MotoNews.pl

Zmiana koloru podświetlenia licznika (kilometrów)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie. Tylko proszę mnie tu nie odsyłać do wyszukiwarki, bo temat przez nikogo jeszcze nie był poruszony. Skoro zegary będą oświetlone z góry na niebiesko, to chciałbym licznik kilometrów mieć podświetlony w tym samym kolorze, zamiast zielonego.

Cytat:
2008-11-26 22:32:33, DarasBB pisze:
Jak w temacie. Tylko proszę mnie tu nie odsyłać do wyszukiwarki, bo temat przez nikogo jeszcze nie był poruszony. Skoro zegary będą oświetlone z góry na niebiesko, to chciałbym licznik kilometrów mieć podświetlony w tym samym kolorze, zamiast zielonego.

Licznik w mk7 tylko od gory jest podswietlony.

tak jak kolega poniżej napisał, zmienisz na niebiesko oświetlenie, będziesz miał licznik km na niebiesko

[ wiadomość edytowana przez: dyras dnia 2008-11-26 22:40:20 ]

Cytat:
2008-11-26 22:33:43, mefis22 pisze:
Licznik w mk7 tylko od gory jest podswietlony.

Cytat:
2008-11-26 22:39:49, dyras pisze:
tak jak kolega poniżej napisał, zmienisz na niebiesko oświetlenie, będziesz miał licznik km na niebiesko [ wiadomość edytowana przez: dyras dnia 2008-11-26 22:40:20 ]

Ale ja nie jestem laikiem, przecież chyba mnie znacie.
Miałem zwykłe zegary, dodawałem do nich obrotek. Piłowałem i wstawiałem niebieskie diody. Wsadzałem indiglo, modyfikowałem do nich potencjometr abym mógł zmieniać intensywność świecenia. Czy na prawdę uważacie, że nie wiem jak zmienić oświetlenie zegarów?

Rozwieję zatem wszelkie wątpliwości. i inaczej sformułuję pytanie.

Gdzie znajdę wyświetlacz z niebieską "matą" pod spodem zamiast tej zielonej?

No wlasnie znam Cie i zdziwilo mnie takie pytanie, ale teraz juz skumalem o co kaman.

A probowales po prostu niebieska dioda na niego zaswiecic?

Cytat:
2008-11-26 22:59:55, mefis22 pisze:
No wlasnie znam Cie i zdziwilo mnie takie pytanie, ale teraz juz skumalem o co kaman. A probowales po prostu niebieska dioda na niego zaswiecic?

Dioda będzie świeciła punktowo a po spiłowaniu nie będzie wystarczająco jasno świecić. Obecnie świeci żaróweczka i tak musi zostać.

trzeba było od razu pisać, że chcesz zmienić kolor wyświetlacza a nie owijać w bawełne

wydaje mi się że ciężko będzie dostać taki wyświetlacz z niebieską matą, zostaje raczej tylko rzeźba. Mata jest przyklejona od spodu, czy wyświetlacz jest pomalowany.. jak to dokładnie wygląda? Kumpel zmieniał na niebiesko w swojej bmw wyświetlacz km, więc mogę podpytać.

.... a może spróbuj właśnie z matą indyglo ..... wywal zielona folie i w to miejsce matę ....

Cytat:
2008-11-27 13:12:02, SwIeTyY pisze:
.... a może spróbuj właśnie z matą indyglo ..... wywal zielona folie i w to miejsce matę ....

Z tego co już się dowiedziałem, to zrywając zieloną matę uszkodzę wyświetlacz. Zatem albo znajdę identyczny wyświetlacz z niebieską matą (od innej marki), albo ..... albo nie spocznę jak tego nie przerobię

.... chodzi Ci o wyświetlacz ciekłokrystaliczny .....

[ wiadomość edytowana przez: SwIeTyY dnia 2008-11-27 13:25:07 ]

w zegarku mk5 poprostu byla folia luzem wsadzona i wystarczylo wymienic

Darek, prubuj odklejac, musi sie udac, kropelka przecierz tego nie kleili chyba

Cytat:
2008-11-27 17:26:00, zenq pisze:
w zegarku mk5 poprostu byla folia luzem wsadzona i wystarczylo wymienic Darek, prubuj odklejac, musi sie udac, kropelka przecierz tego nie kleili chyba

jeśli jest przyklejona, to na amen (miałem tak w zegarach z nissana). Oderwałem jednak delikatnie (chyba z 3 godziny odrywałem), kilka pól jedna przewstało świecić, ale następnego dnia wszystko się unormowało...
A próbowałeś dać mocniejszą diodę, np 100mA (http://www.allegro.pl/item473995138_led_10mm_biala_multi_4w1_180st_zamiast_zarowek_g4.html)? Ta jest rozpraszająca i świeci jak 15-20sztuk LED5mm...

.... daj foto od przodu .... powinno sie dać bez problemu oderwać folie zielona i zastąpić np. indyglo ....

Tak wyświetlacz wygląda z bliska:

Ta naklejka zielona już oderwana. Na to przyszła naklejka z wyświetlacza Golfa MK4. Teraz cztery diody 3mm pod spód i powinno być na wypasie. Jak widać na zdjęciu kolor wyświetlacza również się zmienił, nowy jest niemalże czarny, ale mam nadzieję, że już jutro przybierze kolor nieba.

.... no i gitarrra .... to jest plus "wściekłych" ze mozna je taak potraktować i przy tym nie naruszysz struktury wyswietlacza :d ....

... daj foto jak to swieci ....

Cytat:
2008-11-27 13:15:57, DarasBB pisze:
Z tego co już się dowiedziałem, to zrywając zieloną matę uszkodzę wyświetlacz. Zatem albo znajdę identyczny wyświetlacz z niebieską matą (od innej marki), albo ..... albo nie spocznę jak tego nie przerobię

chcialem podpowiedziec ze wszelkie VW m.in T4, gofry serie 4, maja blekitno w licznikach

ale niestety sie spoznilem o jakies 4 dni z podpowiedzia