MotoNews.pl

Honda Jazz - silnik się przegrzewa, wywala płyn chłodniczy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Mam taki problem w nowo sprowadzonym Jazzie. Przejechał 500km w trasie bez problemu, dopiero w Polsce w mieście zaczęła mrygać kontrolka od gorącego silnika (Jazz nie ma konkretnego wskazania temp. tylko Hot i Cold).

Pierwsze co zrobiłem to wymiana termostatu - pomogła na jeden dzień. Myślałem więc, że zapowietrzony układ bo słychać było bulgotanie, a płyn ostro wywalało przez zbiorniczek. Niestety to też pomogło tylko na jakieś 30km jeżdżenia. Postanowiłem włożyć oryginalny termostat. Stary wyciągnąłem i było w miarę ok - silnik się ani razu nie zagrzał jednak było słychać bulgotanie, a poziom płynu w zbiorniczku był grubo ponad max (nie zasysało go z powrotem, ale też nie wywalało poza niego). Niestety wymiana na oryginalny termostat też nie pomogła - w ogóle nie chce się otworzyć na duży obieg i cały czas wywala płyn przez wlew (a co za tym idzie do zbiorniczka wyrównawczego). Wentylator też nie chce się załączyć mimo, iż wcześniej działał bez problemu. Silnik oczywiście nadal się przegrzewa, a ogrzewanie w kabinie mimo, iż włączone na maxa - nie działa.

Ma ktoś jakieś sugestie?

Na pierwszy rzut oka wygląda to na zapowietrzony układ skoro nagrzewnica jest zimna.

Niestety było odpowietrzane, po 30km tak jak pisałem problem powrócił. ;/

Jak nie termostat (wymieniałeś) i nie zapowietrzenie(odpowietrzałeś) to pozostaje pompa /wirnik pompy rozsypany,spadł?...lub cos w tym guscie.