E34 Jak pozbyc sie oleju z ukladu chlodzenia ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam napisze krotko i na temat... Wiec tak padla mi glowica i mam kupe oleju w ukladzie maz jest na tyle gesta ze nie ma obiegu i po paru minutach samochod sie gotuje...mam nowa glowice i przed zalozeniem chcial bym pozbyc sie calego oleju z ukladu chlodzenia... teraz pytanie za 100punktow czym i jak to zrobic??? nie wiem czy preparat da rade bo maz jest gesta jest jeszcze proszek do prania on tez niezle radzi sobie z tym syfem...moze ktorys z was mial ten sam problem i podzieli sie wskazowkami... pozdrawiam

Witam.

Przed założeniem głowicy należy na pewno wyczyścić chłodnicę, najlepiej najpierw benzyną, a później karcherem, gorącą wodą.
Dobrze by było wyciągnąć również nagrzewnicę, jeżeli jest tak mocno zabrudzony układ. Tak czy inaczej po złożeniu wszystkiego trzeba kilka razy przepłukać układ chłodzenia.
WURTH ma taki preparat. Niestety nie pamiętam jego nazwy.
Wlewasz w układ wodę i dodajesz ten preparat. I tak ze dwa trzy razy. Ważne jest jednak, aby na zbiorniczek wyrównawczy, czy chłodnicę (zależy gdzie masz wlew) założyć pojemnik, w którym poziom wody będzie wyżej, niż w całym układzie (zasada naczyń połączonych), bo tam właśnie podczas przeczyszczania będzie się zbierał cały brud z czyszczonego układu.

Pozdrawiam.

ja proponuję najpierw zdemontować to co jest demontowalne i wypłukac najlepiej jakimis rozpuszczalnikami dop tluszczów a najlepiej benzyną. zamontować glowice i zalać wodą -dodać do wody też odrobinę plynu do chłodnic i taże odrobinę np. benzyny . nastepnie to spuscić i dopiero wtedy nalać plynu chłodzącego.