| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
melek polonez 1.4 Jędrzejów | 2003-08-04 17:22:12 no fajnie ale do warszawy mam jakieś 250 km ale już wiem co mu powiedzieć |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2003-08-04 18:10:56 Co do plynu w chlodnicy w Roverze to chyba standard - moze sie myle - ale zawsze po dolaniu schodzil do poziomu takiego, ze go nie bylo widac w zbioniczku wyrownawczym, ale silnik nigdy sie nie przegrzewal. Mialem tak w obu moich Roverach. W sumie zrobilem na nich ponad 50 kkm i nie mialem problemu z chlodzeniem, mimo "braku" plynu w zbiorniczku wyrownawczym. Co gorsze ogladalem wiele Roverow z takim samym fenomenem. Czy ktos to potrafi wyjasnic?
Pozdrowka Adamus |
melek polonez 1.4 Jędrzejów | 2003-08-04 18:15:21 a to ciekawe trochę mnie pocieszyłeś |
Mrozek Miłośnik FSO 2 x PN i pare innych ... blisko Wrocka ;) | 2003-08-05 14:24:02
Przyczyna jest prosta tyle że trudna do zauważenia – pęknięty (delikatnie, najczęściej na spodniej stronie) zbiorniczek wyrównawczy, ewentualnie nieszczelność na łączeniu z wężem. Owe pęknięcie i wyciek (i też niewielki) ujawnia się dopiero po nagrzaniu się silnika i wzroście ciśnienia w układzie chłodzącym silnika – wtedy ciśnienie powoduje wypychanie płynu przez pęknięte miejsce w zbiorniczku wyrównawczym. Sam mam tak u siebie – a gołym okiem pęknięcia nie idzie dojrzeć, ale po nagrzaniu się (i prawidłowo dokręconym korku zbiorniczka) na dnie zbiorniczka po stronie zewnętrznej można wyczuć, że jest mokry. |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2003-08-05 14:46:34 Jezeli jest tak jak mowi Mrozek, to dolewanie nie ma sensu. Ja dolalem raz albo dwa i sobie darowalem. Silnik pracowal przy normalnej temperaturze.
Pozdrowka Adamus |
Hrumak Miłośnik FSO Polonez C+ 2.0 DOHC ... Łódź | 2003-08-05 15:59:54 ja chyba zrobie to samo , zaczne olewac znikanie plynu.
Nie mam pojecia gdzie ucieka , nigdzie nie wycieka , pod glowica tez nie , a co najlepsze w tym wszystkim to przez 4500 km jak do holandii pojechalem nie zeszlo mi tyle plynu co jezdzac na codzien po polsce przez kilka dni. Mi tez sie juz pomysly skonczyly co to moze byc. |
Nabauab Miłośnik FSO Polonez, Tico i Room ... Stargard | 2003-08-05 17:17:17 Też mi ze zbiorniczka znika,leje na to,upał nie upał nie przegrzewa się. |