Zakopcone świece

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytane czy zakopcenie świec spowodowane zbyt bogatą mieszanką może być związane z złym ustawieniem instalacji seqent 24?? Czy można tak ustawić mapę gazową żeby pojawił się efekt czarnych świec, czy ta instalacja sama powinna się dostroić. Może któryś z czujników jest walnięty np lambda albo czujnik temperatury cieczy chłodzącej i dlatego świece zakopcone?? Chodzi mi o primerę p11 z 1996 roku motor 1,6. Spala litr dwa więcej niż oczekiwałbym.

[ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2008-10-25 14:06:16 ]

[ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2008-10-25 14:06:57 ]

[ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2008-10-25 14:09:27 ]

Witam.Jeżeli pali Ci więcej niż palił to może być spowodowane wadliwie działającym czujnikiem temperatury cieczy chłodzacej podającym sygnał do komputera.Objawiac się może to tym,że auto może podczas owych fixacji chodzić na ssaniu i w ten sposób dostawać zbyt bogatą mieszankę i okapcac świece.Miałem taki objaw w ZX-ie.Auto podczas jazdy na gorącym silniku z walniętym czujnikiem dostawało ssania,chodziło wtedy jak traktor i paliło 15 l paliwa na 100.Nie wspominam o świecach bo to była smoła!!!Wymiana czujnika- 40 zł i po awarii.Myślę że to może byc właśnie to ,chociaż sonda też może "maczać w tym palucha".
Pzdr...

pojęxdzij troche na benie i sprawdx czy te zakopcenie zniknie. czy ubywa ci oleju. no i jak wczesniej kolega wspomnial czujnik temp.silnika.

Ok tak zrobię i posprawdzam czujniki.

Przypomniało mi się, że jak po zakupie samochodu czyściłem przepustnicę i zaworek dodatkowego paliwa (wolne obroty czasem były za niskie) to po 2 dniach żona ledwo doczołgała się do domu. Okazało się, że za słabo wsadziłem kostkę do czujnika przepustnicy i do 2000 jechał przyzwoicie a powyżej przerywał strasznie. Po tym strasznie był wydech okopcony no i świece na pewno. Nie odkręciłem ich wtedy. Czy jest możliwość, że po przejechaniu 5000 tyś od tego zdarzenia świece same się nie oczyściły??

Na razie nie zauważyłem spalania oleju (po 10000 taki sam poziom)

musiały sie oczyścić. tylko jest jeszcze pytanie czy auto chodzi na krociutkich trasach. bo jak silnik sie nie dogrzeje to takie moga byc zasmolone.

Codziennie 10km w jedną i tyleż w drugą. Czyli mało

Niedługo zabiorę nissana żonie to będzie codziennie 50 km z jedną stronę i się wszystko okaże.

[ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2008-10-31 15:10:03 ]

TO OKROPMIE MAŁO. tak tez mozezs zawalić katalizator.
wyjedź na droge i pogon zdrowo to auto. to swiece się wyczyszcza i kat. się też udrożni. no i komp benzynowy wchyci prawidlowa charakterystykę.

Cytat:
2008-10-31 15:08:50, Egiptos pisze:
Codziennie 10km w jedną i tyleż w drugą. Czyli mało Niedługo zabiorę nissana żonie to będzie codziennie 50 km z jedną stronę i się wszystko okaże. [ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2008-10-31 15:10:03 ]

Pierwsze slysze,zeby na gazie jak ma zbyt bogata mieszanke swiece byly czarne

labobas a jaki stopień w szkole miałeś z chhemi?

Cytat:
2008-11-01 12:32:22, Labobas pisze:
Pierwsze slysze,zeby na gazie jak ma zbyt bogata mieszanke swiece byly czarne

Oj mogą być czarne jak smoła. Mój pierwszy samochód golf II z gaźnikiem miał instalkę I generacji. Ciągle świece były czarne bo miałem uszkodzony parownik. Jak go wymieniłem świece zaczęły w końcu wyglądać normalnie.
Golf oczywiście nie spalał oleju

[ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2008-11-02 11:02:30 ]

Po wyczyszczeniu świec i przejechaniu paru setek km każda trasa co najmniej 50 km świece wyglądają idealnie.

Od razu mam pytanie czy seqent 24 dostraja się w trakcie jazdy czy raz ustawiona mapa pozostaje zawsze taka sama??

czyli egiptos rada byla prawidłowa o przegonieniu auta.
miałem takiego klienta z polonezem aż z mazur ktory zawodowo jeździł cięzarówka star i rozwoził towar po sklepach. ale tym autem wiecej nie jechał jak 50 na /h. wiec i tym poldkiem takze 50 na /h. i tak komp boscha z tego poldka się przesstroił.ze wiecej nie szlo z niego wyciągnąć jak te 50na/h. i dwa razy do roku robił do nas 450 km. zeby zaprogramowac auto. zdejmowaliśmy kleme z akumulatora na 15min. i kopa w trase . po godz. auto śmigalo jak porsche.

Dzięki za sugestie.

Ponowię pytanie czy BRC seqent 24 dostraja się w trakcie jazdy czy raz ustawiona mapa pozostaje zawsze taka sama??