Błagam pomocy! - zespolony

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Zaczynam nowy temat bo starego nikt nie odwiedzi.
W skrocie: poszedl dym z kolumny kierownicy, zespolony przegrzany. Padly postojowe, mijania swieca bez przerwy. Kupilem nowy zespolony na allegro. Po zainstalowaniu zauwazony brak
- swiatel mijania tylnich
- swiatel postojowych tylnich i przednich
- swiatla od tablicy rejestracyjnej
- brzeczyka

Zapomnialem dodac, ze na orginalnym dziala wszystko...

Odeslalem z powrotem przelacznik. Przyslali nowy. To samo.
Z rozmowy ze sprzedajacym: nikt z kupujacych nie ma problemow.
Zauwazylem ze zespolone maja dwa oznaczenia. Jedno z przodu (patrzac tak jak sie przelacznik montuje) drugie z tylu (od strony deski rozdzielczej). To od przodu zgodne jest z orginalem i jest ono PA6-GF30, z tylu natomiast sa rozne w zamienniku PA6-GF30 a w orginale PA6-GF50.

Ma mktos jakis pomysl? Prosze...

[ wiadomość edytowana przez: psolarz dnia 2008-10-31 15:05:32 ]

[ wiadomość edytowana przez: psolarz dnia 2008-10-31 15:08:36 ]

kup oryginał
Spróbuj podjechać na jakiś szrot i kup używany oryginał.
(powinno Ci wyjść taniej niż nowa podróba)

a bezpieczniki kolega sprawdzał??

Cytat:
2008-10-31 15:04:36, psolarz pisze:
Zaczynam nowy temat bo starego nikt nie odwiedzi.

Ku wyjaśnieniu:
Jak byś pisał w starym to automatycznie podniósłby się on do góry.

Cytat:
2008-10-31 16:10:55, chalu87 pisze:
a bezpieczniki kolega sprawdzał??

bezpieczniki sprawdzalem wszystkie dobre. no ale jak kolega wytlumaczy ze stary przelacznik dziala a nowy nie.

Cytat:
2008-10-31 16:15:16, slawcek pisze:
Ku wyjaśnieniu: Jak byś pisał w starym to automatycznie podniósłby się on do góry.

Tu kolegę rozumiem, bo już wszyscy co mieli go odwiedzić to odwiedzili, większość nie miała nic do napisania, to już go będą omijać Jak ktoś tak robi zdając sobie sprawę z konsekwencji i że mógł kontynuować, ale ma powody, to inaczej niż typowe zaśmiecanie.
To dla wyjaśnienia tylko mały OT

zadzwonilem do ASO pracownik powiedzial: poniewaz trzeba bedzie zdejmowac kierownice i kalibrowac poduszke koszt ponad 400 zl....
to dziwne bo ja wymienilem rpzelacznik bez zdejmowania kiery

w drugim ASO koszt ok 235 zl za wymiane zespolonego

w trzecim : "co to jest przelacznik zespolony" ......

[ wiadomość edytowana przez: psolarz dnia 2008-10-31 17:57:20 ]

Cytat:
2008-10-31 17:39:25, psolarz pisze:
zadzwonilem do ASO pracownik powiedzial: poniewaz trzeba bedzie zdejmowac kierownice i kalibrowac poduszke koszt ponad 400 zl....

ja piernicze,ale naciągacze...żerują na ludzkiej niewiedzy...bo nie wierze zeby nie wiedzeli,ze nie trzeba ściągać kiery
Cytat:

w trzecim : "co to jest przelacznik zespolony" ...... [ wiadomość edytowana przez: psolarz dnia 2008-10-31 17:57:20 ]

Może padła Ci skrzynka bezpieczników:p
mitak sie stało że padła dmuchawa i światła i okazało się ze nie ma + na skrzynce bezpieczników i trzea było robić obejścia z aku:/ Sprawdz czy masz na zespolonym napiecie

P.S.
Zespolony też kiedyś wymieniałem i chodziło wsio ok a były inne bo poprzedni miał 6 stopniową regulacje wycieraczek a ten nie ma :p

[ wiadomość edytowana przez: lencol dnia 2008-11-01 12:54:47 ]

ja mialem cos podobnego, nie chcialy mi swiecic postojowki, podswietlenie zegarow i tablicy a brzeczek tez nie piszczal swiecily tylko mijania - zalozylem automatyczny wlacznik swiatel i GITes wszystko gra

Cytat:
2008-10-31 15:04:36, psolarz pisze:
W skrocie: (...) Po zainstalowaniu zauwazony brak - swiatel mijania tylnich

U mnie chyba w ogóle nie ma tylnych świateł mijania. Gdzie to jest?

Ja proponuję rozwiązanie takie jak seba2020.

No i czy wiesz co było przyczyną tego przegrzania?

[ wiadomość edytowana przez: wer1207 dnia 2008-11-01 14:48:02 ]

a tak na marginesie swiatel tylnich mijania nie ma te co swieca z tylu to pozycyjne hehe

Nowy wątek w sprawie
Chyba znalazłem powód przegrzania przełącznika zespolonego. Bezpiecznik odpowiedzialny za podświetlenie tablicy (no i świateł chyba też) był dwukrotnie większy niż powinien (20). Pewnie zwarcie doprowadziło do spalenia przełącznika. Tylko teraz pytanie:
1. Czy instalacja mogła ulec uszkodzeniu czy tylko padł zespolony ?
2. Jeżeli uległa uszkodzeniu jakim cudem działa mi stary przełącznik (większość świateł)

Cytat:
a tak na marginesie swiatel tylnich mijania nie ma te co swieca z tylu to pozycyjne hehe

Ok mogą to być pozycje, kwestia nazwy. W każdym razie nie świecą

Obawiam się że sam tego nie rozwiąże ale proszę o rade... lepiej jechać do elektryka niech kombinuje czy spróbować w ASO.
Jakby nie było mam nowy zespolony który nie działa

[ wiadomość edytowana przez: psolarz dnia 2008-11-01 15:51:42 ]

Cytat:
2008-10-31 17:39:25, psolarz pisze:
zadzwonilem do ASO pracownik powiedzial: poniewaz trzeba bedzie zdejmowac kierownice i kalibrowac poduszke
(...)
w trzecim : "co to jest przelacznik zespolony" ......

nawet moja Kochana żona wie co to jest i wie że poduszki nie trzeba ruszać .... Szkoda słów.

do psolarz:
czyli powodem było zwarcie. Może za mocne żarówki? Nie jestem teraz pewien, ale ten bezpiecznik chyba też idzie na tylne pozycje. Sprawdź to.

Weź też może jakiś miernik i obadaj przełącznik zesp. Może to nie przełącznik tylko instalacja się gdzieś przetarła/przepaliła itd.

powodzenia!
(edit)
wystarczy kawałek kabelka i żarówka 12V.

[ wiadomość edytowana przez: wer1207 dnia 2008-11-03 00:27:17 ]

Cytat:
Może to nie przełącznik tylko instalacja się gdzieś przetarła/przepaliła itd. powodzenia! (edit) wystarczy kawałek kabelka i żarówka 12V.

Właśnie zaczynam się zastanawiać czy to przełącznik czy może instalacja gdzieś zawiodła. Możliwe że stary przełącznik gdzieś zwiera i stąd światło z tyłu..
Zobaczymy jade dziś do elektryka niech myśli

Jedyny elektryk w Krakowie spośród tych, z którymi miałem styczność w Krakowie, a którego mogę polecić z całą stanowczością, to p. Ryszard Stupka na ul. Centralnej. Niestety, trochę ciężko się dogadać, nie można się umówić i trzeba być jak najwcześniej rano, bo kolejka jest w momencie. Przez to próbowałem u innych. Teraz już nie próbuję. Ostatnio wolałem mu podrzucić auto na lawecie, co w sumie mało nie wyszło, ale auto było gotowe w 2h, a się męczyłem miesiąc....

Auto u elektryka z polecenia... w Zabierzowie. Zawiozłem wczoraj popołudniu więc nie miał dużo czasu. Z tego co zrobił to na pewno udało mu się doprowadzić do porządku światła postojowe i mijania.
Przy okazji poprosiłem o naprawę tylnego przeciwmgielnego. Tutaj sprawa wygląda gorzej bo do wymiany cała wiązka (spaliło całą izolację). Jak się dowiem wszystkiego to napisze dokładnie w czym był problem ze światłami.

Problem rozwiązany. Powodem problemu była uszkodzona instalacja elektryczna spowodowana zwarciem. Zwarcie również spowodowało przetopienie izolacji kabli w przełączniku, dzięki czemu światła w tylnej części samochodu świeciły. Temat do zamknięcia.