[ot] oszusci doładowujacy Popa poprzez TPSA

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukam informacji o sprawie doladowan kart POP z kont uzytwkoników abonentow TP. Dostalem dzis rachunek a tu na 50zl po rozmowie dwukrotnej z obsluga TP wyszło że jakis chujek doładował 3 numery - 504 916 817 510 847 311 i 518 982 759 . Na szczescie uznali od reki reklamację - przeciez ja z Olcia wogole nieuzywamy tego piepszonego telefonu - lezy w szafie a tylko smiga router..... No ale moze ktos cos wie wiecej, postanowilem podrążyć sprawę dalej, mimo ze mam sobie ując ta kwotę z rachunku.. Czy to jest na skalę bytomia, a moze stala praktyka jakas z Atemu> Wie cos ktos??

Stary temat. Zamów darmową blokadę połączeń na numery 070x, 030x i 040x i będzie spokój.

Jak się kilka lat temu w tepsie pojawiła usługa doładowania popa połączeniem premium rate, to na allegro mnóstwo cwaniaczków oferowało podejrzanie tanie doładowania popów.
Po fali reklamacji takich jak Twoja, tepsa ograniczyła ilość takich doładowań z jednego numeru stacjonarnego do bodajże trzech na miesiąc (nie jestem pewny co do ilości i czasu, ale ograniczenie jest) oraz zaczęła akcję zabezpieczania kabli abonenckich w prowadzonych w łatwo dostępnych miejscach.

Obejrzyj sobie przebieg kabla na klatce schodowej, w piwnicy albo na zewnątrz budynku - może znajdziesz miejsce gdzie się wpiął.

[ wiadomość edytowana przez: jacekes dnia 2008-11-18 20:40:56 ]

no czytalem o tym teraz cos niecos ale to stara sprawa. no ale widocznie tak jest. Tyle tylko ze gosc sie musi wpinac w centrale>? czy w kabel? bo jak w kabel to niemozliwe......nie w moim przypadku.

Cytat:
2008-11-18 21:26:27, Pat_kdb pisze:
nie w moim przypadku.

czemu?

Dlaczego w twoim przypadku niemożliwe? Pytam, bo to brzmi aż niemożliwie.

Można się wpiąć gdziekolwiek, gdzie idzie zwykła, analogowa linia telefoniczna.
Najprościej w okolicach lokalizacji w której zainstalowany jest telefon ofiary. Słupki w granicy posesji, szafki w piwnicach, na klatkach schodowych, czasem nawet na zewnętrznych ścianach budynków zwykle mają w środku krosownicę, gdzie kabel magistralny (wieloparowy) jest rozdzielany na pojedyncze linie (pary). Czasem się zdarza tak, że te "urządzenia" w ogóle nie są zabezpieczone. Na przykład w kilkunastu blokach na osiedlu, na którym kiedyś mieszkałem nikt o to nie zadbał, żeby chociaż kłódki wisiały na szafkach w piwnicach.
Są też szafy "na mieście", gdzie większe kable magistralne są rozkrosowywane na mniejsze - tam też w zasadzie może być podejście pod każdą linię, ale te szafy są zamykane.
Do centrali na pewno nikt się nie wpina. Jeśli już to na przełącznicy głównej centrali / koncentratora by można, ale tam to się nikomu nie opłaca. A ci, którym takie hece by się opłacały zwyczajnie nie mają tam dostępu.

Nie chcę tu nikogo broń Boże instruować, gdzie się wpinać, żeby dzwonić na czyjś koszt, tylko uświadomić, które miejsca (najbardziej te we własnym otoczeniu) warto zabezpieczyć.

Cytat:
2008-11-18 22:02:43, kabul pisze:
czemu?

bo skrzynke mam przy moich drzwiach i kabel puszczony jest w sciane i wylatuje w skrzynce...tak sobie porobilem

jaceks - tak tez ja mysle, no i tak tez powiedzialem składając reklamację pod 9393. Ale to chyba stały proceder bo pani przyjęła po probie przekonania mnie ze jednak ktos z przebywajacych w domu.....a poprzednia cięła glupa ze niewie co to za numer 0-300 900 900.... czyli wynika ze maja swiadomosc ze tak nadal sie dzieje i wola podarowac 45 zeta niz sie gdzies spinac po sadach. Tak czy siak to karygodne zeby sie trzeba bylo tlumaczyc , tym bardziej ze stacjonarke mam tylko i wylacznie dla neostrady i tak zlodzieje korzystaja i tak

[ wiadomość edytowana przez: Pat_kdb dnia 2008-11-19 06:57:24 ]

phi to nic nam rok temu przyszedł rachunek na ponad 700zł w tym 500 zł na 0-700 oczywiście powiedzieliśmy że nie zapłacimy i zaczęliśmy z nimi walczyć trwało to ponad 4 miesiące, oczywiście odłączyli nam telefon za niespłacanie w terminie, aż w końcu wygraliśmy, po pierwsze ukazując im jakie mają nieszczelności w Lini, po drugie, pokazując że w czasie kiedy te rozmowy były nabite, każdy z nas był w pracy, w gruncie rzeczy dostaliśmy przeprosiny na piśmie plus tego ileś tam darmowych minut.

i właśnie dlatego nie mam i nie zamierzam NIGDY w przyszłości posiadać żadnej usługi świadczonej przez TelekompromitacjęPolską

czasem niema wyjsca - bo blueaconnect i inne nety via siec GSM to lipa u nas

Cytat:
2008-11-19 06:54:25, Pat_kdb pisze:
bo skrzynke mam przy moich drzwiach i kabel puszczony jest w sciane i wylatuje w skrzynce...tak sobie porobilem

po drodze od twoich drzwi do głowicy ktora jest pomiedzy twoim budynkiem a centrala jest milion miejsc gdzie sie można wpiąć. Jak ktos sie uprze to nawet studzienke otworzy i sobie kabel rozszyje. wystarczy ze w kablu dajmy na to stu parowym znajdzie jedną pare na ktorej bedzie mial sygnał i juz sobie moze robic co chce.

[ wiadomość edytowana przez: kabul dnia 2008-11-19 15:29:33 ]

Cytat:
Pat:
czasem niema wyjsca - bo blueaconnect i inne nety via siec GSM to lipa u nas

A kablówka?
Radiowego dostępu do sieci działającego jako rozległy WLAN w paśmie 2,4 GHz nie polecam.

Cytat:
2008-11-19 09:51:34, Furiosus pisze:
i właśnie dlatego nie mam i nie zamierzam NIGDY w przyszłości posiadać żadnej usługi świadczonej przez TelekompromitacjęPolską

Poniekąd słusznie. Wielu ludzi nie chce, dlatego coraz więcej usług świadczonych przez tepsę sprzedawanych jest pod marką orange. Z tym że nic poza znaczkiem się nie zmienia.

Widzę Furiosus w profilu, że masz komórkę o numerze na 501. Przeniosłeś już do innego operatora? Bo jeśli nie, to de facto posiadasz usługę świadczoną przez tpsa.

Jednak z niezawodnościowego punktu widzenia tradycyjny telefon stacjonarny nadal nie ma konkurencji. No ale gdzieniegdzie są też alternatywni operatorzy świadczący takie usługi.
Cytat:
CEHU:
aż w końcu wygraliśmy, po pierwsze ukazując im jakie mają nieszczelności w Lini

Chyba najskuteczniejsza metoda dochodzenia swego a takiej sytuacji.

Cytat:
2008-11-19 15:41:41, jacekes pisze:
Widzę Furiosus w profilu, że masz komórkę o numerze na 501. Przeniosłeś już do innego operatora? Bo jeśli nie, to de facto posiadasz usługę świadczoną przez tpsa.

już niedługo... już niedługo... jednakże TEPSY to tylko udziałowiec w firmie kiedyś IDEA obeznie Orangutan - co do zasady firma jest inna - nie TP de facto to TEPSY mają jedynie udział w zyskach...

Firma nazywa się PTK Centertel - idea i orange to tylko marki pod którymi firma sprzedaje swoje usługi.
Tepsa jest właścicielem Centertela.

Cytat:
2008-11-19 15:54:37, jacekes pisze:
Firma nazywa się PTK Centertel - idea i orange to tylko marki pod którymi firma sprzedaje swoje usługi. Tepsa jest właścicielem Centertela.

proponuję dogłębną lekturę odpisu KRS tejże firmy powinna rozwiać wszelkie wątpliwości

Jak je masz, to czytaj. Ja wiem, gdzie pracuję.

[ wiadomość edytowana przez: jacekes dnia 2008-11-19 16:21:12 ]

co by nie być gołosłownym

„POLSKA TELEFONIA KOMÓRKOWA-CENTERTEL" SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
spółka z o.o.
KAPITAŁ: 1800500418,00
ADRES:Ul. SKIERNIEWICKA 10A , 01-230 WARSZAWA
SIEDZIBA: MAZOWIECKIE/Warszawa/Warszawa
KRS: 6107
NIP: 5270206872
REGON: 010541739
SĄD REJESTRU: Sąd Rejonowy dla miasta stołecznego Warszawy XIX Wydział Gospodarczy - KRS
REPREZENTACJA
SPOSÓB REPREZENTACJI: DO REPREZENTOWANIA I SKŁADANIA OŚWIADCZEŃ W IMIENIU SPÓŁKI UPOWAŻNIONY JEST PREZES ZARZĄDU DZIAŁAJĄCY ŁĄCZNIE Z INNYM CZŁONKIEM ZARZĄDU
ZARZĄD SPÓŁKI „PTK-CENTERTEL" SP. Z O.O.:
JÓZEFIAK MAREK PESEL 58090601799 PREZES ZARZĄDU
MURAWSKI JACEK MARIUSZ PESEL 66061004036 CZŁONEK ZARZĄDU
VIGNOLLES JEAN MARC CZŁONEK ZARZĄDU
WSPÓLNICY
„TELEKOMUNIKACJA POLSKA" SPÓŁKA AKCYJNA REGON 012100784
FRANCE TELECOM MOBILES INTERNATIONAL SOCIETE ANONYME (SPÓŁKA AKCYJNA) SPÓŁKA PRAWA FRANCUSKIEGO
NADZÓR
RADA NADZORCZA:
WAGA JAN ANTONI PESEL 50082603495
CHODAK DONALD PESEL 60060502557
KACYMIROW TOMASZ MACIEJ PESEL 61032100252
MEDNIS ARWID PESEL 64051505471
GARNIER DOMINIQUE
DUTHOIT BRUNO
ARGOUGES BERNARD MARIE
PRZEDMIOT DZIAŁALNOŚCI

może i wiesz gdzie pracujesz ale Twoja wiedza ogranicza się jedynie do tego i może jeszcze do tego co tam masz do zrobienia...
a co do struktury własności itp. to prawo handlowe nie jest Twoją najsilniejsza stroną...

Cytat:
2008-11-19 16:25:19, Furiosus pisze:
może i wiesz gdzie pracujesz ale Twoja wiedza ogranicza się jedynie do tego i może jeszcze do tego co tam masz do zrobienia...

Ooo, "jedynie" - moje ulubione słowo obok nigdy, zawsze, każdy i jeszcze kilku. Kolega widzę świetnie mnie zna i siedzi w mojej głowie.
Cytat:
2008-11-19 16:25:19, Furiosus pisze:a co do struktury własności itp. to prawo handlowe nie jest Twoją najsilniejsza stroną...

Nie musi.

powstrzymam się od dalszego komentarza poza jednym:

zanim coś sie napisze "napewno" i z punktu widzenia "pracuję tam" to trzeba być tego pewnym... bo potem wychodzi jak wyszło

A ja dopowiem tylko krótko, żeby nie ciągnąć już tego OT za bardzo, że prawo handlowe nie zawsze w 100% przekłada się na to, kto tak na prawdę świadczy Ci usługi i od kogo ich skuteczność najbardziej zależy.

podjęliśmy rozmowę na temat własności i ewentualnych udział w firmie TEPE a nie o tym kto świadczy usługi, czyż nie??? zatem nie odwrwcaj kociska ogonem