MotoNews.pl

ZAKLADAL KTOS SAM Z WAS ALARM W ESPERO??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mozna jokos wykorzystac wlącznik oswietlenia wnetrza do alarmu??

lepiej wykorzystaj czujniki otwartych drzwi przy kazdych drzwiach

[ wiadomość edytowana przez: Petersen dnia 2003-08-01 23:51:47 ]

Bardziej same czujniki w drzwiach. Tak jest podłączony każdy alarm. Oprócz maski, gdzie stosuje się "bolce"

Pozdro.

a jak się wpiąć w te czujniki??

niezbędna jest prubówka i:
-odkręć czujnik i sprawdż kolor przewodu.
-zdejmnij listwę z progu i znajdz przewód - podaje masę więc pribówkę podpinasz pod +12 i nakuwasz przewody o zgodnym kolorze przy otwartych drzwiach (no wxześnie spowrotem przykręć czujnik) jak prubówka zaświeci wciśnij czujnik, jak teraz zgaśnie to TEN.(ważne -inne drzwi muszą być zamknięte)
-nie wiem jak w espero ale w części aut ten przewód wypuszczony jest w słupku środkowym drzwi - byłoby prościej poprostu zdjąć osłonę słupka)

Spoko juz sam doszedlem do tego, a zrobilem tak: rozebralem cala deske rozdzielcza i wpialem sie w kontrolke otwartych drzwi i dziala

Odświeżam ten post, ponieważ jestem ciekaw informacji na temat auto-alarmów - zwłaszcza po ostatnich kradzieżach w Krakowie -
Znacie jakies strony netowe z opisemi alarmów?
Na allegro alarmy sa po 80 -200 zł - Dlaczego tak tanio? W serwisie ceny stoja od 600 zł w górę...

Zakładając alarm do autka, należy kierować się przede wszystkim jego możliwościami, a nie ceną.
Porządny alarm winien mieć takie bayery, jak dynamicznie zmienny kod, brak możliwości "skanowania" sygnału, itp.
Przydatne jest też sterowanie szybkami (w espero fajna sprawa ze względu na wszystkie elektryczne szybki ).
Mógł by też mieć dodatkowe czujniki: wstrząsowy, dźwiękowy, etc.

SpeedR - masz moze jekies namiary na strony internetowe, na ktorych moznaby cos poczytac na ten temat?

Adresów jeszcze nie mam, ale zaraz poszukam

No cóż, tak na szybko, to coś jest TU

Ja jestem zdania ze autoalarm i inne podobne zabezpieczenia nic nie dadza, jak zlodziej chce to i tak ukradnie, oni maja swoje sposoby na kazdy autoalarm, ja mam fabryczny autoalarm i wykupione AC , bo wiem ze ten autoalarm nic nie pomoze jak sie jakis debil nastawi na przywlaszczenie sobie mojej wlasnosci, wedlug mnie jedynym sensownym zabezpieczeniem jest system monitoringu samochodow przez GPS, ale to troszke kosztuje

GPS ma zwykle zastosowanie w dużych TIR-ach, gdzie bardzo często wartość przewożonego towaru przewyższa wielokrotnie wartość samego pojazdu. W naszym wypadku najtańsze będzie AC, ale aby móc wykupić AC niezbędne jest posiadanie jakiegokolwiek innego zabezpieczenia niż tylko kluczyk+immobilaizer.

Cytat:
GPS ma zwykle zastosowanie w dużych TIR-ach, gdzie bardzo często wartość przewożonego towaru przewyższa wielokrotnie wartość samego pojazdu. W naszym wypadku najtańsze będzie AC, ale aby móc wykupić AC niezbędne jest posiadanie jakiegokolwiek innego zabezpieczenia niż tylko kluczyk+immobilaizer.

przy wartosci naszych bolidow do AC nie jest wymaganae juz zadne zabezpieczenie przynajmniej w PZU bo wymagaja od wartosci 20000
co do GPS w samochodach osobowych owszem ale w tedy gdy patrzysz przez okno kiedy kradna ci pojazd, bo jak sie obudzisz rano i samochod bedzie za bugiem to mozesz im nagwizdac
niedawno mialem takie szkoleni z goscmi od GPS to mowili ze maja takiego mercedesa ktory pojawia sie raz na jakis czas w brzesciu a potem znika gdzies za uralem a tam juz nic go nie namierzy, a oni moga tylko czekac az on wjedzie do polski

Cytat:
2003-12-11 08:33:49, piotr-ek pisze:

Dziwna sprawa ! Mój ojciec właśnie wykupił pełne AC na Lanosa tylko z immobilizerem . Te czasy już minęły, że trzeba było alrma mieć

Cytat:
2003-12-11 08:48:11, cezariusz pisze:
co do GPS w samochodach osobowych owszem ale w tedy gdy patrzysz przez okno kiedy kradna ci pojazd, bo jak sie obudzisz rano i samochod bedzie za bugiem to mozesz im nagwizdac

Ale wtedy za osobówkę kroję AC i mam w d...e gdzie ona pojechała, a z ubezpieczeniem towaru w TIR-ach różnie to bywa - często w tym wypadku tańszy jest GPS+monitoring całodobowy niż wykupienie ubezpieczenia przewożonego towaru.

Cytat:
Odświeżam ten post, ponieważ jestem ciekaw informacji na temat auto-alarmów - zwłaszcza po ostatnich kradzieżach w Krakowie -
Znacie jakies strony netowe z opisemi alarmów?
Na allegro alarmy sa po 80 -200 zł - Dlaczego tak tanio? W serwisie ceny stoja od 600 zł w górę...

Ja też się od pewnego czasu interesuję się alarmami.
W moim Esperku co prawda alarm jest,ale gdzieś piloty do niego wcieło.
Za dorobienie nowego pilota w serwisach krzyczą więcej niż za nowy alarm .
A z cenami wygląda tak:
Alarmy niezłej klasy/W serwisach montują w większości takie,lub beznadziejne ,lecz markowe/kosztują właśnie w granicach 150-300zł, a serwisy za montaż krzyczą sobie 200-400zł .
Jeżeli szukasz alarmu to mogę dać Ci namiary na gościa w Krakowie, który sprzedaje i na życzenie montuje alarmy duużo taniej.
Rozmawiałem z nim niedawno i polecił mi alarm "Frodo 2 bis" za 130 zł, bądź lepszy "Tytan ultra max plus" za 140 zeta.
Oba to alarmy nowej generacji i posiadają dużo funkcji,między innymi: zmienny kod,zabezp. przed skanowaniem i dodatkowy kanał np.do otwierania bagażnika pilotem

Kliknij

Słyszałem, że bardzo dobry jest autoalarm Alcatraz. Ma ktoś z Was taki?
W poprzednim Espero miałem firmy Boxer - czasem mu coś "odbijało"
W tym mam firmy Fox - ale został odpięty przez poprzedniego włąsciciela z podobnych przyczyn. Obecnie mam (na razie) zabezpieczenie własnego pomysłu i takie uważam są najskuteczniejsze

Proszę oto jeszcze jeden link, ale to już wyższa liga
A może by wsyscy zainteresowani umówili się na hurtowy montaż/zakup autoalarmu. Ja byłbym chetny