Nietypowe pytanie dotyczące OC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam ważne i nietypowe pytanie.

Jestem właścicielem dwóch samochodów ubezpieczonych w dwóch różnych ubezpieczalniach. Pierwszy samochód jest ubezpieczony od 10 października 2006, drugi od maja bieżącego roku (a więc są ubezpieczane w odstepie pół roku, tak że wszystkie zniżki ubezpieczeniowe z pierwszego samochodu, a uwzględniane przez ubezpieczalnie drugiego samochodu pochodzą jeszcze z roku 2007).

10.10.2008r. zaczął się kolejny okres ubezpieczenia pierwszego auta. Parę dni temu samochód brał udział w kolizji, sprawcą był kierowca (brat).

Ponieważ trwa już nowy rok ubezpieczeniowy auta z kolizji chciałbym się dowiedzieć czy ubezpieczalnia drugiego auta bedzie honorować zniżkę wypracowaną do 10.10.br. przez pierwsze auto i czy kolizja, która się wydarzyła będzie miała wpływ na wysokosć ubezpieczenia drugiego auta płatnego od maja 2009 czy od 2010?.

Czy istnieje możliwość uniknięcia podwyżki składki OC np. przez szybką sprzedaż auta bratu z datą wsteczną?

Będę wdzięczny za konkretne, rzeczowe rady.

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: HNT dnia 2008-11-09 18:28:05 ]

Pracuje w PZU ale w likwidacji szkód . Na 100% jeśli sprzedaż z datą wsteczną to dzwon nie będzie miał wpływu na zniżki . Co do pierwszej części pytania to się dowiem dokładnie w czwartek i Ci napisze.

No i jak? wiadomo coś o drugiej części mojego pytania?

Jestem na zwolnieniu ale napisałem maila koleżance od ubezpieczeń i dziś powinienem znać odp.

Dobra już wiem . Jeśli samochód który brał udział w stłuczce (A) chcesz dalej ubezpieczać w tej samej firmie to nie będzie to miało wpływu na ubezpieczenie drugiego samochodu (B)ponieważ jest ochrona danych osobowych i nie mogą przekazać informacji o stłuczce innej firmie. Jeśli jednak samochód A chcesz ubezpieczyć teraz w tej samej firmie co B to mogą zarządać od Ciebie historii ubezpieczenia (wykazu ewentualnych szkód ) od poprzedniego ubezpieczyciela .

eeee w allianz nic nie podwyższają - nawet taniej dostałem o 20zł

tylko na dziendobry zajebales 3 razy tyle co powinienes w Alianz ale plac plac na moja emeryture

A znizki przypadkiem nie sa ucinane jesli wartosc wyrzadzonej szkody nie przekroczy 3tys zl ?

Cytat:
2008-11-15 18:52:06, stasiu pisze:
tylko na dziendobry zajebales 3 razy tyle co powinienes w Alianz ale plac plac na moja emeryture A znizki przypadkiem nie sa ucinane jesli wartosc wyrzadzonej szkody nie przekroczy 3tys zl ?

stasiu ale to zalezy od fury... ja place 360zl za rok za bejce 2.5l znajdziesz mi gdzies taniej??

jakim cudem tyle placisz?

Cytat:
2008-11-15 19:04:25, mateuszc pisze:
jakim cudem tyle placisz?

60% znizek + http://www.alianzdirect.pl/
nigdzie nie ma taniej za 2.5 litra...

a ja 324zł na rok za 1,5 pojemności i samochód w gazie

obliczylem oc na alianz direct i wyszlo mi 590zl na rok przy 60%.Pojebane

Cytat:
2008-11-16 17:57:21, mateuszc pisze:
obliczylem oc na alianz direct i wyszlo mi 590zl na rok przy 60%.Pojebane

a wiek??
moze doliczyli ci zwyzke za wiek albo za to ze masz krotko prawko...

albo trzeba kupic BMW zeby bylo oc tanie

chybas chory ze na siebie bym mial auto na lukasza wpisywane prawko 10lat

Cytat:
Dobra już wiem . Jeśli samochód który brał udział w stłuczce (A) chcesz dalej ubezpieczać w tej samej firmie to nie będzie to miało wpływu na ubezpieczenie drugiego samochodu (B)ponieważ jest ochrona danych osobowych i nie mogą przekazać informacji o stłuczce innej firmie. Jeśli jednak samochód A chcesz ubezpieczyć teraz w tej samej firmie co B to mogą zarządać od Ciebie historii ubezpieczenia (wykazu ewentualnych szkód ) od poprzedniego ubezpieczyciela .

Ok, dzięki, ale chodzi mi o coś takiego:
samochód A chcę za niedługo sprzedać, a nowy rok ubezpieczeniowy zaczął mu się chwilę przed stłuczką (10 paźdz. 200 A więc powinienem dostać za ten rok zniżke za bezszkodowość i coś tam za kontynuaje za poprzedni rok.

Samochód B ubezpieczony jest od maja 2008.

Pytanie: Czy zniżki za bezszkodowość z samochodu A za okres 2007.10.10-2008.10.10. przejdą w roku 2009.05. na samochód B ubezpieczony w drugiej firmie? Czy zsumują się ze zniżkami z ubezpieczenia z samochodu B?
A dalej, jeśli dobrze rozumiem,
Stłuczka z auta A powinna się chyba odbić w ubezpieczeniu dopiero w 2010 w ubezpieczeniu B?

Mam nadzieję że jasno się wyraziłem...

sprawa jest jasna...
znizka poleci z dwoch samochodow....

tak samo chory jest przepis ze jezeli masz auta zarejestrowane na...

samochod a : tata -> dziecko
samochod b : mama -> tata

jezeli dziecko spowoduje dzwona autem a to znizki rowniez poleca
rowniez w aucie b...

tak mi to szanowna pani w agencji tlumaczyla na jakiej zasadzie to dziala...

Cytat:
2008-11-17 00:57:25, PG pisze:
sprawa jest jasna... znizka poleci z dwoch samochodow.... tak samo chory jest przepis ze jezeli masz auta zarejestrowane na... samochod a : tata -> dziecko samochod b : mama -> tata jezeli dziecko spowoduje dzwona autem a to znizki rowniez poleca rowniez w aucie b... tak mi to szanowna pani w agencji tlumaczyla na jakiej zasadzie to dziala...

o ile są ubezpieczone w tej samej ubezpieczalni

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

PG jest zameldowany gdzies na wsi gdzie stawka poczatkowa jest pewnie polowe nizsza niz w cywilizacji

EDIT:

Nie orientujecie sie gdzie najlepiej ubezpieczyc duze pojemnosci?
Konkretnie chodzi o 5,4 litra

[ wiadomość edytowana przez: stasiu dnia 2008-11-17 10:41:48 ]

Cytat:
2008-11-17 10:41:03, stasiu pisze:
PG jest zameldowany gdzies na wsi gdzie stawka poczatkowa jest pewnie polowe nizsza niz w cywilizacji EDIT: Nie orientujecie sie gdzie najlepiej ubezpieczyc duze pojemnosci? Konkretnie chodzi o 5,4 litra [ wiadomość edytowana przez: stasiu dnia 2008-11-17 10:41:48 ]

w większości T U powyżej 2500ccm (lub 3000ccm) nie ma już różnicy

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

Zgadza odbiję się dopiero w przy zawieraniu następnej polisy , jednak jeśli pójdziesz do tej drugiej ubezpieczalni i powiesz że chcesz ubezpieczyć samochód a w poprzedniej ubezpieczalni miałeś przykładowo 5% zniżki to zarządają od żebys przyniósł historie ubezpieczenia z poprzedniej ubezpieczalni ( papier potwierdzający że masz te 5% zniżki i że po ich otrzymaniu nie miałeś dzwona ) .

[ ot] jak macie zamiar kupić jakąś furę to mogę sprawdzić czy była bita tzn czy miała szkody zgłoszone w pzu .

Cytat:
2008-11-17 00:48:19, HNT pisze:
Ok, dzięki, ale chodzi mi o coś takiego: samochód A chcę za niedługo sprzedać, a nowy rok ubezpieczeniowy zaczął mu się chwilę przed stłuczką (10 paźdz. 200 A więc powinienem dostać za ten rok zniżke za bezszkodowość i coś tam za kontynuaje za poprzedni rok. Samochód B ubezpieczony jest od maja 2008. Pytanie: Czy zniżki za bezszkodowość z samochodu A za okres 2007.10.10-2008.10.10. przejdą w roku 2009.05. na samochód B ubezpieczony w drugiej firmie? Czy zsumują się ze zniżkami z ubezpieczenia z samochodu B? A dalej, jeśli dobrze rozumiem, Stłuczka z auta A powinna się chyba odbić w ubezpieczeniu dopiero w 2010 w ubezpieczeniu B? Mam nadzieję że jasno się wyraziłem...