Zaległości w OC i co dalej

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam zaleglosc od 26.07.2007 w CIGNA STU
co mi grozi, jakies propozycje na rozwiazanie

auto ma wrocic do ruchu chodzi o mojego kanta

musisz zaplacic za ten okres z odsetkami i tyle

opłacić z odsetkami OC i tyle...

[ wiadomość edytowana przez: Dar00 dnia 2008-11-23 18:49:16 ]

nie bedzie zadnych kar z gwarancyjnego?

jak byś przed nie opłaceniem skałdki napisał proste wypowiedzenie umowy to za ten okres byś płacic nie musiał

a tak , zapłacisz zaległe + odsetki + bierzące i masz luzik , chyba ze policja złapała Cię w międzyczasie bez opłaconego OC

a jakby miala mnie łapac miałem pchac auto bez silnika po ulicy?

Koledze chcieli kiedys dac jakas mega kare za spoznienie o 3tyg , pokajal sie , poblagal i jakos mu sie udalo co mnie dziwi gdyz :
Art. 28
1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:
1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych (jakas sprzecznosc z pkt.1 , chyba ,ze przysylaja wtedy rachunek a ktos nie oplaca )

Art. 88
1. Osoba, która nie spełniła obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia obowiązkowego, zgodnie z warunkami tego ubezpieczenia określonymi w ustawie, jest obowiązana wnieść opłatę.

2. Wysokość opłaty, o której mowa w ust. 1, obowiązującej w każdym roku kalendarzowym, stanowi równowartość w złotych:

1) w ubezpieczeniu OC posiadaczy pojazdów mechanicznych:

a) samochody osobowe - 500 euro,

3. W przypadku posiadaczy pojazdów mechanicznych, którzy nie spełnili obowiązku zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zgodnie z warunkami tego ubezpieczenia, wysokość opłaty jest uzależniona od okresu pozostawania tego posiadacza bez ochrony ubezpieczeniowej w każdym roku kalendarzowym i wynosi:

1) 20 % opłaty w wysokości określonej w ust. 2 pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 3 dni;

2) 50 % opłaty w wysokości określonej w ust. 2 pkt 1 - w przypadku gdy okres ten nie przekracza 14 dni;

3) 100 % opłaty w wysokości określonej w ust. 2 pkt 1 - w przypadku gdy okres ten przekracza 14 dni.

wg mnie mozna jak cos probowac gadac ,ze liczylo sie na automatyczne przedluzenie , chociaz to raczej by wypalilo przy krotkim terminie , coz ...

znam i takich debili co płacą dwa oc równolegle w rónych fimach... cóż mówią że głupich nie sieją...

jak ja bym był w Twojej sytuacji (a nie był bym bo bym wcześniej wypowiedział OC , i chuj mnie obchodzi co mówi ustawa , te przepisy są martwe jak wiele innych.) to załatwił bym to tak że w najgorszym wypadku zapłacił bym zaległe OC z odsetkami + bierzace ... co Ty zrobisz twoja brocha . pism z windykacji , wezwań do zapłaty nie dostawałes ??

nie

zapłacisz zaległe składki i będzie ok- miałem już taką sytuacje, tylko nie aż tak długi okres nie płacenia

ja tez tak teraz mam, od czerwca nie zaplacona druga rata mi wisi za Lade. musze teraz doplacic z odsetkami bodajze 7% w skali roku

ja nie płaciłem za mojego 125p przez ponad 2 lata jak w tym roku przyszedłem zapłacić zaległości to sie okazało ze musze tylko zapłacic zaległe 2 lata czyli 1400zł z groszami za następne pół roku nie musiałem płacic bo pani powiedziała ze po dwóch latach niepłacenia sami zrywają umowe wiec zapłaciłem na następny rok i wychodzi ze pół roku jest gratis bez dopłaty jeszcze w tym samym czasie za kombika zapłaciłem j w 20min posbyłem sie 2500zł lepiej płacić w terminie !!!!!!!

aha odsetek miałem na prawie 30zł
ubezpieczam wszystko w PZU...

[ wiadomość edytowana przez: Sir_Mirras dnia 2008-11-24 00:36:48 ]

wbijam w temat ja mam nie zapłacone OC od czerwca czyli druga rata x tego roku. Czy jesli nie zapłace tego do konca roku to od nowego roku bede mial zerwana umowe automatycznie ? I czy przy zmianie ubezpieczyciela bedzie trzeba zapłacic zaległosc ???

blady interesuje mnie ten twoj watek o wypowiedzeniu umowy...moze i racja ze nikt cie sila nie zmusi do podpisania umowy, ale jak w takim razie stoi w tym momencie sytuacja nt. tego, że każdy zarejestrowany samochód musi mieć opłacone oc?

Cytat:
2008-11-24 01:20:40, Barti125pGRT pisze:
wbijam w temat ja mam nie zapłacone OC od czerwca czyli druga rata x tego roku. Czy jesli nie zapłace tego do konca roku to od nowego roku bede mial zerwana umowe automatycznie ? I czy przy zmianie ubezpieczyciela bedzie trzeba zapłacic zaległosc ???

nie, przedluza umowe automatycznie, dopiero po 2 latach zerwa

A jak napisze wniosek o zerwanie umowy to bede musiał zapłacic zaległa naleznośc ?

Cytat:
2008-11-24 08:53:38, Barti125pGRT pisze:
A jak napisze wniosek o zerwanie umowy to bede musiał zapłacic zaległa naleznośc ?

tak musisz oplacic ta druga rate do konca roku i idz do swojego ubezpieczyciela i zloz wniosek o rezygnacje z polisy ps przy podpisywaniu umowy ubezpieczenia w innej firmie nie bedziesz placil zadnych zaleglosci (jedynie wez z poprzedniego ubezpieczyciela zaswiadczenie o bezszkodowej jezdzie w celu wyliczenia znizek )

Cytat:
2008-11-24 08:01:35, Poochaty pisze:
blady interesuje mnie ten twoj watek o wypowiedzeniu umowy...moze i racja ze nikt cie sila nie zmusi do podpisania umowy, ale jak w takim razie stoi w tym momencie sytuacja nt. tego, że każdy zarejestrowany samochód musi mieć opłacone oc?

weryfikują to tylko podczas kontroli drogowej , więc jeżeli auto nie jeździ(i nie stoi pod blokiem) to nie mają jak sprawdzić info od p.kierownik PiZjU w S-cu

-----------------
"Fatalna Imitacja Auta Turystycznego"

P.U.H. MARAKANT

Transport samochodów / pomoc drogowa
Poliwęglan do rajdówek

no ok ale potem trzeba w koncu jakas umowe zawrzec i chociazby do wyliczenia skladek jest potrzebna historia ubezpieczeniowa samochodu, na ktorej pojawia się dziura. poza tym z tego co ty marcin piszesz nie wynika ze mozna miec samochód bez umowy, tylko to ze po prostu nie zawsze mozna to sprawdzic, a to są dwie rozne rzeczy

Co zrobic w przypadku gdy zrezygnowałem z OC w ostatni dzien trwania polisy i niechce juz korzystac z usług PZU.A oni strasza mnie sadem ze mam zapłacic za kolejne 12miesiecy bo automatycznie przedłuzyli mi umowe.To jakis absurd zmuszanie klienta na siłe niepodpisywałem zadnej nowej umowy