MotoNews.pl

Przerywa przy 3 tys. obrotów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kolejny problem.

jeśli obroty silnika wchodzą na 3 zaczyna się szarpanie (bez względy czy podczas jazdy czy na postoju). zaraz po przekroczeniu 3-ki wszystko wraca do normy.
I jeszce jedno zbirnik paliwa napełnia się tylko do połowy - od połowy strasznie powoli spływa paliwo.

pozdrawiam

Spróbuj wymienić filterek paliwa... Jeśli jeszcze tego nie uczyniłeś. Od niego auto nie dotaje benz. i wiadomo co dalej. Zapycha sie co ok.15 tys km, mówię z doświadczenia.

Poszukaj postów na temat przewodów wysokiego napięcia.

jezeli szarpie to przewody WN. Jeżeli odcina przy 3000 paliwo to czujnik poł. wałka rozrządu, a dodatkowo utrudniony rozruch to cz. położenia wału.

Witam
Mam w sumie podobny problem ale nie zupelnie.
Mianowicie mam Corse 1.7D i przy zimnym silniku autem na biegu jalowym przy lekko ponad 2tys. obrotow zaczyna szarpac, natomiast podczas jazdy przy tych samych obrotach auto jakby na chwile traci moc a pozniej znowu jedzie normalnie
Jezeli jakis specjalista moglby sie wypowiedziec bylbym wdzieczny
Pozdrawiam

Rozruch ma bez problemowy a Filtr wymieniłem - to samo dalej. Jest tak że przerywa w okolicach 3 tys. jeśli obroty wskoczą powyżej 3,5 pracyje bez zarzutu.
Dowiedziałem się że może być to przepływomierz powietrza (prawdopodobne bo przy małych prędkościach i na tych obrotach nie przerywa) - ale jak i gdzie go szukać

pozdrowienia

gbos, u mnie sa problemy wlasnie przy 3 tys obr ale tylko na beznynie - na gazie idzie nromalnie..

czy to moze byc czujnik polozenbia walka rozrzadu ???

pozdrawiam

Witam
Raczej nie. Jeżeli czujnik byłby zwalony to nie byłoby impulsów na cewkę zapłonową. Jak by nie było imp. na cewkę to na gazie by nie chodził bo impulsy do LPG są właśnie brane z cewki (do przełączenia z Pb na gaz i kontrola obrotów dla otwartych elektrozaworów gazu)
PZDR
HARRY, ty nie masz takiego czujnika (wałka r.) tylko cz. poł. wału!

[ wiadomość edytowana przez: gbos dnia 2003-08-06 14:42:14 ]

[ wiadomość edytowana przez: gbos dnia 2003-08-06 14:43:11 ]