Jak jest z rozrządem w Omedze A

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy poprzedni właściciel mojej obecnej besti wymieniał rozrząd,co będzie jak się rozerwie.Jakie będą tego skutki,ile ewentualnie kosztuje taki rozrząd razem z wymianą do Omegi A.Mam już na liczniku ponad 228 tys.km.

Opel ma przewidzianą wymiane paska rozrządu co 60k km.Trzeba tego pilnować inaczej gruba kaska leci na remont silnika.Narka

Mi znajomy mówił(też ma Omegę A) że jak się urwie rozrząd to nic się nie stanie i tak jeździłem pewien w jego przekonaniu.Dzięki za odpowiedz i zarazem ostrzeżenie.

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2005-04-07 11:01:20 ]

Mam silnik C20 NE 144,a ile powinieniem zapłacić za rozrząd + wymiana(nie chciałbym przepłacić)

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2005-04-07 11:02:26 ]

jak masz taki przebieg i niewiesz kiedy byl wymieniany pasek to zaloz nowy i zobacz jeszcze stan pompy wodnej i bedziesz mial spokojna glowe. tylko zaloz jakis dobrej jakosci.niemieckie gatesa sa dosyc dobre, co prawda jak sie zerwie to nic sie nie stanie z silnikiem tylko holowac trzeba pozdrawiam Gepard1

Panowie, a jak jest z silnikiem 2,6i dual ram?
Arek

w 2.6 masz łańcuch rozrządu. wymieniany praktycznie tylko przy naprawie głównej silnika. w zasadzie starcza do śmierci technicznej samochodu.

Czyli nie musze sie o rozrzad martwic?
A co wypadalo by wymienic jeaeli mam 170tys przejechane a jak kupilem to miala 130 tys ale do tej pory poza plynami w silniku nic nie wymienialem.
Dzieki za rade
Arek

[ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2005-04-07 11:02:07 ]

Cytat:
2003-08-04 16:15:03, Mateo32 pisze:
Mi znajomy mówił(też ma Omegę A) że jak się urwie rozrząd to nic się nie stanie i tak jeździłem pewien w jego przekonaniu.Dzięki za odpowiedz i zarazem ostrzeżenie.

witam!

Również jestem szczęśliwym posiadaczem Omegi A C20NE i... nie wymieniałem paska do tej pory. Kupiłem z przebiegiem 238 tys km a teraz ma nakręcone 245 tys km i właśnie zastanawiam się nad wymianą. Autko rocznik 92 więc muszę sprawdzić numery silnika - pompa lub napinacz. Na filtrze powietrza jest nalepka niemieckiego serwisu z info (autko w listopadzie 2005 sprowadzone), że pasek był wymieniany przy bodajże 186 tys km,nawet chyba schemat rozrządu jest na nalepce... więc już chyba czas...
Ale fakt C20NE jest bezkolizyjny więc po prostu przestanie chodzić... i tylko to pozwala mi odwlekać wymianę ale chyba jednak wyłożę kasę i wymienię, dla świętego spokoju ... albo będę jeździł jeszcze do lata
A może wezmę się sam za wymianę na wiosnę...? Czy są jakieś "kruczki" przy wymianie paska + ew. napinacza (jeśli jest) w C20NE? specjalne narzędzia? zawsze trochę kasy by zostało w kieszeni

pozdrawiam
Michał