| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-11-17 21:55:04 Mam pytanie z prawa cywilnego.
Teść ze swoim bratem kupili na początku lat 80tych działkę na której wybudowali dom dla dwóch rodzin. W domu tym cały czas mieszkają ,a działka jest ogrodzona. Mają umowę kupna i akt własności. Działka (około 900 m2) nie ma wydzielonej księgi wieczystej, jest w jednej księdze wieczystej z kilkoma innymi działkami które maja innych właścicieli. Z tymi pozostałymi właścicielami nie ma w tej chwili żadnego kontaktu. Czy potrzebna jest zgoda pozostałych właścicieli na wydzielenie tej działki i założenie osobnej KW? Jakie dokumenty są potrzebne do wydzielenia działki? |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-11-19 21:15:19 Dzięki
No to zaczynamy działać |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-11-19 22:57:51
Jak rozumiem mają akt notarialny - umowę sprzedaży. Czy ta umowa została ujawniona w KW ?
Mam nadzieję, że w KW są oznaczenia geodezyjne działek, i w akcie notarialnym wymienione jest oznaczenie widniejące w KW - wtedy nie powinno być problemów z wyodrębnieniem KW. Pytanie, czy wskazani w KW właściciele żyją - bo jak nie to uczestnikami postępowania będą ich spadkobiercy, których pewnie trzeba będzie ustalić. Reasumując - sprawa może być banalna - znaczy wniosek i wpis, a może być na lata - zabagniona KW. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-11-20 09:37:23 Dokumentów teścia nie widziałem, dzisiaj zapytam go o nie ,żeby pokazał.
W większości KW na Wawrze jest taki burdel ,że zaczynam mieć lekkie obawy co z tego wyjdzie. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2008-12-04 08:29:28 Teściu mówi ,że ma akt notarialny ,ale znowu osłabł mu zapał do wyprostowania sprawy
Za jakiś czas znów się za to zabierze , no chyba ,że teściowa pogoni go wcześniej
Z osób które są wskazane w KW chyba jedna osoba nie żyje. Nie wiem jak wygląda sprawa oznaczeń geodezyjnych. |