Gaszenie zimnego silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam

czy gaszenie codziennie nie nagrzanego silnika ma znaczący wpływ na jego żywotność ???

ma ale bardziej to, ze ciagle pracuje jak jest zimny niz to ze go gasisz jak jest zimny

nie ma takiej opcji, ale przy gaszeniu rozgrzanego do czerwoności to troszkę gorzej (przede wszystkim przy turbo)

głupia sprawa ma teraz 2 km do pracy nawet nie i tak myślę czy nie lepiej postawić omę na zimę pod domem.

na taka odleglosc to az glupio Omcie trudzic, lepiej na rowerek wsiasc Zdrowiej dla obu stron i taniej no chyba ze pogoda bedzie straszna, czyli padal snieg i wialo straszliwie. Chlod na taka odleglosc nie przeszkadza za bardzo

Cytat:
2008-11-25 23:10:57, fatboy82 pisze:
na taka odleglosc to az glupio Omcie trudzic, lepiej na rowerek wsiasc Zdrowiej dla obu stron i taniej no chyba ze pogoda bedzie straszna, czyli padal snieg i wialo straszliwie. Chlod na taka odleglosc nie przeszkadza za bardzo

no jak dupsko zmarznie to nawet podobno lepiej rowerek odpada - zajumali

no to może ...... łyżwy ?

to mozna kupic nowy W sklepie ojca otrzymasz znizki Szkoda tylko ze w Wawie jest sklep.

trwalosc to jedno,ale chlopie jakie bedziesz mial spalanie? Przy takich przebiegach? Zostaw omcie w domu,a jak nie mozesz bez niej zyc i z pracy przez okno tez chcesz ja podziwiac to zainwestuj w webasto,lub podgrzewacz silnika z wlacznikiem czasowym. Zwroci sie Tobie szybko,kalkulujac przepal na zimnym silnku,na ssaniu,na odcinku 2 km.

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2008-11-25 23:37:53 ]

Cytat:
2008-11-25 23:37:18, Mariusz_P pisze:
trwalosc to jedno,ale chlopie jakie bedziesz mial spalanie? Przy takich przebiegach? Zostaw omcie w domu,a jak nie mozesz bez niej zyc i z pracy przez okno tez chcesz ja podziwiac to zainwestuj w webasto,lub podgrzewacz silnika z wlacznikiem czasowym. Zwroci sie Tobie szybko,kalkulujac przepal na zimnym silnku,na ssaniu,na odcinku 2 km. [ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2008-11-25 23:37:53 ]

Mariusz masz jakieś namiary gdzie co i za ile taki podgrzewacz silnika 2.5 td ??? tak się domyślam że to jakaś pompka z grzałką i pod akum tak ?

Webasto to osobny "motorek" na paliwo. Podgrzewacz to grzalka wmontowana w uklad chlodzenia,podlaczana pod 220 V na przedluzaczu z domu Stosujesz wlacznik czasowy i sama sie zalacza np: godzine przed odpaleniem auta. Patent krajow Skandynawskich.

mam podobną sytuację, do roboty około 2-3 km, nawet gazu nie musze dotykac, tylko biegi zmieniam i na ssaniu całą drogę przejade. czy ktoś już może taką grzałkę w fałce montował? trochę martwi mnie robienie dziurki w termostacie. obawiam się, że przy rozruchu bez używania wcześniej grzałki będzie za długo się nagrzewał. no i druga bardziej przyziemna sprawa, dostęp do termastatu (leń starszny ostatnio jestem)