaje ??

Najprostszym z mozliwych rozwiazan jest po prostu rozpytac jakiegos policjanta w tej sprawie a on rozwieje Ci wszelkie watpliwosci np jak Cie zatrzyma czy cuś.Każdy ma swoje zdanie i coś innego słyszał a szkoda by wywalac sporo kasy a potem trzesc tyłek kiedy podjezdza policja z boku albo na badaniach technicznych.A zaklejac tylko tył to moim zdaniem nijak wyglada i nie pasuje.Ja mam rolete i jakos jest zajebiscie, fakt ze ciemne szyby wygladaja cool

Przepisy zezwalają na przyciemnianie szyb folią z atestem od słupka w tył. Błędnym jest myśłenie, że wystarczy tylko atest folii od słupka w przód (musi być homologacja). Tak więc nie ma co kombinować.

1
2

juz cholera nic nie wiem, Krzysztof_L napisal ze nie wolno wogole ruszac bocznych kierowcy a w tych linkach podanych przez Zoltara widze jak byk "szyby boczne w polu widzenia kierowcy tj. 180o do przodu muszą posiadać przepuszczalność światła co najmniej 70%." wiec jak w koncu wolno czy nie wolno i czy esperakowe szyby sa zielone czy nie (jak juz pisalem nie wiem czy to efekt ciemnozielonego lakieru czy fakt)?

O ile te przepisy o których piszesz są aktualne, moze warto to sprawdzic w lexie - to z pewnością stan jest taki jak one przewidują.

Są napewno fabrycznie przeciemnione-wez biala kartke-opusc szybe do polowy i przyłóz-zobaczysz efekt.A jezeli sa juz fabrycznie przyciemnione oznacza to ze zaden atest ani homologacja Ci nie pomoze w konwersacji z policjantem

Mozesz zabic deskami wszystkie szyby oprocz przedniej i w przednich drzwiach-kazdy policjant Ci to powie a folia jest niedopuszczalna.Jest natomiast opcja przyciemnienia szyb w przednich drzwiach ale nie folia a tylko zadymieniem czy jak to sie nazywa ale to koszmarnie drogie

dobra moze sa i fabrczycnie przyciemnione ale chyba nie do 70%?? no i cytacik: Przyciemnianie szyb przednich drzwiowych "na wyraźne życzenie klienta", o przepuszczalności światła (wraz z szybą) niższej niż 70% stanowi podstawę do zatrzymania dowodu rejestracyjnego przez policję i nie dopuszczenie pojazdu do ruchu przez stację diagnostyczną...Szyby przednie - boczne w samochodach mogą być oklejane foliami bezbarwnymi typu Armorlite, SunGard/GlassGard ("Warsfoll") lub 3M oraz Bruxsafoll ("Dyskret") w celach m.in. antywłamaniowych. Praktycznie można również przyciemniać je z zachowaniem łącznej przepuszczalności światła (szyby i folii) w zakresie widzialnym, wynoszącej co najmniej 70%. Ze względu na brak możliwości pomiaru tej przepuszczalności zarówno podczas kontroli drogowej jak również w stacji diagnostycznej, mogą powstawać spory, aż do drogi sądowej włącznie. Z tego też względu bezpieczniej jest szyb przednich - drzwiowych nie przyciemniać.

ale dyskusja sie rozkreciła ... aaaa ja powiem tak jakie mam szybki to widać na fotach i nietrzeba nikomu mowić no nie jeżdze sobie 3 lataka i jakoś żadnemu gliniażowi narazie się one niezuciły w oczy al kilka razy już mnie przez ten okres czasu zatrzymano.!!!!

Natomiast somsiadowi w BMW 3 (stara) zabrali z tego powodu dowodzik i jak widzie to BEmka co chwile ma jasne albo ciemne szyby wiec chyba nadal go scigaja.. niewiem od czego to zalezy moze glinaze maja chetke na BMke.. Ja tam jestem zadowolony z przyciemnienia i jak narazie niemam zamiaru z niego rezygnować.!!!

hej Adminek ale masz chyba zrobione od slupka w tyl ?? czy przednie masz lzej potraktowane ??

Skoro przednie boczne szyby musza miec przepuszczalnosc 70% to kiedy sa przyciemnione fabrycznie to teoretytcznie maja juz przepuszczalnosc 70%.Jak dasz folie to juz nie bedzie 70% a duuuzo mniej i za to policja zabierze Ci dowod.MI zabierali dowod w Nissanie za swiecace spryskiwacze ale nigdy nie wymontowalem.
Poloska to dziwny kraj gdzie wiecznie nic nie mozna!!

przody też są przyciemnione chyba 10% folią tył 50% JAK DLAMNIE TO IDEALNY UKŁAD.!

Wiedza z samego zrodla:

Bocznych przednich szyb niczym nie mozna przyciemniac! Wiec jesli ktos chce okleic to nie ulatwiajcie policjantom pracy i nie pozwolcie sobie nakleic numerku (atestu), z tylnymi szybami jesli tylko macie prawe lusterko to mozna robic do woli co sie chce.

W leganzie mam przyciemnione wszystkie - przod jasniejszy tyl ciemniejszy, policjanci kilka razy mnie zatrzymali, najczescie zwracali uwage ze szyby sa oklejone wlasnie po tym numerku. Tlumaczylem zawsze ze tak kupilem i sobie nie zdawalem sprawy.

W clarusku mam przod jednakowo ciemny jak i tyl - oklejone bez atestow na moje wlasne zyczenie - nie zwrocono mi jeszcze na to uwagi. Uwazajcie z przodem jesli nie macie elektrycznej szyby - zawracanie wieczorem niestety wymaga opuszczenia szyby bo wiele nie widac - a jak nie masz elektryki jest to dosc meczace

pzdr smoq

Smog to masz te folie badziewne

wszystkie atesty gowno daja a policjant tylko czeka zebyscie zaczeli mu machac papierkami przed nosem i palic madrali...trzeba byc spokojnym grzecznym i przyzna panu polijantowi racje ze wskazaniem na to ze folia chroni przed goracem i zlodziejami itd...juz 3 razy mi sie udalo

Cytat:
2003-08-01 19:49:05, Zoltar pisze:
Smog to masz te folie badziewne

Skad wiesz? widziales?