Czujnik od tempomatu hamulca i sprzegła

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.

Jestem ciekaw jak wygladaja powyzsze czujniki i gdzie sie je montuje, podłącza, jakie złącza sa potrzebne. Bo kabelki do tempomatu przy łopatce kierunków przy kierownicy mam, oraz wtyczke na lewym kielichu przedniego amorka...
Czy oprócz modułu tempomatu i gałeczki z tempomatem oraz tych dwoch czujnikow cos potrzebuje jeszcze? Silnik X20XEV z linką gazu...

Pozdrawiam!

Niewiem czy cos ci to podpowie ale na forum elenody znalazlem podobny post, gość chciał zamontować od omy tempo w innym samochodzie w manualu, i jest opisany montaż w Mondeo.Tu masz linktempomat w manualu

Te czujniki to wyłączniki krańcowe montowane przy pedale hamulca i sprzęgła. Hamulcowy ma mieć 4 kabelki, sprzęgło - nie wiem jak to wygląda. Montujesz w dieslu czy benzynowym samochodzie?

w benzynowym... Kurde bo ogladałem tam pedały pod spodem, ale nie widziałem zadnych kabelków do czujnikow. A przy kierownicy mam dodatkowa wtyczke i na lewym kielichu amora pod maska od strony pasazera jest wtyczka...

tak to jest u byłych "anglików"

jakim angliku... Mam brief z niemiec z fabryki w monachium. Hehe... Czy jakos tak, ale na bank z niemiec

Przy hamulcu misisz mieć - przecież światła stopu jakoś ci świecą. Przy tempomacie musisz mieć tylko dodatkowa piny - ja mam doświadczenia z diesla

jesli masz manuala to musisz tylko zalozyc czujnik sprzegla dziala dowrotnie w stosunku do czujnika hamulca tzn hamulca jak wcisniesz pedal to zwiera dwa przewody a sprzegla rozwiera , do czujnika sprzegla przychodzi biala kostka z dwoma okraglymi pinami w srodku
Ja osobiscie nie zakladalem tego czujnika montujac sobie tempomat tylko zwarlem te dwa piny od czujnika sprzegla wiec po wcisnieciu sprzegla nie wylacza mi sie tempomat

Hmm... Ale to chyba te czujniki powinny byc poyżej nawiewów na nogi? Bo do nawiewów nic nie ma tylko pedały i po lewej jakiś przekaźnik i jedno miejsce wolne. Jest na forum jakas solucja jak rozebrac dolna częsć kokpitu pod nogami kierowcy, przy okazji bym sie dobrał do kabelków od drzwi.

[ wiadomość edytowana przez: hammet1 dnia 2008-11-16 12:11:39 ]

Wystarczy ze wyjmiesz plastikowe zawleczki tzn okragle kapselki musisz ja przekrecic i wyjda wtedy zdejmiesz ta cala kartonowa oslone ktora jest nad nogami i zakrywa wszystkie kable

No jak to odkrece to za duzo nie ma kabli ani czujnikow. Nie widze zadnego czujnika hamulcow. Kurde chyba jest jeszcze wyzej ponad wyjsciem nawiewów na nogi...