Roznice w wadze kola zamachowego 1.6 16V-1.6 8V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, Panowie mam takie pytanie, długo już myślalem ale teraz sobie przypomniałem

Może wie ktoś czy masa koła zamachowego z silnika 1.6 8V i 1.6 16V jest taka sama czy może ktores jest lzejsze?

A może ma ktoś możliwosc zważenia koła zamachowego z 1.6 16V?

Bo z 1.6 8V mam luzem ale nie mam jak porównać z 16V.

Wdzięczny był bym za pomoc.
Pozdrawiam.

Wiem co kombinujesz Ale jak chcesz odchudzic zamach to daj lepiej jakiemus dobremy tokarzow to Ci przetoczy zbierajac np 30 % masy

Wiem, ale raz ze nawet Godula mi tego nie zrobi bo rozwiazali juz umowe z ta firma co robila takie rzeczy, a w calym lublinie nie ma takiego sprzetu do wywazenia tego, no i najwazniejsze koszty.

A tu mam kolo dobre tylko nie wiem czy jest jakas roznica w wadze jednego i drugiego, a rozbierac sie nie oplaca dla samego sprawdzenia.

Wiec pytam bo moze ktos ma luzem kolo z 16 zaworowego i moglby zwazyc.

Cytat:
2008-10-31 23:28:08, Magik123 pisze:
Wiem, ale raz ze nawet Godula mi tego nie zrobi bo rozwiazali juz umowe z ta firma co robila takie rzeczy, a w calym lublinie nie ma takiego sprzetu do wywazenia tego, no i najwazniejsze koszty. A tu mam kolo dobre tylko nie wiem czy jest jakas roznica w wadze jednego i drugiego, a rozbierac sie nie oplaca dla samego sprawdzenia. Wiec pytam bo moze ktos ma luzem kolo z 16 zaworowego i moglby zwazyc.

Jesli kolo jest identyczne jak w 1.8 16v to zwaze Ci je moze we wtorek jesli czas nie stanowi dla Ciebie problemu

Bylbym bardzo wdzieczny, ale moze jeszcze ktos posiada kolo z 1.6 16V.

Poszukaj na Allegro i poproś o dokładną wagę samego koła - powinno się udać

Cytat:
2008-10-31 23:31:54, Magik123 pisze:
Bylbym bardzo wdzieczny, ale moze jeszcze ktos posiada kolo z 1.6 16V.

1,6 cvh, 1,6 zetec i 1,8 zetec maja takie samo sprzeglo, wiem to z doswiadczenia, przekladalem to samo sprzeglo na wszystkie 3 silniki, wiec przypuszczam ze i kolo bedzie takie samo, choc nie mozna potwierdzic tego w ten sposob

Samo kolo minimalnie sie rozni, ksztaltem odlewow, to moze i masy sa inne.

skoro chcecie 30% masy koła ztoczyc to mam pytanie;]
czy moge ztoczyć dosłownie 1mm koła bez wywazania?
jest troche wyślizgane i juz powstał minimalny rowek
zakłądać nowy komplet na to koło czy je liznąć u Tokarza?
koło z 1,6 CVH;]

Arek, z tym toczeniem to roznie, jednym chodzi bvez wywazania, a u innych trzeba, to zalezy jak ustawisz kolo na tokarce, ale i tak pwenosci nie masz, dlatego ze fabryka zawsze robi kolo na 0 i jak bys nie zalozy tak bedzie dobrze, ale po toczeniu trudno stwierdzic czy nie ma bicia, wiec ja bym sobie dal spokoj z tocvzeniem bez wywazarki.

A co do tematu, gosc z allegro zwazyl i pisal ze kolo ma 8,9 KG.

jak ktos chce to moge zdobyc namiary na fachowca ,ale w krakowie

koło koniecznie trzeba wyważyc!

jest tez gosc ,który robi sportowe sprzegła 3spiekowe -ze sprezynami lub bez
na bazie seryjnego zestawu
cena ok500-600zł