[OT] PC startuje bez konca.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!

Jakos tak nieszczesliwie sie zlozylo, ze wyladowalem w domu z komputerem PC jako maszynka do internetu. To stary pazdzierz, jednak jako "grzebajlo" spelnial swe zadanie. Przedwczoraj jednak stalo sie cos takiego. Komputer dzialal caly dzien, wylaczylem go kulturalnie, potem probowalem uruchomic go, co sie nie udalo. Po wcisnieciu przycisku POWER maszyna startuje, przelatuja te biale napisy na czarnym tle, potem przechodzi do ekranu z logiem Microsoft Windows XP, potem to gasnie i ekran robi sie czarny. Normalnie po chwili pojawial sie juz niebieski ekran logowania, jednak teraz komputer restartuje sie po osiagnieciu tego punktu programu. W zadnym z trybow awaryjnych nie startuje. Co moze byc przyczyna???

-----------------
http://plepleple.pl

Miałem dosłownie identycznie,coś w płycie głownej siadło i musiałem pójść po nową...

czasami upgreade systemu ( windowsa ) pomaga
czasami rzeczywiscie plyta robi pada ( ew rom zdechl )

Zrob reset biosu, odlacz wszystkie karty i kosci pamieci i wloz ponownie, podociskaj wszystkie wtyczki, sproboj odpalic z plyty cd linuxa, obejrzyj zasilacz lub w miare mozliwosci podlacz inny na probe. Jak to nie pomoze to pewnie jest tak jak kolega napisal wyzej.

System do reinstalacji ale bardziej prawdopodobne ze to zasilacz. Czasem pomocne jest porządne odkurzenie radiatorów od karty graficznej, płyty głównej i procka...

zobacz radiator na procku bo mi sie kiedyś popsuł i efekt był taki sam bo procek sie grzał, możesz mieć także coś nie tak z systemem i bedzie trzeba reinstal zrobić,ewentualnie mógl sie dysk uszkodzic i nie może odczytać systemu.

możesz wejść do biosa i sprawdzić czy procek sie nie grzeje o ile w tym kompie jest taka opcja. jak nie to przeinstalować system, jak nie pomoże to format i jechanka od nowa

zanim bedziesz "jechal system" odpal go w trybie awaryjnym - bardzo czesto sie udaje i potem juz odpala sie normalnie - pare razy tak mialem. Ale tez 2 razy wiazalo sie to z padem dysku - ale to moze byc cokolwiek.

Ja tak miałem jak mi dysk siadł w robocie. Po sformatowaniu chodził nawet jeszcze jakiś czas póki nie trafił na śmietnik.

-----------------
FIAT -> Fix It Again Tony

Cytat:
2008-10-30 20:59:11, el_comendanto pisze:
...W zadnym z trybow awaryjnych nie startuje...

Cytat:
2008-10-30 21:34:19, jaqo pisze:
zanim bedziesz "jechal system" odpal go w trybie awaryjnym - bardzo czesto sie udaje i potem juz odpala sie normalnie - pare razy tak mialem. Ale tez 2 razy wiazalo sie to z padem dysku - ale to moze byc cokolwiek.

czytamy ze zrozumieniem

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Daję 99% na błąd/awarię windowsa.

Co należy zrobić, żeby się dowiedzieć:
1. Wkładamy płytę instalacyjną Windowsa Xp do napędu
2. Uruchamiamy komputer (tzn restartujemy po włożeniu płyty do napędu) tak aby można było uruchomić komputer z płyty CD (z reguły trzeba przy starcie komputera wcisnąć F8 lub podobne żeby wybrać boot menu i odpalić z CD).
3. Gdy instalator XP zgłosi nam pytanie co chcemy zrobić (formatowanie partycji, instalacja na obecnej itd itp) jest tam takie coś jak naprawianie systemu - objawia się to wciśnięciem bodajże klawisza "R" po czym instalator przejdzie do wiersza poleceń.
4. Wpisujemy "chkdsk" (bez "" oczywiście) i pozwalamy programowi posprawdzać i ponaprawiać niepoprawne rekordy.
5. Po skończeniu robimy resecik i uruchamiamy komputer.

W większości przypadków to pomaga i windows się odpala. Jak nie odpali to przeinstaluj i pomoże.
Wszelkie awarie zasilacza, zapchanie radiatorów (przegrzewanie kart graficznych) czy też awarie BIOSu lub płyty głównej uwidział byś inaczej (czy to w postaci złego wyświetlania obrazu w przypadku grafiki, czy to w postaci nieuruchomienia w ogóle lub resetu po teście pamięci w przypadku zasilacza, czy przez "zawiechę" ładowania lub już po załadowaniu w przypadku przegrzewania grafiki. Zły BIOS by wywalił błąd i nie pozwolił ładować windowsa w ogóle).

Także sprawdź to i daj znać.

[ wiadomość edytowana przez: Lisu dnia 2008-10-30 22:50:07 ]

Cytat:
2008-10-30 22:32:52, mar125 pisze:
czytamy ze zrozumieniem

true my bad

Cytat:
2008-10-30 21:21:25, fiolek pisze:
zobacz radiator na procku bo mi sie kiedyś popsuł...

co radiator ci sie kuhwa popsul ? zardzewial, utlenil sie czy pekl na pol ?

popsul. wiatrak sie niezatarl ale radiator mogl sioe popsuc

Ale .... jak można popsuć kawał miedzi czy aluminium ?? Chyba, że młotkiem w to pierd...

może się stopił

jeżeli jest to stary komputer to zajrzyj do środka i przyjrzyj się wszystkim kondensatorom na płycie głównej, zobacz czy któryś nie spuchł jeżeli tak to wymiana płyty głównej - przerabiałem podobny temat, a przelutowywanie kondensatorów działa ale na krótko no i jest potrzebny niezły magik

Ja na przelutowanych kondensatorach pracuje już 1,5 roku i nie ma problemu a policzyli mi 30 zł za wymianę.

Cytat:
2008-10-31 18:44:10, pavlus pisze:
Ja na przelutowanych kondensatorach pracuje już 1,5 roku i nie ma problemu a policzyli mi 30 zł za wymianę.

a ja sam je wymieniłem i wydałem na to jakieś 3zł i działa już 6 lat

Cytat:
2008-10-31 11:40:30, co-driver pisze:
jeżeli jest to stary komputer to zajrzyj do środka i przyjrzyj się wszystkim kondensatorom na płycie głównej, zobacz czy któryś nie spuchł

Taaa...z tym, że spuchnięte kondensatory objawiają się tym, że płyta zwiesi się przy wykrywaniu twardego dysku, ALBO nie wyświetli obrazu a komputer będzie się normalnie uruchamiał. Resetowanie to wina zasilacza (1%) lub wina bad sectorów lub złych rekordów przy bootloaderze windowsa (99%)