Witam, mam nurtujace mnie pytanie, jezeli dojezdzam np na jedynce do skrzyzowania i musze calkowicie sie zatrzymac, to czy w tym momencie( po zatrzymaniu) musze wisnac sprzeglo i gaz czy tylko gaz?
Jestem kursantem 1.5h wyjezdzone. NIe chdozi o to ze jade i nagle redukuje do 1. Tylko o to ze np wyjezdzam od sklepu i zaraz skrzyzowanie jest wiec nawet na 2 nie mam jak zmienic. Chodzi mi o to ze dojechalem np od tego sklepu do skrzyzowania ;d jak stoje w miejscu i juz mam odpalony silnik i jedynke wbita, to musze ten pedal sprzegla wcisnac czy wystarczy sam gas. Jednym slowem chodzi o to czy tylko sprzeglo wciskac przy zmianie biegu z luzu na 1 i ruszaniu czy tez przy ruszaniu gdy juz mam ta jedynke wbita. Moze nie do konca zrozumiale, ale nie wiem jak to napisac dokladniej ;d
[ wiadomość edytowana przez: Kurka dnia 2008-11-08 19:07:19 ]
[ wiadomość edytowana przez: Kurka dnia 2008-11-08 19:08:45 ]
Zapalasz silnik, wciskasz sprzęgło i wrzucasz jedynkę i podjeżdżasz do skrzyżowania. Rozumiem, że nie chcesz wrzucać na luz, stąd to pytanie. Kiedy jeszcze się toczysz przed skrzyżowaniem to wciskasz sprzęgło i jednocześnie hamujesz, żeby auto stanęło. Sprzęgło cały czas trzymasz w podłodze wciśnięte. Jak droga się zwolni to popuszczasz sprzęgło i jednocześnie dodajesz gazu i odjeżdżasz.