Gdzie znajde kabel do diagnostyki ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chodzi mi o kabelek z oprogramowaniem do kompa
szukalem na allekapa ale niestety niema albo niewiem jak wpisac w wyszukiwarce

No wiesz, ja bym wzią plyte CD

A powaznie to napisz o co Ci dokladnie chodzi, chcesz bledy zczytac, o ten kabel Ci chodzi, czy chcesz podpiac lapka pod auto?

znaczy sie chciałbym zczytac błędy ale nie zaszkodziło by tez podpiąc lapika

może jeszcze inaczej
chce podłączyć lapika żeby zczytac błędy
chyba ze jest to nie możliwe

No to tak, jesli masz przy lewym mocowaniu amortyzatora pod maska trójkątną wtyczke na 3 piny to jest to do zczytania kodow diodą.

A jesli nie masz czegos takiego pod maska to masz zlacze diagnostyczne w kabinie OBD czy OBD2 jakos tak, przy nogach kierowcy badz pasazera wtedy zostaje tylko podpiecie lapka lub serwis.

Popatrz dokladnie

na pewno jest wejście na wtykę przy nogach pasażera
ale pod maską nie szukałem

Da rade samemu sobie zrobic taki kabel, koszt to kilka zł. Kabel z wtykiem LPT wiec laptop tez musi miec LPT.

Masz mk7 z 96 roku, więc trzypinowej wtyczki raczej nie znajdziesz (podobna jest też od ABSu - tę pewnie znajdziesz). Możliwe, że masz wyprowadzone te piny w 16-pinowej wtyczce przy drzwiach pasażera, ale to też nie jest pewne. Z tym modelem chyba jest najwięcej problemów.

Cytat:
2008-11-02 23:08:45, toradek pisze:
Masz mk7 z 96 roku, więc trzypinowej wtyczki raczej nie znajdziesz (podobna jest też od ABSu - tę pewnie znajdziesz). Możliwe, że masz wyprowadzone te piny w 16-pinowej wtyczce przy drzwiach pasażera, ale to też nie jest pewne. Z tym modelem chyba jest najwięcej problemów.

znaczy, że co? że nie można samodzielnie takiego eska zdiagnozować?

zapytam inaczej, czy auto z kostką diagnostyczną przy nogach pasażera można podpiąć pod lapka samemu, czy tylko serwis to potrafi?

Cytat:
2008-11-02 23:08:45, toradek pisze:

Niektore wersje MK7 mialy ta wtyczke, te ktore mialy dalo sie zczytac kody 3 cyfrowe, a te ktore nie mialy pozostawal interfejs.

Podpiąć nikt Ci nie zabroni. Z odczytem danych pewnie będzie więcej problemów.
Wg mnie potrzebny będzie jakiś programik. Nie wiem czy takie istnieją, jeśli są to nie powinien to być problem.
Schemat kabla też pewnie będzie potrzebny.

Będziesz miał program i kabel? Jeśli tak to możesz diagnozować sam.

Prawdę powiem, że zaciekawiło mnie to.

no ale nadal żadnych konkretów.
Tak jak pisałem wcześniej mam tą wtyczkę przy nogach pasażera.
i chciałbym wykombinować kabel do lapika i program do odczytu danych

Cytat:
2008-11-03 17:52:39, kolo21dg pisze:
no ale nadal żadnych konkretów. Tak jak pisałem wcześniej mam tą wtyczkę przy nogach pasażera. i chciałbym wykombinować kabel do lapika i program do odczytu danych

I konkretów nie będzie raczej. W klubie chyba nikt takiego "gadżeta" nie ma a szkoda.

Ps. poszperaj na forum, bo już kiedyś taki wątek był, ktoś miał taki interfejs, nie pamiętam tylko czy działał z Twoim autem.

Ogólnie to gniazda 16 pinowe potrzebują 3 - 4 sygnałów
Pin 16 to plus po zapłonie
pin 4/5 to masa
pin 7 to linia K
i czasami zostaje jeszcze do podłączenia linia L

i większość tych testerów, programatorów wykorzystuje tylko te sygnały

Dodatkowo potrzebujesz(oprócz kabla) oczywiście jakiś programik

Cytat:
2008-11-03 18:06:37, Suchii pisze:
I konkretów nie będzie raczej. W klubie chyba nikt takiego "gadżeta" nie ma a szkoda. Ps. poszperaj na forum, bo już kiedyś taki wątek był, ktoś miał taki interfejs, nie pamiętam tylko czy działał z Twoim autem.

Ja sobie zrobilem taki kabel i programik tez mam. Wszystko dziala ok. Wykorzystuje do tego 3-pinowa wtyczke pod maska, wejscie OBD przy nogach pasazera tez mam ale nie ma w nim wyprowadzonej wiazki do kompa.

Cytat:
2008-11-03 23:29:25, RavenMOH pisze:
Ja sobie zrobilem taki kabel i programik tez mam. Wszystko dziala ok. Wykorzystuje do tego 3-pinowa wtyczke pod maska, wejscie OBD przy nogach pasazera tez mam ale nie ma w nim wyprowadzonej wiazki do kompa.

to w takim razie poszukam tej 3 pinowej wtyczki
w razie czego ile byś chciał za wykonanie takiego kabelka i kopię programu ??
jeżeli oczywiście taka opcja jest możliwa

wtyka pod maską zlokalizowana
jak tylko znajdę trochę czasu to wymodzę kabelek
programik też już mam wiec jestem dobrej myśli

RavenMOH Dzięki Ci za wszystko

Czy się uda czy nie to na pewno o tym napiszę

Cytat:
2008-11-09 18:28:59, kolo21dg pisze:
Czy się uda czy nie to na pewno o tym napiszę

Mi się udało, ale źle za pierwszym razem kabel zrobiłem ;P

Tylko mam problem bo nie mam w lapiku LPT
wiem że można kupić przejściówkę z LPT na USB ale
czy to zadziała

yep... sa chyba porty LPT podlanczane do USB ja przynajmniej mialem takowy port COM. dla portu COM jest to koszt rzedu 15-20zl... a potem zabawa jak za dawnych czasow z manualna konfiguracja