MotoNews.pl

Jak się zabrać za wymianę TYLNYCH amorków?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, jak w temacie

Amorki już mam odboje, osłony, teraz się zastanawiam czy dam rade to zrobić samemu bez kanału i co najważniejsze czy bedzie mi potrzebny sciagacz do sprezyn czy nie?

Było by fajnie jak by mi ktos napisał taki krotki planik jak sie za to zabrac, czy najpierw go odkrecac od dolu czy od gory

aha a samochód do mk6 hb

[ wiadomość edytowana przez: plutolodz dnia 2008-11-04 12:00:18 ]

Bez kanału albo najazdu/podnosnika bedziesz miał ciezko.
Raczej nieprzyjemna robota, leżąc pod autem.

Cytat:
2008-11-04 09:26:36, FAROW pisze:
Bez kanału albo najazdu/podnosnika bedziesz miał ciezko. Raczej nieprzyjemna robota, leżąc pod autem.

a po co do wymiany amortyzatorow lezec pod autem?

Podnosisz na lewarku samochod odkrecasz kolo...

potem mozesz odkrecic od gory mocowanie i od dolu..tylko od dolu krec sruba bo nakretka jest naspawana...

wyciagasz wkladasz nowy amor i gotowe..

sciagacz z tylu jest niepotrzebny
czas roboty 1h
troche sily tylko trzeba zeby go przykrecic ale to tez chwila jak pomoze 2 osoba w nacelowaniu

aha w takim razie dzieki, i powiedzcie mi jeszcze jedno, ja z tyłu mam w sprezynach jakies dziwne badziewne gumy:/ po co one tam i czemu one sluza?

dla tzw. utwardzenia. Albo ktoś nie chciał kupić nowych sprężyn albo używał samochodu jako malej ciężarówki.

to znaczy ze jak wywalę te gumy, to jest prawdopodobieństwo ze samochód siadzie i będę tez musiał wymienić sprężyny?

Kurcze same wydatki z tym moim oczkiem w głowie

-Luzujesz nakrętki koła klucz 19
-podkładasz lewarek pod próg, podnosisz do góry
-odkręcasz koło do końca i zdejmujesz
-bierzesz dwie 19 stki odkresasz dolne mocowanie amortyzatora od belki
-bierzesz klucz 13, zdejmujesz osłonke górnego mocowania amora i dokręcasz śruby na klucz 13
-wyciągasz amortyzator do dołu
-Bierzesz do sobie na stół dalej dwie 17stki i tu żeby ci nie wystrzeliło za mocno uzywasz ściągacza a jak nie masz od biedy uzywasz grubych opasek plastikowych tych samozaciskowaych i spinasz pare pierścienie sprężyny razem, potem odkręcasz owymi dwoma 17 stkami górne mocowanie od amortyzatora
- zedejmujesz sprężyne zakładasz nową i znów ściągacz by sie przydał ale na upartego stawiasz amor na ziemi , nakładasz górne mocowanie, i jak mocno dociśniesz to uda ci sie przełożyć i załapać śrube.

Remarq dzięki ale Ty mi podałeś jak wymienić amorek wraz ze sprężyna, a mi zależy na tym aby wymienić same amorki (najlepiej bez ściągania sprężyn, jeśli jest taka możliwość oczywiście) ale dzięki wielkie przyda się w razie czegoś na przyszłość

Pozdro

Cytat:
2008-11-04 11:14:20, plutolodz pisze:
Remarq dzięki ale Ty mi podałeś jak wymienić amorek wraz ze sprężyna, a mi zależy na tym aby wymienić same amorki (najlepiej bez ściągania sprężyn, jeśli jest taka możliwość oczywiście) ale dzięki wielkie przyda się w razie czegoś na przyszłość Pozdro

Wymiana samych Amortyzatorów bez Ściągania Amortyzatorów nie wchodzi w Grę musisz tak czy siak ściągnąć Sprężyny
inaczej się nie da zmienić Amortyzatora
czy też byś wymieniał na nowe Sprężyny czy też zostawiasz Stare to musisz je Ściągnąć z Amortyzatora innej Opcji nie ma

uwaga, u mnie dolne mocowanie amora, z jednej strony bylo przyspawane fabrycznie
wiec musisz zobaczyc u siebie, jak jest, bo mocowanie sie nic nie da

radekbox do czego było przyspawane?
cholera myślałem ze to mi pójdzie rach ciach dwa, a tu się okazuje ze będzie więcej problemów;]

ja dobrze sobie przypominam to przyspawana byla nakretka, z wierzchu nawet nie zauwazylem, pomocowalem sie troche, ale ani drgnela
potem wzialem sie z drugiej strony, myslalem, ze urwe srube, ale poszlo, potem patrze a nakretka dalej jest "przyklejona" do mocowania

bo podobno trzeba kręcić śruba a nie nakrętka;] chyba o to chodzi a może jest ktoś z łodzi kto posiada ściągacz do sprężyn na pożyczenie? bo nie chce kupować na raz

tylko po co ci sciagacz?

Cytat:
Wymiana samych Amortyzatorów bez Ściągania Amortyzatorów nie wchodzi w Grę musisz tak czy siak ściągnąć Sprężyny
inaczej się nie da zmienić Amortyzatora
czy też byś wymieniał na nowe Sprężyny czy też zostawiasz Stare to musisz je Ściągnąć z Amortyzatora innej Opcji nie ma

bo jedni piszą ze trzeba ściągać sprężynę a jedni mówią ze nie.
Więc kogo mam słuchać?

[ wiadomość edytowana przez: plutolodz dnia 2008-11-04 11:55:15 ]

Przeciez z tylu zaden sciagacz nie jest potrzebny...
Z przodu bez sciagacza ani rusza ale z tylu nie wiem dla mnie herezje gadacie...

zeby nie bylo zminialem sam i wiem co mowie

Cytat:
2008-11-04 11:14:20, plutolodz pisze:
Remarq dzięki ale Ty mi podałeś jak wymienić amorek wraz ze sprężyna, a mi zależy na tym aby wymienić same amorki (najlepiej bez ściągania sprężyn, jeśli jest taka możliwość oczywiście) ale dzięki wielkie przyda się w razie czegoś na przyszłość Pozdro

Podałem ci jak wymienić amortyzator, lub sprężyne bo to jeden piernik co włożysz nowe a co zostawisz.
Jeżeli chciałes w htb wymienić amor bez ściągania sprężyn to jak by chcieć zmienić majtki bez zdejmowania spodni

Nakrętki od dolnego mocowania amortyzatora w escorcie nie były spawane.
Zgrzewane do belki jest tylko metalowe jarzmo które unieruchamia nakrętke. Ale wystarczy je rozgiąc i można sobie z drugiej strony wyjąć nakrętke czy też pokręcić kluczem jak kto woli.

Jeszcze raz dla uściślenia napisze żeby nie było zbędnego motania. Ściągacz na tył nie jest potrzebny, można to zrobić bez niego. Wszystko zależy od springów (jak ktoś ma długie progresywne czy też jakieś ultra wysokie wzamcniane wygodniej jest go użyć )ale tak czy siak da rade to zrobić bez ściągacza.

[ wiadomość edytowana przez: Remarq dnia 2008-11-04 12:05:47 ]

Cytat:
Jeżeli chciałes w htb wymienić amor bez ściągania sprężyn to jak by chcieć zmienić majtki bez zdejmowania spodni

Piekny tekst

I teraz bądź tu mądry, jedni mówią trzeba ściągać sprężyny jedni mówią nie trzeba

Dosłownie zagadka stulecia

[ wiadomość edytowana przez: plutolodz dnia 2008-11-04 12:03:58 ]

ściągacz do tylnych amortyzatorów ? miesiąc temu zmieniałem bez żadnego ściągacza. jedyne co ci potrzebne to pare kluczy i chceci.

checi to ja mam tylko nie mam ściągacza, bo nie wiem czy jest potrzebny