Dream XXI nie przełącza na gaz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

jestem totalnym lajkonikiem jeśli chodzi o LPG.
Mam w Punto 1.2 16V instalację sterownik Dream XXI, pozostałym elementom się nie przygladałem.
Nie działa to w taki sposób, że po osiągnięciu zadanej temperatury próbuje się przełączyć na gaz, ale nie daje rady i zachowuje się jakby nie miał gazu (miganie diód, piszczenie, powró na PB). A gaz jest, bo po pierwsze niedawno tankowany, po drugie zanim się próbuje przełączyć świecą się 3 z 4 diód oznaczających ilość gazu.

Czy mogę coś samodzielnie sprawdzić i ewentualnie naprawić? Najblizszy serwis co zna się na Dream XXI mam 50 km od domu, więc chociaż chciałbym spróbować coś zrobić.

Jeśli sądzicie, że nie dam rady, może znacie jakiś warsztat godny polecenia w Poznaniu, lub okolicy?

Dzięki

Arecki

Mam taką instalację, na razie nie miałem z nią żadnych kłopotów.
Nie piszesz czy na rozgrzanym silniku do normalnej temperatury pracy też nie da się przełączyć z benzyny na gaz?
Na podstawie Twojego opisu stawiałbym na zacinający się reduktor lub elektrozawor przy reduktorze (za małe lub brak ciśnienia gazu po reduktorze (na wtryskiwaczach). A ponieważ jak sam piszesz jesteś lajkonikiem (chyba sens dobrze zrozumiałem) to raczej samemu się za to nie bierz.

Pewnie się nie zabiorę, ale zapytać nie zaszkodzi.

Nie przełącza się przy żadnej temperaturze.

Zakładam, że gaz w butli jest i zawór na butli jest odkręcony.
W takim układzie sprawdziłbym, czy dochodzi napięcie na cewki elekrozaworów i czy same cewki są dobre (czy nie mają przerwy), czy elektrozawory tykają po podaniu napięcia? Jak elektrozawór nie tyka po spełnieniu poprzednich warunków to wsakzywałoby na zacięty elektrozawór.
Pytanie to się stało naglę?