Sonda lamda co jest nie tak?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.Przeczytalem tu wiele postow na temat sondy ale nadal nie moge znależć odpowiedzi na moj problem.Otoz wykres mojej sody wyglada jak schody ktore rosną w dol i w gore(poprostu zalamuje sie pod kontem prostym)co nie nalezy do normalnych.Moj gazownik rozklada rece i nie moze wyregulowac samochodu tak by spalil wiecej niz 9litrow gazu(bmw 520 24v gaz sekwencyjny)Autko sie dusi i jest strasznie mulowate.Na benzynie wykres jest taki sam ale jezdzi troche lepiej.Po podpieciu do kompa wywala blad sondy mimo ze zmieniona zostala na nową(wykres ma nadal taki sam jak stara).W mojej okolicy nie ma mechanika ktory potrafilby to zrobic.Mecze sie ztym czwarty miesiac i rece mi opadly. Co moze miec wplyw na taki wykres sondy,gdzie szukac przyczyny?Prosze poradzcie cos.Pozdrawiam.

Myślę że za mało ludzi jest na tym forum którzy się zajmują naprawami aut. Spróbuj jeszcze dać posta na elektroda.pl w takich sprawach to niezawodne forum.

Pozdrawiam

piotr problrmem nie jest ten wykres bo przy sekwencji nawet do sondy nie trzeba sie podpinac tylko fuszerka gazownikow ktoirzy nie potrafia dobrze zprogramowac instalacji niewazne jakiej marki. i takze dlatego wywala ci blad sondy lambda.

Czy to oznacza ze samochod moze smigac na sekwencji bez sondy?

oczywiście nie jest to warunkiem pracy sekwencji. podpiecie tylko sł€ży do podglądu. praca sekwencji jest uzależniona ogólnie mowiąc od pracy kompa samochodowego a komp gazowy do przerobu tych sygnalów do pracy innego paliwa niż benzyna. natomiast sygnał ze sondy może wygladać jak sinusoida albo miec wykres podobny do schodkow. w prinsie wyłacza sie ewentualny pobor sygnału po programkowaniu. w instalacji sec nie ma w ogóle opcji podpiecia pod sonde lambda.

Cytat:
2008-11-08 16:28:11, Piotr520 pisze:
Czy to oznacza ze samochod moze smigac na sekwencji bez sondy?

Napisałeś coś takiego cyt.Autko sie dusi i jest strasznie mulowate.Na benzynie wykres jest taki sam ale jezdzi troche lepiej.Czyli należy doprowadzić auto do takiego stanu aby na benie chodziło idealnie a dopiero potem można robić coś z kompem gazowym.Napisz czy podczas podglądu na oscyloskopie wykres się zmienia gdy włączysz duże obciążenie np.równocześnie światła i ogrzewanie szyby.